Home » , , » ကျန်းမာရေးအတွက် ခွေးလှေးယားသီး (အနက်စေ့)

ကျန်းမာရေးအတွက် ခွေးလှေးယားသီး (အနက်စေ့)

Written By Live100 on Wednesday, December 16, 2015 | 7:32 PM


Unicode
 ခွေးလှေးယား သီးဆိုတာနဲ့ လူတိုင်း သိကြမှာပါ။ ခွေးလှေးယား သီးပေါ်မှ အမွေးများသည် လူကို မခံ မရပ်နိုင်အောင် ယားသည်ဟု ကျွန်တော် တို့ငယ်စဉ်က ကြားသိခဲ့ရသည်။

ခွေးလှေးယားသီး နှစ်မျိုးရှိသည်။ အယဉ်နှင့် အရိုင်းဟုခေါ်ဆိုသည်။ အရိုင်းအသီး၏ အမွေးသည် ယားပြီး အယဉ်ပင်သည် ဆေးဖက်ဝင်ကြောင်း သိရသည်။ အယဉ်သည် ပဲမျိုးနွယ်ဖြစ်၍ လူများစားသုံးလျှင် အန္တရာယ်မဖြစ်နိုင်ပါ။ အချို့ကျေးရွာများတွင် ချက်၊ ပြုတ်၊ သုပ်၍ပင် စားကြပါသည်။

ယခုဆေးဖက်ဝင်သော ခွေးလှေးယားအယဉ်သီး (အနက်စေ့)သည် ဆေးဖက်ဝင်အပင်ဖြင့် အသုံးပြုလာသည်။ ခွေးလှေးယား (အနက်စေ့) ကိုစားလျှင် လေဖြတ်၊ သွေးတိုး၊ ဆီးချို စသည့် အထွေထွေရောဂါပျောက်သကဲ့သို့ ခွေးလှေးယားသီးအမြစ်သည်လည်း ဆေးဖက်ဝင်ပြီး
 ရောဂါပျောက်ကင်းကြောင်း သိရသည်။

ခွေးလှေးယားသီး (အနက်စေ့)ကို စားသုံးပေးခြင်းဖြင့် လေမဖြတ်၊ လေဖြတ်နေလျှင်ပင် ပြန်ကောင်း လာသည်။ သွေးတိုး၊ ဆီးချိုကျပြီး အနာ များ အသားနုတက်တာ မြန်စေသည်။ အဆစ်အမြစ်နာတာ သက်သာပျောက်ကင်းပြီး အာရုံကြောများ ပြန်ကောင်းလာစေသည်။

ခြေ၊ လက် မအေးတော့ဘဲ ကိုယ်ငွေ့ကောင်းပြီး အအေးခံနိုင်လာသည်။ အိပ်ပျော်စားဝင်ပြီး ဆီးကို ရွှင် လန်းစေသည်။ အိပ်ရာထလျှင် ခေါင်း အမြဲကြည်လင်နေပြီး အညောင်းလည်း ပြေစေသည်။ အစာအိမ်ရောဂါ
ရှိသူများလည်း သက်သာပျောက်ကင်း စေသည်။ ခွေးလှေးယားသီးကို ပုံမှန်စားပါက ကျန်းမာရွှင်လန်းပြီး ခန္ဓာကိုယ်ပေါ့ပါး သွက်လက်ကာ စိတ်ကြည်လင်ရွှင်လန်းကြောင်း သိရသည်။

ခွေးလှေးယားစေ့ (အနက်)ကို အမှုန့်ပြုလုပ်ပြီး ပျားရည်၊ ထောပတ်နှင့်ရော၍ လျက်သော် ပန်းနာပျောက်ကင်းသည်။ မြွေ၊ ကင်းကိုက်ခံရပါက အစေ့အစိမ်း ခုနစ်စေ့ခန့်ကို ဝါးစားပြုတ်သောက်ပြီး ဒဏ်ရာနေရာတွင် ခွေးလှေးယား ဝါးဖတ်အုံပေးပါက အဆိပ်ပြေကြောင်း သိရသည်။

၎င်းအပင်၏ အမြစ်သည်လည်း ရေဖျဉ်း၊ လေရောဂါ၊ ဆင်ခြေထောက်၊ ငန်းဖျား၊ သွေးဝမ်း၊ လက်မောင်းသိမ်ခြင်းနှင့် မိခင်များ နို့ရည်မထွက်ပါက အရွက်ကိုတို့စားလျှင် မိခင်နို့ရည် ပြည့်ဝစွာထွက်ကြောင်း မြစ်ကြီးနား မြို့ ဈေးအနီး ခရိုင်ပြည်သူ့စာကြည့်တိုက်ရှေ့ သစ်သီးဆိုင်ပိုင်ရှင် ဒေါ်မြ ဝင်းက ပြောသည်။

လက်တွေ့ပျောက်ကင်းတဲ့ ရောဂါရှင်တွေလည်း အများကြီးပါ။ လက်တွေ့စားကြည့်ပါ၊ ခွေးလှေးယားသီး (အနက်စေ့)တစ်ထုပ်လျှင် အလုံးကြီးအစေ့ ၁ဝဝ ပါရှိပြီး တစ်ထုပ်လျှင် ငွေကျပ် ၂၅ဝဝ ဖြင့် ရောင်းချကြောင်း
သိရသည်။

မြစ်ကြီးနားမြို့ ဧရာရပ်ကွက် ၁၂၃ မှ အသက် ၄ဝ အရွယ်ဒေါ်နွေးနွေးက ''ကျွန်မ ဒီခွေးလှေးယားသီး (အနက်စေ့)ကို စားတာ ၂ဝ၁၅ ခုနှစ် မေလပိုင်းမှစစားတာပါ။ အခုလက်ရှိအထိ ဆက်စားနေတုန်းပါ။ အစေ့ကို ဝါးစားတာ စားလို့လည်းကောင်းတယ်။ ဘေးဥပဒ်လည်း မရှိဘူးလေ'' ဟု သူမ၏အတွေ့အကြုံကို ပြောသည်။

''ကျွန်မ အမြဲတမ်းသွားရည်ကျတယ်။ စကားပြောနေရင်းလည်း ကျတယ်။ အမြဲသတိထားနေရတယ်။ အိပ်ရင်ပိုဆိုးတယ်။ တဇောင်းအိပ်တော့လေ ခေါင်းအုံးမှာ သွားရည်တွေ စိုရွှဲနေတာပဲ။ အခု မကျတော့ဘူး။ သွေးတိုးလည်း မရှိတော့ဘူး။ ခါတိုင်းဆို သွေးက ၁၄ဝ/၉ဝ အထိ ရောက်တယ်။ အခုဆိုရင် နေရထိုင်ရတာ ပေ့ါပါးပြီးအိပ်ပျော်တယ်။ ဆီးရွှင် လာတယ်''ဟု ဒေါ်နွေးနွေးက ဆက်ပြောသည်။

ယခုချိန်ခါတွင် ဈေးကွက်၌ ခွေးလှေးယားသီး(အနက်စေ့) လှော်ကိုကျန်းမာရေးအထောက်အကူပြု ထုတ်ကုန်အဖြစ် မြင်နေရပြီဖြစ်သည်။ ကျန်းမာရေးကို အကျိုးပြုစေရုံသာ မက စီးပွားရေးအတွက်လည်း အလွန်အသုံးဝင်သော ခွေးလှေးယားသီး (အနက်စေ့)ဖြစ်သည်။

မင်းမင်း(မြစ်ကြီးနား)

Zawgyi
 ေခြးေလွးယား သီးဆိုတာနဲ႔ လူတိုင္း သိၾကမွာပါ။ ေခြးေလွးယား သီးေပၚမွ အေမြးမ်ားသည္ လူကို မခံ မရပ္ႏိုင္ေအာင္ ယားသည္ဟု ကြၽန္ေတာ္ တို႔ငယ္စဥ္က ၾကားသိခဲ့ရသည္။

