Latest Post

ဗီတာမင္- ဒီ ပုံမွန္မွီ၀ဲေပးျခင္းက ပန္းေသပန္းညွိဳးေရာဂါကို ၾကိဳတင္ကာကြယ္ေပးႏိုင္

Written By လြင္႕ေမာင္ေမာင္ on Wednesday, November 25, 2015 | 11:22 AM





တစ္ေန ့ကို ဗီတာမင္ဒီ ေဆးျပားတစ္ျပားမွီ၀ဲေပးတာက ပန္းေသပန္းညွိဳးေရာဂါခံစားေနမွဳကို ၾကိဳတင္ကာကြယ္ေပးႏိုင္ေၾကာင္း ေဆးပါရဂူေတြက ေျပာၾကားလုိက္ပါတယ္။

ခႏၶာကိုယ္မွာ ဗီတာမင္ဒီဓာတ္ခ်ိဳ ့တဲ့ျခင္းဟာ ေသြးတုိးဆီးခ်ဳိကေန ႏွလုံးေရာဂါ၊ ေသြးေပါင္ခ်ိန္တက္တာေတြ အထိျဖစ္ႏိုင္တယ္လုိ ့ သိရပါတယ္။ ယခုအခါ  နာမည္ေက်ာ္ Johns Hopkins တကၠသိုလ္က သုေတသန ပညာရွင္ေတြဟာ ဒီ ဗီတာမင္ဒီဓာတ္ နည္းပါးျခင္းက ပန္းေသပန္းညွိဳးကိုလည္း ျဖစ္ေစႏိုင္တယ္လုိ ့ ဆုိပါတယ္။

Dr Michos နဲ ့သူမရဲသုေတသနအဖြဲ ့ဟာ ၂၀၀၁ ခုႏွစ္ကေန ၂၀၀၄ ခုႏွစ္အတြင္း အမ်ိဳးသားက်န္းမာေရးနဲ ့အာဟာရဓာတ္စစ္ေဆးေလ့လာမွဳစာရင္းမွာ ပါ၀င္ခဲ့တဲ့ အသက္ ၂၀ အထက္ အမ်ိဳးသားေပါင္း ၃၄၀၀ ရဲ့ အခ်က္အလက္ေတြကို ပုိင္းျခားေလ့လာခဲ့ၾကတာျဖစ္ပါတယ္။ အဆုိပါ အမ်ိဳးသားေတြမွာ ဘယ္သူမွႏွလုံးေရာဂါမရွိၾကဘဲ၊ ၃၀ ရာခိုင္ႏွဳန္းကေတာ့ ဗီတာမင္ဒီဓာတ္ခ်ိဳ ့တဲ့ကာ ၁၆ ရာခိုင္ႏွဳန္းမွာ ပန္းေသပန္းညွိဳးလကၡဏာေတြ ခံစားေနၾကတာျဖစ္ပါတယ္။

ေသြးတစ္မီလီလီတာအတြင္း ဗီတာမင္ဒီပါ၀င္မွဳ ၂၀ နာႏိုဂရမ္ထက္နည္းရင္ ဗီတာမင္ဒီဓာတ္ခ်ိဳ ့တဲ့တယ္လုိ ့ သတ္မွတ္ထားျပီး ပန္းေသပန္းညွိဳးခံစားေနရတဲ့အမ်ိဳးသား ၃၅ ရာခိုင္ႏွဳန္းမွာ ၂၀ နာႏိုဂရမ္ထက္ နည္းေနတာကို ေတြ ့ရွိခဲ့ရပါတယ္။

ဒါဟာ ဗီတာမင္ဒီခ်ိဳ ့တဲ့ေနရင္ ဗီတာမင္ဒီလုံလုံေလာက္္ေလာက္ရတဲ့ အမ်ိဳးသားတစ္ေယာက္ထက္ ပန္းေသပန္းညွိဳးျဖစ္ႏုိင္ေျခ ၃၂ ရာခို္င္ႏွဳန္းပုိမ်ားေနတာျဖစ္ျပီး ဒီ ေတြ ့ရွိမွဳဟာ ပန္းေသမွဳကို ျဖစ္ႏုိင္တဲ့ တျခား အေၾကာင္းအရာေတြျဖစ္တဲ့ တခ်ိဳ ့ေသာေဆး၀ါးေတြမွီ၀ဲျခင္း၊ အရက္ေသာက္ျခင္း၊ ေဆးလိပ္ေသာက္ျခင္း၊ ဆီးခ်ိဳ၊ ေရာင္ရမ္းမွဳေရာဂါနဲ ့ေသြးေပါင္ခ်ိန္မ်ားျခင္း စတဲ့ အခ်က္ေတြကို ထည့္တြက္ျပီးတာေတာင္ ဗီတာမင္ဒီ ခ်ိဳ ့တဲ့ျခင္းက အဓိကျပႆနာတစ္ခုျဖစ္ေနတာကို ေတြ ့ရွိရတာျဖစ္တယ္လုိ ့သုေတသနပညာရွင္ေတြက ဆုိပါတယ္။

ပန္းေသပန္းညွိဳးေရာဂါကို အသက္ ၄၀ အထက္ အမ်ိဳးသား ၄၀ ရာခိုင္ႏွဳန္းၾကဳံေတြ ့ေနရျပီး အသက္ ၇၀ အထက္ မွာဆုိ ၇၀ ရာခိုင္ႏွဳန္းရွိေနတယ္လုိ ့သုေတသနပညာရွင္ေတြက ေျပာၾကားခဲ့ပါတယ္။

( Ye Wint )

#သစ္ထူးလြင္(က်န္းမာေရး)
#health.thithtoolwin.com

Ref : Dailymail

ဝက္အူေခ်ာင္းလို ျပဳျပင္ထားတဲ့ အသားေတြက ကင္ဆာျဖစ္ေစႏိုင္


ဝက္အူေခ်ာင္း၊ ​ဝက္ေပါင္ေျခာက္၊ ​ေဟာ့ေဒ့ါ၊ ​အသားေျခာက္၊ ​အသားဗူးနဲ႔ ​salami ​လို ​ျပဳျပင္ထားတဲ့ ​အသားေတြကို ​အစားမ်ားရင္ ​ကင္ဆာေရာဂါ ​ျဖစ္ႏိုင္တယ္လို႔ ​ကမာၻ႔က်န္းမာေရး ​အဖြဲ႔ ​WHO ​က ​ေျပာပါတယ္။ ​

Processed ​meat ​လို႔ ​ေခၚတဲ့ ​ျပဳျပင္ထားတဲ့ ​အသားေတြကို ​ေန႔စဥ္ ​၅၀ ​ဂရမ္ ​ဒါမွမဟုတ္ ​၁.၈ ​ေအာင္စ ​ပုံမွန္စားရင္ ​အူမႀကီး ​ကင္ဆာျဖစ္ဖို႔ ​၁၈% ​ပိုမ်ားတယ္လို႔ ​ေဖာ္ျပထားပါတယ္။

ကမာၻတလႊားမွာ ​ေလ့လာမႈ ​အခုေပါင္း ​၈၀၀ ​ေလာက္ ​ျပဳလုပ္ၿပီးတဲ့ေနာက္ ​သိပၸံနည္းက်က် ​ေတြ႔ရွိတာ ​ျဖစ္တယ္လို႔ ​ေျပာပါတယ္။

ျပဳျပင္ထားတဲ့ ​အသားေတြမွာ ​အနံ႕ေကာင္းမြန္ေအာင္၊ ​အထားခံေအာင္လုပ္ေဆာင္ရတဲ့အတြက္ ​ဆားနဲ႔ ​ဓာတုပစၥည္း ​တခ်ဳိ႕ကို ​အသုံးျပဳရတာ ​ျဖစ္ပါတယ္။

အဲဒါေၾကာင့္ ​အမဲသား၊ ​ဝက္သား ​ရိုးရိုးကို ​စားသုံးတာထက္ ​ျပဳျပင္ထားတဲ့ ​အသားေတြကို ​စားတာက ​ပိုအႏၱာရာယ္ ​မ်ားတယ္လို႔ ​ေဖာ္ျပထားပါတယ္။
အူမႀကီးကင္ဆာသာမက ​သရက္ရြက္ကင္ဆာနဲ႔ ​ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာေတြ ​ျဖစ္ႏိုင္တယ္လို႔လည္း ​ဆိုပါတယ္။
အဲဒီလို ​ျပဳျပင္ထားတဲ့ ​အသားေတြေၾကာင့္ ​တစ္ႏွစ္ကို ​ကမာၻတဝွမ္းက ​လူေပါင္း ​ငါးေသာင္းေလာက္ ​ေသဆုံးရႏိုင္တယ္လို႔ ​ေျပာပါတယ္။

အသားဟာ ​လူေတြအတြက္ ​အေရးႀကီးတဲ့ ​အာဟာရ ​ျဖစ္တာေၾကာင့္ ​စားသုံးသင့္ေပမယ့္ ​အာဟာရ ​ရရွိမႈနဲ႔ ​အႏာၱရာယ္ကို ​ခ်ိန္ဆဖို႔ ​က်န္းမာေရးအဖြဲ႔က ​တိုက္တြန္းထားပါတယ္။

ၾသစေၾတးလ်ႏိုင္ငံမွာလည္း ​အမ်ဳိးသားေတြက ​အမ်ဳိးသမီးေတြထက္ ​အသားစားသုံးႏွဳန္း ​ပိုမ်ားတဲ့အတြက္ ​ကိုယ္လက္ေလ့က်င့္ခန္းေတြအျပင္ ​အသီး၊ ​အႏွံေတြလည္း ​စားသုံးေပးဖို႔ ​လိုအပ္တယ္လို႔ ​က်န္းမာေရး ​ပညာရွင္ေတြက ​သတိေပးလိုက္ပါတယ္။

ျပဳျပင္ထားတဲ့ ​အသားေတြကို ​ထုတ္လုပ္တဲ့ ​ကုမၸဏီေတြကေတာ့ ​ဒီေတြ႔ရွိခ်က္ဟာ ​မဟုတ္မမွန္ဘူးလို႔ ​ျငင္းဆိုထားပါတယ္။

ေဆးလိပ္ေသာက္တာကေန ​ကင္ဆာေရာဂါ ​ျဖစ္ႏိုင္တဲ့ႏွဳန္းကေတာ့ ​အသားစားတာထက္ ​အဆ ​၂၀ ​ပိုမ်ားတယ္လို႔လည္း ​သိရပါတယ္။

 ABC Radio Australia
http://www.radioaustralia.net.au/burmese

တစ်ပတ်အတွင်းဒိုင်ယာရီ

 
Support : Copyright © 2011. လြင္႔ေမာင္ေမာင္(ထား၀ယ္) - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger