Home » » မနက်စာက ဘာကြောင့် တစ်နေ့တာလုံးရဲ့ အရေးကြီးဆုံး အစာဖြစ်နေ သလဲ?

မနက်စာက ဘာကြောင့် တစ်နေ့တာလုံးရဲ့ အရေးကြီးဆုံး အစာဖြစ်နေ သလဲ?

Written By Live100 on Friday, February 5, 2016 | 5:54 PM



Unicodeနေ့တစ်နေ့ရဲ့ အစမှာ စားရတဲ့ မနက်စာက တစ်နေ့တာလုံး အတွက် အရေးကြီးဆုံး အစာ ဖြစ်တာကြောင့် မနက်စာကို မဖြစ်မနေ စားသင့်ကြောင်း မကြာခဏ ကြားဖူး ကြမှာပါ။ဒါပေမဲ့ အပြိုင်အဆိုင် များတဲ့ မျက်မှောက် ခေတ်ကြီးမှာ နောက်ကောက်ကျ မကျန်ခဲ့ဖို့ အတွက် အများစုက အလုပ် လောဘကြီး နေတတ် ကြပါတယ်။

မနက်မနက် အလုပ်ချိန် မှီအောင်၊ ကျောင်းချိန်မှီအောင် လုံးပန်း နေရတာနဲ့ မနက်စာ စားဖို့ အချိန် မပေးနိုင်ဘူး ဖြစ်နေပါတယ်။ ထမင်းစားပွဲမှာ ထိုင်ခုံနဲ့ အကျအန ထိုင်ပြီး အေးဆေး စားဖို့ နေနေသာသာ ကော်ဖီ တစ်ခွက် ကိုတောင် အပြင်ထွက် ခါနီးမှ အမြန်မျိုချ နေရတဲ့ အလုပ်များသူ တွေမှ အများကြီးပဲ။ တကယ်ဆို မနက်စာက ကျန်းမာရေး အတွက် အရေးကြီးဆုံး အစာပါ။

ဒီစကား အပ်ကြောင်း ထပ်အောင် ကြားနေရပေမယ့် ဒါအမှန်တရားပါ။ တစ်ညတာလုံးမှာ ဘာမှမစားဘဲ အိပ်နေတာကြောင့် ဟာနေတဲ့ အစာအိမ် အတွက် အိပ်ရာနိုးချိန်မှာစားတဲ့ မနက်စာက အရေးကြီးပါတယ်။ မနက်စာဆိုတဲ့ အင်္ဂလိပ်စာလုံး Break fastရဲ့ အဓိပ္ပာယ် ကလည်း ဥပုသ် (fast)ကို ဖြတ်တယ်ဆိုတဲ့ အဓိပ္ပာယ်ပါ။

မနက်တိုင်း မနက်စာ ပုံမှန် စားနေသူ တွေဟာ မစားသူတွေထက် ပိုပြီး ကျန်းမာ နေကြောင်းကို လေ့လာချက် မြောက်မြားစွာ အရ တွေ့ရှိ ရပါတယ်။ မနက်စာကနေ ရရှိတဲ့ အကျိုးထူး တွေကတော့ အားအင်တွေ ပြည့်ဝ နေခြင်းနဲ့ တစ်နေ့တာလုံး အာရုံစူးစိုက်မှု ကောင်းနေခြင်းတို့ပဲ ဖြစ်ပါတယ်။ အထူးသဖြင့် ကျောင်းသူ၊ ကျောင်းသားတွေ စာသင်ကြားရာမှာ ပိုစိတ်ဝင် စားပြီး စာတွေ ပိုမှတ်မိလွယ် စေပါတယ်။

ဒါ့အပြင် ရောဂါဘယ တွေမှလည်း ကာကွယ် ပေးနိုင်ပါတယ်။ ကိုယ်အလေးချိန် ထိန်းသူတွေ အနေနဲ့လည်း မနက်စာ စားသင့်ပါတယ်။ တချို့က ဝိတ်လျှော့ချင်လို့ မနက်စာကို လျှော့စားတတ်ကြပါတယ်။ ဒါပေမဲ့ မနက်စာကို လျှော့စားခြင်းက မပိန်စေတဲ့အပြင် ပိုလို့တောင် ဝလာစေ နိုင်ပါတယ်။ လေ့လာချက်တွေအရ မနက်စာ မစားသူတွေက အဝလွန်ခြင်း ဖြစ်နိုင်ခြေ ပိုများတာ တွေ့ရပါတယ်။