ေခြးေလွးယားသီး ႏွစ္မ်ဳိးရွိသည္။ အယဥ္ႏွင့္ အ႐ုိင္းဟုေခၚဆိုသည္။ အ႐ုိင္းအသီး၏ အေမြးသည္ ယားၿပီး အယဥ္ပင္သည္ ေဆးဖက္ဝင္ေၾကာင္း သိရသည္။ အယဥ္သည္ ပဲမ်ဳိးႏြယ္ျဖစ္၍ လူမ်ားစားသံုးလွ်င္ အႏၲရာယ္မျဖစ္ႏုိင္ပါ။ အခ်ဳိ႕ေက်းရြာမ်ားတြင္ ခ်က္၊ ျပဳတ္၊ သုပ္၍ပင္ စားၾကပါသည္။

ယခုေဆးဖက္ဝင္ေသာ ေခြးေလွးယားအယဥ္သီး (အနက္ေစ့)သည္ ေဆးဖက္ဝင္အပင္ျဖင့္ အသုံးျပဳလာသည္။ ေခြးေလွးယား (အနက္ေစ့) ကိုစားလွ်င္ ေလျဖတ္၊ ေသြးတုိး၊ ဆီးခ်ဳိ စသည့္ အေထြေထြေရာဂါေပ်ာက္သကဲ့သုိ႔ ေခြးေလွးယားသီးအျမစ္သည္လည္း ေဆးဖက္ဝင္ၿပီး
 ေရာဂါေပ်ာက္ကင္းေၾကာင္း သိရသည္။

ေခြးေလွးယားသီး (အနက္ေစ့)ကို စားသံုးေပးျခင္းျဖင့္ ေလမျဖတ္၊ ေလျဖတ္ေနလွ်င္ပင္ ျပန္ေကာင္း လာသည္။ ေသြးတိုး၊ ဆီးခ်ဳိက်ၿပီး အနာ မ်ား အသားႏုတက္တာ ျမန္ေစသည္။ အဆစ္အျမစ္နာတာ သက္သာေပ်ာက္ကင္းၿပီး အာ႐ံုေၾကာမ်ား ျပန္ေကာင္းလာေစသည္။

ေျခ၊ လက္ မေအးေတာ့ဘဲ ကိုယ္ေငြ႕ေကာင္းၿပီး အေအးခံႏုိင္လာသည္။ အိပ္ေပ်ာ္စားဝင္ၿပီး ဆီးကို ရႊင္ လန္းေစသည္။ အိပ္ရာထလွ်င္ ေခါင္း အၿမဲၾကည္လင္ေနၿပီး အေညာင္းလည္း ေျပေစသည္။ အစာအိမ္ေရာဂါ
ရွိသူမ်ားလည္း သက္သာေပ်ာက္ကင္း ေစသည္။ ေခြးေလွးယားသီးကို ပံုမွန္စားပါက က်န္းမာရႊင္လန္းၿပီး ခႏၶာကိုယ္ေပါ့ပါး သြက္လက္ကာ စိတ္ၾကည္လင္ရႊင္လန္းေၾကာင္း သိရသည္။

ေခြးေလွးယားေစ့ (အနက္)ကို အမႈန္႔ျပဳလုပ္ၿပီး ပ်ားရည္၊ ေထာပတ္ႏွင့္ေရာ၍ လ်က္ေသာ္ ပန္းနာေပ်ာက္ကင္းသည္။ ေျမြ၊ ကင္းကိုက္ခံရပါက အေစ့အစိမ္း ခုနစ္ေစ့ခန္႔ကို ဝါးစားျပဳတ္ေသာက္ၿပီး ဒဏ္ရာေနရာတြင္ ေခြးေလွးယား ဝါးဖတ္အံုေပးပါက အဆိပ္ေျပေၾကာင္း သိရသည္။

၎အပင္၏ အျမစ္သည္လည္း ေရဖ်ဥ္း၊ ေလေရာဂါ၊ ဆင္ေျခေထာက္၊ ငန္းဖ်ား၊ ေသြးဝမ္း၊ လက္ေမာင္းသိမ္ျခင္းႏွင့္ မိခင္မ်ား ႏို႔ရည္မထြက္ပါက အရြက္ကိုတို႔စားလွ်င္ မိခင္ႏို႔ရည္ ျပည့္ဝစြာထြက္ေၾကာင္း ျမစ္ႀကီးနား ၿမိဳ႕ ေစ်းအနီး ခ႐ုိင္ျပည္သူ႔စာၾကည့္တုိက္ေရွ႕ သစ္သီးဆိုင္ပိုင္ရွင္ ေဒၚျမ ဝင္းက ေျပာသည္။

လက္ေတြ႕ေပ်ာက္ကင္းတဲ့ ေရာဂါရွင္ေတြလည္း အမ်ားႀကီးပါ။ လက္ေတြ႕စားၾကည့္ပါ၊ ေခြးေလွးယားသီး (အနက္ေစ့)တစ္ထုပ္လွ်င္ အလံုးႀကီးအေစ့ ၁ဝဝ ပါရွိၿပီး တစ္ထုပ္လွ်င္ ေငြက်ပ္ ၂၅ဝဝ ျဖင့္ ေရာင္းခ်ေၾကာင္း
သိရသည္။

ျမစ္ႀကီးနားၿမိဳ႕ ဧရာရပ္ကြက္ ၁၂၃ မွ အသက္ ၄ဝ အရြယ္ေဒၚေႏြးေႏြးက ''ကြၽန္မ ဒီေခြးေလွးယားသီး (အနက္ေစ့)ကို စားတာ ၂ဝ၁၅ ခုႏွစ္ ေမလပိုင္းမွစစားတာပါ။ အခုလက္ရွိအထိ ဆက္စားေနတုန္းပါ။ အေစ့ကို ဝါးစားတာ စားလို႔လည္းေကာင္းတယ္။ ေဘးဥပဒ္လည္း မရွိဘူးေလ'' ဟု သူမ၏အေတြ႕အႀကံဳကို ေျပာသည္။

''ကြၽန္မ အၿမဲတမ္းသြားရည္က်တယ္။ စကားေျပာေနရင္းလည္း က်တယ္။ အၿမဲသတိထားေနရတယ္။ အိပ္ရင္ပိုဆိုးတယ္။ တေဇာင္းအိပ္ေတာ့ေလ ေခါင္းအံုးမွာ သြားရည္ေတြ စိုရႊဲေနတာပဲ။ အခု မက်ေတာ့ဘူး။ ေသြးတိုးလည္း မရွိေတာ့ဘူး။ ခါတုိင္းဆို ေသြးက ၁၄ဝ/၉ဝ အထိ ေရာက္တယ္။ အခုဆိုရင္ ေနရထိုင္ရတာ ေပ့ါပါးၿပီးအိပ္ေပ်ာ္တယ္။ ဆီးရႊင္ လာတယ္''ဟု ေဒၚေႏြးေႏြးက ဆက္ေျပာသည္။

ယခုခ်ိန္ခါတြင္ ေစ်းကြက္၌ ေခြးေလွးယားသီး(အနက္ေစ့) ေလွာ္ကိုက်န္းမာေရးအေထာက္အကူျပဳ ထုတ္ကုန္အျဖစ္ ျမင္ေနရၿပီျဖစ္သည္။ က်န္းမာေရးကို အက်ဳိးျပဳေစ႐ံုသာ မက စီးပြားေရးအတြက္လည္း အလြန္အသံုးဝင္ေသာ ေခြးေလွးယားသီး (အနက္ေစ့)ျဖစ္သည္။

မင္းမင္း(ျမစ္ႀကီးနား)
The Mirror Daily
Share this article :

Post a Comment

 
Support : Copyright © 2011. လြင္႔ေမာင္ေမာင္(ထား၀ယ္) - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger