ဝက္အူေခ်ာင္း၊ ဝက္ေပါင္ေျခာက္၊ ေဟာ့ေဒ့ါ၊ အသားေျခာက္၊ အသားဗူးနဲ႔ salami လို ျပဳျပင္ထားတဲ့ အသားေတြကို အစားမ်ားရင္ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္တယ္လို႔ ကမာၻ႔က်န္းမာေရး အဖြဲ႔ WHO က ေျပာပါတယ္။
Processed meat လို႔ ေခၚတဲ့ ျပဳျပင္ထားတဲ့ အသားေတြကို ေန႔စဥ္ ၅၀ ဂရမ္ ဒါမွမဟုတ္ ၁.၈ ေအာင္စ ပုံမွန္စားရင္ အူမႀကီး ကင္ဆာျဖစ္ဖို႔ ၁၈% ပိုမ်ားတယ္လို႔ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။
ကမာၻတလႊားမွာ ေလ့လာမႈ အခုေပါင္း ၈၀၀ ေလာက္ ျပဳလုပ္ၿပီးတဲ့ေနာက္ သိပၸံနည္းက်က် ေတြ႔ရွိတာ ျဖစ္တယ္လို႔ ေျပာပါတယ္။
ျပဳျပင္ထားတဲ့ အသားေတြမွာ အနံ႕ေကာင္းမြန္ေအာင္၊ အထားခံေအာင္လုပ္ေဆာင္ရတဲ့အတြက္ ဆားနဲ႔ ဓာတုပစၥည္း တခ်ဳိ႕ကို အသုံးျပဳရတာ ျဖစ္ပါတယ္။
အဲဒါေၾကာင့္ အမဲသား၊ ဝက္သား ရိုးရိုးကို စားသုံးတာထက္ ျပဳျပင္ထားတဲ့ အသားေတြကို စားတာက ပိုအႏၱာရာယ္ မ်ားတယ္လို႔ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။
အူမႀကီးကင္ဆာသာမက သရက္ရြက္ကင္ဆာနဲ႔ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာေတြ ျဖစ္ႏိုင္တယ္လို႔လည္း ဆိုပါတယ္။
အဲဒီလို ျပဳျပင္ထားတဲ့ အသားေတြေၾကာင့္ တစ္ႏွစ္ကို ကမာၻတဝွမ္းက လူေပါင္း ငါးေသာင္းေလာက္ ေသဆုံးရႏိုင္တယ္လို႔ ေျပာပါတယ္။
အသားဟာ လူေတြအတြက္ အေရးႀကီးတဲ့ အာဟာရ ျဖစ္တာေၾကာင့္ စားသုံးသင့္ေပမယ့္ အာဟာရ ရရွိမႈနဲ႔ အႏာၱရာယ္ကို ခ်ိန္ဆဖို႔ က်န္းမာေရးအဖြဲ႔က တိုက္တြန္းထားပါတယ္။
ၾသစေၾတးလ်ႏိုင္ငံမွာလည္း အမ်ဳိးသားေတြက အမ်ဳိးသမီးေတြထက္ အသားစားသုံးႏွဳန္း ပိုမ်ားတဲ့အတြက္ ကိုယ္လက္ေလ့က်င့္ခန္းေတြအျပင္ အသီး၊ အႏွံေတြလည္း စားသုံးေပးဖို႔ လိုအပ္တယ္လို႔ က်န္းမာေရး ပညာရွင္ေတြက သတိေပးလိုက္ပါတယ္။
ျပဳျပင္ထားတဲ့ အသားေတြကို ထုတ္လုပ္တဲ့ ကုမၸဏီေတြကေတာ့ ဒီေတြ႔ရွိခ်က္ဟာ မဟုတ္မမွန္ဘူးလို႔ ျငင္းဆိုထားပါတယ္။
ေဆးလိပ္ေသာက္တာကေန ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္တဲ့ႏွဳန္းကေတာ့ အသားစားတာထက္ အဆ ၂၀ ပိုမ်ားတယ္လို႔လည္း သိရပါတယ္။
ABC Radio Australia
http://www.radioaustralia.net.au/burmese
Post a Comment