ဒါဟာ ဘာကြောင့်လဲ ဆိုတော့ မနက်စာကို မစားဘဲ နေလိုက်ခြင်းဟာ နောက်ပိုင်းစားတဲ့ နေ့လယ်စာတွေ၊ ညစာတွေကို အဝအပြဲ စားလိုစိတ် ဖြစ်ပေါ် စေလို့ပါ။ ဒါ့အပြင် ကျန်းမာရေးနဲ့ မညီညွတ်တဲ့ Fast Food တွေ ကိုလည်း ပိုစား မိတတ်ပါတယ်။ ဒါကြောင့် မနက်စာမစားသူတွေဟာ စားသူတွေထက် စာရင် ဆီးချိုရောဂါ၊ နှလုံးသွေးကြော ကျဉ်း ရောဂါ ဖြစ်နိုင်ခြေ များပါတယ်။

မနက်စာမှာ စားလေ့ရှိတဲ့ ကောက်နှံတွေပါတဲ့ ပေါင်မုန့်တွေ၊ Cereal တွေကလည်း ကျန်းမာရေး အတွက် ကောင်းစေပါတယ်။ Antioxidant သတ္တုဓာတ်နဲ့ အမျှင်ဓာတ်တွေ ပါရှိတာကြောင့် အဲဒီမနက်စာတွေကို ပုံမှန်စားပေးခြင်းဖြင့် အသက်ရှည် ကျန်းမာစေနိုင်ပါတယ်။ ဒါကြောင့် ကျန်းမာရေးအတွက် အရေးကြီးတဲ့ မနက်စာကို မနက်တိုင်း အချိန်ပေးပြီး စားပေး သင့်ပါတယ်။



Zawgyi
ေန႔တစ္ေန႔ရဲ႕ အစမွာ စားရတဲ့ မနက္စာက တစ္ေန႔တာလံုး အတြက္ အေရးႀကီးဆံုး အစာ ျဖစ္တာေၾကာင့္ မနက္စာကို မျဖစ္မေန စားသင့္ေၾကာင္း မၾကာခဏ ၾကားဖူး ၾကမွာပါ။ဒါေပမဲ့ အၿပိဳင္အဆိုင္ မ်ားတဲ့ မ်က္ေမွာက္ ေခတ္ႀကီးမွာ ေနာက္ေကာက္က် မက်န္ခဲ့ဖို႔ အတြက္ အမ်ားစုက အလုပ္ ေလာဘႀကီး ေနတတ္ ၾကပါတယ္။

မနက္မနက္ အလုပ္ခ်ိန္ မွီေအာင္၊ ေက်ာင္းခ်ိန္မွီေအာင္ လံုးပန္း ေနရတာနဲ႔ မနက္စာ စားဖို႔ အခ်ိန္ မေပးႏိုင္ဘူး ျဖစ္ေနပါတယ္။ ထမင္းစားပြဲမွာ ထိုင္ခံုနဲ႔ အက်အန ထိုင္ၿပီး ေအးေဆး စားဖို႔ ေနေနသာသာ ေကာ္ဖီ တစ္ခြက္ ကိုေတာင္ အျပင္ထြက္ ခါနီးမွ အျမန္မ်ိဳခ် ေနရတဲ့ အလုပ္မ်ားသူ ေတြမွ အမ်ားႀကီးပဲ။ တကယ္ဆို မနက္စာက က်န္းမာေရး အတြက္ အေရးႀကီးဆံုး အစာပါ။

ဒီစကား အပ္ေၾကာင္း ထပ္ေအာင္ ၾကားေနရေပမယ့္ ဒါအမွန္တရားပါ။ တစ္ညတာလံုးမွာ ဘာမွမစားဘဲ အိပ္ေနတာေၾကာင့္ ဟာေနတဲ့ အစာအိမ္ အတြက္ အိပ္ရာႏိုးခ်ိန္မွာစားတဲ့ မနက္စာက အေရးႀကီးပါတယ္။ မနက္စာဆိုတဲ့ အဂၤလိပ္စာလံုး Break fastရဲ႕ အဓိပၸာယ္ ကလည္း ဥပုသ္ (fast)ကို ျဖတ္တယ္ဆိုတဲ့ အဓိပၸာယ္ပါ။

မနက္တိုင္း မနက္စာ ပံုမွန္ စားေနသူ ေတြဟာ မစားသူေတြထက္ ပိုၿပီး က်န္းမာ ေနေၾကာင္းကုိ ေလ့လာခ်က္ ေျမာက္ျမားစြာ အရ ေတြ႔႐ွိ ရပါတယ္။ မနက္စာကေန ရ႐ွိတဲ့ အက်ိဳးထူး ေတြကေတာ့ အားအင္ေတြ ျပည့္ဝ ေနျခင္းနဲ႔ တစ္ေန႔တာလံုး အာ႐ုံစူးစုိက္မႈ ေကာင္းေနျခင္းတို႔ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ ေက်ာင္းသူ၊ ေက်ာင္းသားေတြ စာသင္ၾကားရာမွာ ပိုစိတ္ဝင္ စားၿပီး စာေတြ ပိုမွတ္မိလြယ္ ေစပါတယ္။

ဒါ့အျပင္ ေရာဂါဘယ ေတြမွလည္း ကာကြယ္ ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ကုိယ္အေလးခ်ိန္ ထိန္းသူေတြ အေနနဲ႔လည္း မနက္စာ စားသင့္ပါတယ္။ တခ်ိဳ႕က ဝိတ္ေလွ်ာ့ခ်င္လို႔ မနက္စာကုိ ေလွ်ာ့စားတတ္ၾကပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ မနက္စာကို ေလွ်ာ့စားျခင္းက မပိန္ေစတဲ့အျပင္ ပိုလို႔ေတာင္ ဝလာေစ ႏိုင္ပါတယ္။ ေလ့လာခ်က္ေတြအရ မနက္စာ မစားသူေတြက အဝလြန္ျခင္း ျဖစ္ႏိုင္ေျခ ပိုမ်ားတာ ေတြ႔ရပါတယ္။

ဒါဟာ ဘာေၾကာင့္လဲ ဆိုေတာ့ မနက္စာကို မစားဘဲ ေနလိုက္ျခင္းဟာ ေနာက္ပိုင္းစားတဲ့ ေန႔လယ္စာေတြ၊ ညစာေတြကို အဝအၿပဲ စားလိုစိတ္ ျဖစ္ေပၚ ေစလို႔ပါ။ ဒါ့အျပင္ က်န္းမာေရးနဲ႔ မညီၫြတ္တဲ့ Fast Food ေတြ ကုိလည္း ပိုစား မိတတ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ မနက္စာမစားသူေတြဟာ စားသူေတြထက္ စာရင္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ၊ ႏွလံုးေသြးေၾကာ က်ဥ္း ေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ မ်ားပါတယ္။

မနက္စာမွာ စားေလ့႐ွိတဲ့ ေကာက္ႏွံေတြပါတဲ့ ေပါင္မုန္႔ေတြ၊ Cereal ေတြကလည္း က်န္းမာေရး အတြက္ ေကာင္းေစပါတယ္။ Antioxidant သတၱဳဓာတ္နဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္ေတြ ပါ႐ွိတာေၾကာင့္ အဲဒီမနက္စာေတြကို ပံုမွန္စားေပးျခင္းျဖင့္ အသက္႐ွည္ က်န္းမာေစႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ က်န္းမာေရးအတြက္ အေရးႀကီးတဲ့ မနက္စာကို မနက္တိုင္း အခ်ိန္ေပးၿပီး စားေပး သင့္ပါတယ္။


( Paing A K )

#သစ္ထူးလြင္(က်န္းမာေရး)
Share this article :

Post a Comment

 
Support : Copyright © 2011. လြင္႔ေမာင္ေမာင္(ထား၀ယ္) - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger