Home » » က်န္းမာေရးအတြက္ ေခြးေလွးယားသီး (အနက္ေစ့)

က်န္းမာေရးအတြက္ ေခြးေလွးယားသီး (အနက္ေစ့)

Written By Live100 on Wednesday, December 16, 2015 | 7:32 PM


 ေခြးေလွးယား သီးဆိုတာနဲ႔ လူတိုင္း သိၾကမွာပါ။ ေခြးေလွးယား သီးေပၚမွ အေမြးမ်ားသည္ လူကို မခံ မရပ္ႏိုင္ေအာင္ ယားသည္ဟု ကြၽန္ေတာ္ တို႔ငယ္စဥ္က ၾကားသိခဲ့ရသည္။

ေခြးေလွးယားသီး ႏွစ္မ်ဳိးရွိသည္။ အယဥ္ႏွင့္ အ႐ုိင္းဟုေခၚဆိုသည္။ အ႐ုိင္းအသီး၏ အေမြးသည္ ယားၿပီး အယဥ္ပင္သည္ ေဆးဖက္ဝင္ေၾကာင္း သိရသည္။ အယဥ္သည္ ပဲမ်ဳိးႏြယ္ျဖစ္၍ လူမ်ားစားသံုးလွ်င္ အႏၲရာယ္မျဖစ္ႏုိင္ပါ။ အခ်ဳိ႕ေက်းရြာမ်ားတြင္ ခ်က္၊ ျပဳတ္၊ သုပ္၍ပင္ စားၾကပါသည္။

ယခုေဆးဖက္ဝင္ေသာ ေခြးေလွးယားအယဥ္သီး (အနက္ေစ့)သည္ ေဆးဖက္ဝင္အပင္ျဖင့္ အသုံးျပဳလာသည္။ ေခြးေလွးယား (အနက္ေစ့) ကိုစားလွ်င္ ေလျဖတ္၊ ေသြးတုိး၊ ဆီးခ်ဳိ စသည့္ အေထြေထြေရာဂါေပ်ာက္သကဲ့သုိ႔ ေခြးေလွးယားသီးအျမစ္သည္လည္း ေဆးဖက္ဝင္ၿပီး
 ေရာဂါေပ်ာက္ကင္းေၾကာင္း သိရသည္။

ေခြးေလွးယားသီး (အနက္ေစ့)ကို စားသံုးေပးျခင္းျဖင့္ ေလမျဖတ္၊ ေလျဖတ္ေနလွ်င္ပင္ ျပန္ေကာင္း လာသည္။ ေသြးတိုး၊ ဆီးခ်ဳိက်ၿပီး အနာ မ်ား အသားႏုတက္တာ ျမန္ေစသည္။ အဆစ္အျမစ္နာတာ သက္သာေပ်ာက္ကင္းၿပီး အာ႐ံုေၾကာမ်ား ျပန္ေကာင္းလာေစသည္။

ေျခ၊ လက္ မေအးေတာ့ဘဲ ကိုယ္ေငြ႕ေကာင္းၿပီး အေအးခံႏုိင္လာသည္။ အိပ္ေပ်ာ္စားဝင္ၿပီး ဆီးကို ရႊင္ လန္းေစသည္။ အိပ္ရာထလွ်င္ ေခါင္း အၿမဲၾကည္လင္ေနၿပီး အေညာင္းလည္း ေျပေစသည္။ အစာအိမ္ေရာဂါ
ရွိသူမ်ားလည္း သက္သာေပ်ာက္ကင္း ေစသည္။ ေခြးေလွးယားသီးကို ပံုမွန္စားပါက က်န္းမာရႊင္လန္းၿပီး ခႏၶာကိုယ္ေပါ့ပါး သြက္လက္ကာ စိတ္ၾကည္လင္ရႊင္လန္းေၾကာင္း သိရသည္။

ေခြးေလွးယားေစ့ (အနက္)ကို အမႈန္႔ျပဳလုပ္ၿပီး ပ်ားရည္၊ ေထာပတ္ႏွင့္ေရာ၍ လ်က္ေသာ္ ပန္းနာေပ်ာက္ကင္းသည္။ ေျမြ၊ ကင္းကိုက္ခံရပါက အေစ့အစိမ္း ခုနစ္ေစ့ခန္႔ကို ဝါးစားျပဳတ္ေသာက္ၿပီး ဒဏ္ရာေနရာတြင္ ေခြးေလွးယား ဝါးဖတ္အံုေပးပါက အဆိပ္ေျပေၾကာင္း သိရသည္။

၎အပင္၏ အျမစ္သည္လည္း ေရဖ်ဥ္း၊ ေလေရာဂါ၊ ဆင္ေျခေထာက္၊ ငန္းဖ်ား၊ ေသြးဝမ္း၊ လက္ေမာင္းသိမ္ျခင္းႏွင့္ မိခင္မ်ား ႏို႔ရည္မထြက္ပါက အရြက္ကိုတို႔စားလွ်င္ မိခင္ႏို႔ရည္ ျပည့္ဝစြာထြက္ေၾကာင္း ျမစ္ႀကီးနား ၿမိဳ႕ ေစ်းအနီး ခ႐ုိင္ျပည္သူ႔စာၾကည့္တုိက္ေရွ႕ သစ္သီးဆိုင္ပိုင္ရွင္ ေဒၚျမ ဝင္းက ေျပာသည္။

လက္ေတြ႕ေပ်ာက္ကင္းတဲ့ ေရာဂါရွင္ေတြလည္း အမ်ားႀကီးပါ။ လက္ေတြ႕စားၾကည့္ပါ၊ ေခြးေလွးယားသီး (အနက္ေစ့)တစ္ထုပ္လွ်င္ အလံုးႀကီးအေစ့ ၁ဝဝ ပါရွိၿပီး တစ္ထုပ္လွ်င္ ေငြက်ပ္ ၂၅ဝဝ ျဖင့္ ေရာင္းခ်ေၾကာင္း
သိရသည္။

ျမစ္ႀကီးနားၿမိဳ႕ ဧရာရပ္ကြက္ ၁၂၃ မွ အသက္ ၄ဝ အရြယ္ေဒၚေႏြးေႏြးက ''ကြၽန္မ ဒီေခြးေလွးယားသီး (အနက္ေစ့)ကို စားတာ ၂ဝ၁၅ ခုႏွစ္ ေမလပိုင္းမွစစားတာပါ။ အခုလက္ရွိအထိ ဆက္စားေနတုန္းပါ။ အေစ့ကို ဝါးစားတာ စားလို႔လည္းေကာင္းတယ္။ ေဘးဥပဒ္လည္း မရွိဘူးေလ'' ဟု သူမ၏အေတြ႕အႀကံဳကို ေျပာသည္။

''ကြၽန္မ အၿမဲတမ္းသြားရည္က်တယ္။ စကားေျပာေနရင္းလည္း က်တယ္။ အၿမဲသတိထားေနရတယ္။ အိပ္ရင္ပိုဆိုးတယ္။ တေဇာင္းအိပ္ေတာ့ေလ ေခါင္းအံုးမွာ သြားရည္ေတြ စိုရႊဲေနတာပဲ။ အခု မက်ေတာ့ဘူး။ ေသြးတိုးလည္း မရွိေတာ့ဘူး။ ခါတုိင္းဆို ေသြးက ၁၄ဝ/၉ဝ အထိ ေရာက္တယ္။ အခုဆိုရင္ ေနရထိုင္ရတာ ေပ့ါပါးၿပီးအိပ္ေပ်ာ္တယ္။ ဆီးရႊင္ လာတယ္''ဟု ေဒၚေႏြးေႏြးက ဆက္ေျပာသည္။

ယခုခ်ိန္ခါတြင္ ေစ်းကြက္၌ ေခြးေလွးယားသီး(အနက္ေစ့) ေလွာ္ကိုက်န္းမာေရးအေထာက္အကူျပဳ ထုတ္ကုန္အျဖစ္ ျမင္ေနရၿပီျဖစ္သည္။ က်န္းမာေရးကို အက်ဳိးျပဳေစ႐ံုသာ မက စီးပြားေရးအတြက္လည္း အလြန္အသံုးဝင္ေသာ ေခြးေလွးယားသီး (အနက္ေစ့)ျဖစ္သည္။

မင္းမင္း(ျမစ္ႀကီးနား)
The Mirror Daily
Share this article :

Post a Comment

 
Support : Copyright © 2011. လြင္႔ေမာင္ေမာင္(ထား၀ယ္) - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger