အိမ်ထောင်မှုသုခ အပြည့်အဝခံစားနိုင်စေရန် အရေးပါသောဗီတာမင်ဘီ
Written By Live100 on Wednesday, May 11, 2016 | 8:22 AM
ဗီတာမင္ဘီ ခို့်တဲ့မႈ ျဖစ္ရင္ နံုးခ်ည့္ ေညာင္းညာတာနဲ့ အားအင္ မရိွတာတို့ ျဖစ္တတ္ပါတယ္။ အဲဒီအခါ အနားယူဖို့နဲ့ အိပ္စက္ဖို့ လိုအပ္ေနပါတယ္။ ဗီတာမင္ဘီ အုပ္စုဟာ ဦးေနွာက္လုပ္ငန္းေဆာင္တာနဲ့ ေတြးေခၚနိုင္စြမ္းမွာ အေရးပါတဲ့ အျပင္ စိတ္ဓာတ္ က်တာနဲ့ ပူပင္ေသာကမ်ားတာ တို့ကို လည္း ေလ်ာ့က်ေစ ပါတယ္။ တခို် ့ဗီတာမင္ဘီ အမို်းအစားေတြက လိင္ပိုင္းဆိုင္ရာ က်န္းမာေရးကို သာမက အေထြေထြ က်န္းမာေရးကိုလည္း ေကာင္းမြန္ေစပါ တယ္။
ဗီတာမင္ B1 - သိုင္ယာမင္း
သိုင္ယာမင္းဟာ ေသြးလွည့္ပတ္မႈ ေကာင္းေစတဲ့ အတြက္ နွလံုးဆီသို့ သာမက လိင္အဂၤါဆီကိုလည္း ေသြးစီးဆင္း ေရာက္ရိွေစ ပါတယ္။ စြမ္းအင္အဆင့္ တိုးေစျပီး ဦးေနွာက္လုပ္ငန္း ေဆာင္တာကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ အိမ္ေထာင္ရွင္ အမို်းသမီးေတြကို စြမ္းအင္ ပိုရိွေစပါတယ္။
အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ အစြမ္းလည္း ရိွတဲ့ အတြက္ ခနၶာကိုယ္ကို အိုမင္းမႈဒဏ္မွ ကာကြယ္ေပးနိုင္ပါတယ္။ လူေတြက ပိုမို နုပို်ၾကည့္ေကာင္း ေလေလ၊ ကိုယ့္ကိုယ္ကိုယ္ ယံုၾကည္မႈ ပိုရိွ ေလေလ ျဖစ္ျပီး လိင္ဆဲြေဆာင္အား ပိုေကာင္း ေလေလပါ။
ဗီတာမင္ B1 ပါ၀င္မႈ ျမင့္မားသည့္ အစာမ်ား - ဆန္လံုးညို၊ ေျမပဲ၊ ပဲစိမ္း၊ ပင္လယ္ေရညိွလို ပင္လယ္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြ၊ ဖဲြနုနဲ့ အခံြ ခြ်တ္မထားတဲ့ ေကာက္နံွစာ အမ်ားစုထဲမွာ သိုင္ယာမင္းဓာတ္ ပါ၀င္ပါတယ္။
ဗီတာမင္ B2 - ရိုင္ဘိုဖေလဗင္
ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္၊ အဆီနဲ့ ပရိုတင္းဓာတ္တို့ တည္ေဆာက္ ျဖိုခဲြရာမွာ အသံုး၀င္ပါတယ္။ ဗီတာမင္ B1 ခို့်တဲ့ရင္ စားသမွ် အစာေတြကို တည္ေဆာက္ျဖိုခဲြမႈ မျပုလုပ္နိုင္ဘဲ အဆီအျဖစ္ သိုေလွာင္ ထားတတ္ပါတယ္။ ဆံပင္တစ္သွူ်းေတြ၊ အေရျပားနဲ့ လက္သည္း ေျခသည္းေတြမွာ ေအာက္ဆီဂ်င္ အသံုးျပုမႈ အားေကာင္းေစတဲ့ အတြက္ ငယ္ရြယ္နုပို်ျပီး ဆဲြေဆာင္အား ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။
ဗီတာမင္ B2 ပါ၀င္မႈ ျမင့္မားသည့္ အစာမ်ား - ပဲသီး၊ ဟင္းနုနယ္ရြက္နဲ့ အခံြခြ်တ္မထားတဲ့ ေကာက္နံွစာထဲမွာ ရိုင္ဘိုဖေလဗင္ ပါ၀င္ပါတယ္။
ဗီတာမင္ B3 - နိုင္ယာစင္
နိုင္ယာစင္ဟာ အသားအေရကို က်န္းမာေစျပီး ေသြးလွည့္ပတ္မႈ ေကာင္း မြန္ေစတဲ့အတြက္ အသားအေရကို ထိ ေတြ့လိုက္ရံုနဲ့ စိတ္လႈပ္ရွားဖြယ္ရာ ခံစား ခ်က္ကို ျဖစ္ေစနိုင္ပါတယ္။ လိင္ေဟာ္မုန္း တည္ေဆာက္မႈမွာ ပါ၀င္တဲ့အျပင္ မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စ ထေရာေတြကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
ဗီတာမင္ B3 ပါ၀င္မႈ ျမင့္မားသည့္ အစာမ်ား - နိုင္ယာစင္ ပါ၀င္မႈမ်ားတဲ့ အစာေတြက မုန္လာဥနီ၊ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ အာလူး၊ ဂံု်ေစ့၊ စြန္ပလံြသီးနဲ့ ေျမပဲတို့ ျဖစ္ၾကပါတယ္။
ဗီတာမင္ B5 - ပန္တိုသီးနစ္အက္စစ္
ဗီတာမင္ B5 ဟာ အဒရီနယ္ေဟာ္ မုန္းထြက္ရိွမႈကို သက္ေရာက္ေစျပီး စိတ္ ဖိစီးမႈ ေလ်ာ့က်ေစတဲ့အတြက္ စိတ္ခံစား မႈကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ အဒရီနယ္ ဂလင္းက ေကာင္းေကာင္း အလုပ္မလုပ္ ရင္ သက္လံုေလ်ာ့က်ျပီး လိင္စိတ္ဆနၵ လည္း ေလ်ာ့နည္းတတ္ပါတယ္။ နည္း နည္းေလာက္ လႈပ္ရွားလိုက္ရံုနဲ့ ေခြ်း ထြက္ျပီး စိတ္ဖိစီးမႈကို ခံနိုင္ရည္လည္း နည္းပါတယ္။
ဗီတာမင္ B5 ပါ၀င္မႈ ျမင့္မားသည့္ အစာမ်ား - ပဲသီး၊ အစိမ္းအတိုင္း စား နိုင္တဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ အမ်ားစု၊ မိႈ၊ အခံြမာတဲ့ အေစ့အဆန္၊ ပ်ားရည္စတာ ေတြထဲမွာ ဗီတာမင္ B5 ပါ၀င္မႈမ်ားပါ တယ္။
ဗီတာမင္ B6 - ပရီေဒါက္စင္း
ရာသီအၾကိဳေ၀ဒနာ လကၡဏာေတြ ကို ေလ်ာ့က်ေစသလို ၀မ္းမွန္မွန္ သြားေစတဲ့ အစြမ္းလည္း ရိွပါတယ္။ နွလံုးၾကြက္သားေတြကို ဟိုမိုစစၥ တင္းဓာတ္ေၾကာင့္ ထိခိုက္မႈမျဖစ္ေအာင္ ကူညီေပးျပီး ကိုလက္စထေရာ စုပံုမႈ မျဖစ္ေစပါဘူး။
ဗီတာမင္ B6 ပါ၀င္မႈ ျမင့္မားသည့္ အစာမ်ား - ဟင္းနုနယ္ရြက္၊ ေနၾကာ ေစ့၊ မုန္လာဥနီ၊ ပဲ၊ သီဟိုဠ္ေစ့၊ ေထာပတ္ သီး၊ ငွက္ေပ်ာသီး၊ ပဲ၊ ပဲပိစပ္၊ ပန္းေဂၚဖီ စိမ္းနဲ့ အခံြခြ်တ္မထားတဲ့ ေကာက္နံွစာ တို့မွာ ဗီတာမင္ B6 ပါ၀င္ပါတယ္။
ဗီတာမင္ B12 - ဆိုင္ယာနိုကိုဘက္လမင္း
ဗီတာမင္ B12 ဟာ မို်းေအာင္နိုင္စြမ္း ေကာင္းမြန္ေအာင္ ကူညီေပးျပီး ပန္းေသပန္းညိႈး ျဖစ္တာကို ေလ်ာ့က်ေစ ပါတယ္။ အစာေခ်ဖ်က္မႈနဲ့ အစာစုပ္ယူမႈ တို့ အားေကာင္းေစဖို့ ဗီတာမင္ B12 လိုအပ္ပါတယ္။ ဗီတာမင္ B12 ဟာ စားသမွ် အစာေတြကို စြမ္းအင္ ျဖစ္ေအာင္ အသံုးျပုေပးပါတယ္။ စြမ္းအင္ရိွေလ၊ အိမ္ေထာင္မႈ သုခ ျပည့္၀ေလပါ။
ဗီတာမင္ B12 ပါ၀င္မႈ ျမင့္မားသည့္ အစာမ်ား - ပင္လယ္ေရေမွာ္လို ပင္လယ္ေအာက္က ရတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ေတြမွာ ပါ၀င္မႈ မ်ားပါတယ္။
( Paing A K )
#သစ္ထူးလြင္(က်န္းမာေရး)
ရုတ်တရက် ခြေထောက်သွေးကြောပိတ်ရောဂါ
Written By Live100 on Thursday, March 31, 2016 | 8:26 AM
ဒီေရာဂါ ျဖစ္ရျခင္းကေတာ့ ႏွလံုးေရာဂါ ရွိရာကေန စျဖစ္လာတာပါ။ ဥပမာ ႏွလံုးၾကြက္သား ပ်က္စီးလာတာနဲ႔ ႏွလံုးအဆို႔ရွင္ေတြ ပ်က္စီးတာေတြေၾကာင့္ ေသြးေတြစခဲလာတတ္ၿပီး၊ ဒီေသြးခဲေတြက ေျခေထာက္ေသြးေၾကာမွာ သြားပိတ္တာ၊ ေနာက္ အႏွိပ္ခံနည္းတစ္ခုျဖစ္တဲ့ ေပါင္ရင္းမွာ အပူထုတ္ဖို႔ အၾကာႀကီးနင္းထားတာေၾကာင့္ အသက္ႀကီးလာသူေတြမွာ ေသြးေၾကာအားနည္းလာခ်ိန္ ေသြးခဲျဖစ္လာတာေတြကေန အဓိက ျဖစ္ေလ့ရွိပါတယ္။
ဒီေရာဂါ ျဖစ္လာရင္ သိႏိုင္ဖို႔ လကၡဏာေတြကေတာ့ ရုတ္တရက္ ေျခေထာက္ကိုက္ၿပီး အလြန္နာက်င္လာတာ၊ ေျခေထာက္ေအးစက္လာတာ၊ ေျခေထာက္အေရာင္ေျပာင္းလာတာ၊ ေပါင္ျခံေသြးခုန္ႏႈန္း စမ္းမရေတာ့တာေတြ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒီလကၡဏာေတြေပၚလာရင္ အျမန္ဆံုးေဆးရံုတင္ဖို႔ အေရးႀကီးပါတယ္။
ေဆးရံုမွာ လိုအပ္တဲ့ စမ္းသပ္မႈေတြလုပ္ၿပီး၊ ဒီေရာဂါေသခ်ာရင္ ေသြးက်ဲေဆး နဲ႔ ေသြးမခဲေဆးေတြကို အျမန္ေပးဖို႔ လိုပါတယ္။ ဒီေဆးေတြနဲ႔ မသက္သာရင္ေတာ့ အျမန္ခြဲစိပ္ကုသေပးရမွာပါ။ ဒီခြဲစိပ္မႈ အငယ္စားလုပ္ရံုနဲ႔ ဒီေရာဂါေနာက္ဆက္တြဲျဖစ္တဲ့ ေျခေထာက္ျဖတ္ရမဲ့ အေျခအေနကေန ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
ဒီေျခေထာက္ေသြးေၾကာပိတ္တာကေန ကာကြယ္ဖို႔အတြက္ အျဖစ္မ်ားတဲ့သူေတြ အထူးဂရုျပဳသင့္ပါတယ္၊ ဒီေရာဂါအျဖစ္မ်ားသူေတြကေတာ့ ႏွလံုးနဲ႔ ဆီးခ်ိဳေရာဂါရွိထားသူေတြ ျဖစ္တာမို႔ သူတို႔အေနနဲ႔ ႏွလံုးေသြးခဲရွိမရွိ၊ ေျခေထာက္ကို ေသြးစီးမႈေကာင္းမေကာင္း စမ္းသပ္မႈေတြ ႀကိဳတင္ျပဳလုပ္သင့္ပါတယ္။ ေသြးခဲေတြ႔ရွိထားရင္လဲ ေသြးမခဲေဆးသံုးၿပီး ႀကိဳတင္ကာကြယ္ထားႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ လမ္းေလွ်ာက္တာ ေကာင္းမေကာင္းနဲ႔ ေျခေထာက္ေအးလာတာ ျဖစ္မျဖစ္ကိုလဲ ေစာင့္ၾကည့္ဖို႔လိုပါတယ္။ ေနာက္ ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ လုပ္ေလ့ရွိတဲ့ ေပါင္ရင္းမွာ အပူထုတ္အႏွိပ္ခံတာကိုလည္း လံုးဝေရွာင္က်ဥ္သင့္ပါတယ္။ စားေသာက္ေနထိုင္ပံု နဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး အဆီေလွ်ာ့စားတာ၊ အားကစား ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္တာ၊ ေဆးလိပ္နဲ႔အရက္ေသစာ ေသာက္စားမႈေရွာင္တာ၊ မေရွာင္ႏိုင္ရင္ေတာင္ ေလွ်ာ့ေသာက္တာေတြ လုပ္ေပးျခင္းျဖင့္ ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္။ အဝလြန္တဲ့သူေတြလဲ မေကာင္းတဲ့ အဆီေတြ မ်ားမ်ားရွိေန၊မေန ႀကိဳတင္စမ္းသပ္ထားၿပီး၊ မ်ားေနရင္ေတာ့ အထက္ပါစမ္းသပ္မႈေတြနဲ႔ ကာကြယ္မႈေတြ လုပ္ဖို႔လိုပါတယ္။
ဒီေရာဂါအေၾကာင္း ပိုမိုသိရွိနားလည္ႏိုင္ဖုိ႔ ကိုဝင္းမင္း က ႏွလံုးခြဲစိပ္ အထူးကုဆရာဝန္ႀကီး၊ ႏွလံုးႏွင့္ေသြးေၾကာေရာဂါ ခြဲစိပ္ကုဌာန အၿငိမ္းစားပါေမာကၡ ဌာနမွဴး ေဒါက္တာခင္ေမာင္ေအး ကို ဆက္သြယ္ေမးျမန္း တင္ျပထားပါတယ္။
အံ့ဖွယ် အစွမ်းထက်တဲ့ ရှားစောင်းလက်ပတ်
Written By Live100 on Thursday, March 17, 2016 | 7:42 PM
ရှားစောင်းလက်ပတ် ယိုလို့ပြောရမလား ချက်ဆေးလို့ပြောရမလား လုပ်ပြီး စားလို့လည်းရပါသေးတယ် ။အဲဒါကတော့ ရှားစေ
ာင်းလက်ပတ်ရယ်၊ ထန်းလျက်အမဲရယ်၊ မန်ကျည်းသီးမှည့်ရယ်ရောကြိုရတာပါ။ တချို့ကတော့ စမုံမျိုး(၅)ပါးထည့်ကြပါတယ်။ကျွန်မကတော့ အလွယ်ပဲ ကြိုစားဖြစ်တာပါ စမုံမျိုး(၅)ပါး မထည့်ဖြစ်ပါဘူး။ ရှားစောင်းလက်ပတ်ကတစ်ဆ၊မန်ကျည်းသီးတစ်ဆကိုထန်းလျက်က နှစ်ဆထည့်ရမှာပါ။ အရင်ဆုံးအပင်ကခူးလာတဲ့ ရှားစောင်း လက်ပတ်ကို ရေအေးနဲ့သန့်နေအောင်ဆေးရပါမယ် ပြီးတော့ ကျိတ်စက်ကလေးနဲ့တစ်ချောင်းချင်းကျိတ်ပေးရပါတယ်။ ဒါမှမဟုတ်ရင်လည်းဓါးနဲ့ပါးပါးလေးလှီးပေးရင်လည်းရပါတယ် ကျိတ်စက် ဆိုတော့မြန်တာပေ့ါနော။ ထန်းလျက်ကိုလည်းရေနည်းနည်းနဲ့ကြိုထားရပါမယ်။ မန်ကျည်းသီးကိုတော့ ရေအေးနည်းနည်းနဲ့ စိမ်ပြီးပွနေအောင်ထားရပါမယ်။ပြီးမှ မျည်ကျည်းသီးကို အနှစ်တွေပဲရအောင် ဇကာကလေးနဲ့တိုက်ချပေးရပါတယ်။ပွနေတဲ့မန်ကျည်းသီးကို ဒီအတိုင်းထည့်လည်းရပါတယ်။ ကျွန်မကတော့ အနှစ်ကလေးတွေပဲရအောင်ဇကာလေးနဲ့ တိုက်ချတာပါ။ကြိုထားတဲ့ ထန်းလျက်ကို အအေးခံပြီး ရေစစ်နဲ့စစ်ပေးရပါမယ်ဘာကြောင့်လဲဆိုတော့ ထန်းလျက်မှာအမှိုက်ကလေးတွေ သဲလေးတွေပါနေတတ်တာကြောင့်ပါ။ ပြီးရင်အဲဒီ(၃)မျိုးကို ဒန်အိုးသန့်သန့်ထဲပေါင်းထည့်ပြီး ကြိုလို့ရပါပြီ။ ကြိုနေရင်းနည်းနည်းပြစ်လာပြီဆိုရင်တော့ ဆက်တိုက်မွှေပေးရပါမယ်။ ထန်းလျက်ပါတာကြောင့် မီးတူးတတ်တယ်လေ။ ရေတွေခန်းသွားခါနီးမှာ တော့ ဆားသင့်တော်ယုံ လောက်ထည့်ပြီးမွှေပေးရပါတယ်။
အသားအရည်အတွက် အကောင်းဆုံး ရှားစောင်းလက်ပတ်
သင့်ရဲ့ ဆီးအရောင်က ပြောပြနေတဲ့ သင့်ရဲ့ ကျန်းမာရေးအကြောင်း
Written By Live100 on Monday, February 22, 2016 | 7:21 AM
နုပျိုလှပတဲ့ အသားအရည်ပိုင်ရှင်ဖြစ်စေဖို့ နည်းလမ်းအသွယ်သွယ်
ငါးစားသုံးမှုများခြင်းက အသက်ရှည်စေနိုင်
Written By Live100 on Thursday, February 11, 2016 | 6:52 AM
Unicode
အေမရိကန္မွ သုေတသီေတြက အသက္ ၆၅ ႏွစ္ေက်ာ္ သူေတြကို ၁၆ ႏွစ္ၾကာ ေလ့လာမႈျပဳလုပ္ ခဲ့ပါတယ္။ ဆယ္လ္မြန္၊ တူနာ၊ ငါးေသတၱာ၊ ငါးသေလာက္နဲ႔ ငါးကြမ္း႐ွပ္လုိ မ်ဳိးငါးေတြမွာပါဝင္တတ္တဲ့ အုိမီဂါ-၃ ဖက္တီးအက္စစ္ေတြ ေသြးထဲမွာ ျမင့္မားစြာ ရွိသူေတြဟာ ေသြးထဲမွာ အဆင့္နည္းစြာ ရွိသူေတြထက္ ပ်မ္းမွ်အားျဖင့္ ၂ ဒသမ ၂ႏွစ္ အသက္ပိုရွည္ တယ္လုိ႔ ဆုိပါတယ္။
အုိမီဂါ- ၃ ထဲမွာပါဝင္တဲ့ DHA ဟာ ႏွလံုးေသြးေၾကာေရာဂါေၾကာင့္ ေသဆံုး ႏုိင္ေျခ နည္းပါးတာနဲ႔ သိသိသာသာ ဆက္စပ္မႈရွိၿပီး EPA ဟာ ႏွလံုးတုိက္ခုိက္ ခံရတာေၾကာင့္ ေသဆံုးႏုိင္ေျခ နည္းပါး တာနဲ႔ ဆက္စပ္မႈရွိကာ DPA မွာမူ ေလ ျဖတ္တာေၾကာင့္ ေသဆံုးႏုိင္ေျခနည္းပါး တာနဲ႔ သိသိသာသာ ဆက္စပ္မႈရွိတယ္ လုိ႔ သုေတသီေတြက ဆုိပါတယ္။
( Paing A K )
#သစ္ထူးလြင္(က်န္းမာေရး)
#health.thithtoolwin.com
Ref : Goodhealth
မနက်စာက ဘာကြောင့် တစ်နေ့တာလုံးရဲ့ အရေးကြီးဆုံး အစာဖြစ်နေ သလဲ?
Written By Live100 on Friday, February 5, 2016 | 5:54 PM
Unicodeနေ့တစ်နေ့ရဲ့ အစမှာ စားရတဲ့ မနက်စာက တစ်နေ့တာလုံး အတွက် အရေးကြီးဆုံး အစာ ဖြစ်တာကြောင့် မနက်စာကို မဖြစ်မနေ စားသင့်ကြောင်း မကြာခဏ ကြားဖူး ကြမှာပါ။ဒါပေမဲ့ အပြိုင်အဆိုင် များတဲ့ မျက်မှောက် ခေတ်ကြီးမှာ နောက်ကောက်ကျ မကျန်ခဲ့ဖို့ အတွက် အများစုက အလုပ် လောဘကြီး နေတတ် ကြပါတယ်။
မနက္မနက္ အလုပ္ခ်ိန္ မွီေအာင္၊ ေက်ာင္းခ်ိန္မွီေအာင္ လံုးပန္း ေနရတာနဲ႔ မနက္စာ စားဖို႔ အခ်ိန္ မေပးႏိုင္ဘူး ျဖစ္ေနပါတယ္။ ထမင္းစားပြဲမွာ ထိုင္ခံုနဲ႔ အက်အန ထိုင္ၿပီး ေအးေဆး စားဖို႔ ေနေနသာသာ ေကာ္ဖီ တစ္ခြက္ ကိုေတာင္ အျပင္ထြက္ ခါနီးမွ အျမန္မ်ိဳခ် ေနရတဲ့ အလုပ္မ်ားသူ ေတြမွ အမ်ားႀကီးပဲ။ တကယ္ဆို မနက္စာက က်န္းမာေရး အတြက္ အေရးႀကီးဆံုး အစာပါ။
ဒီစကား အပ္ေၾကာင္း ထပ္ေအာင္ ၾကားေနရေပမယ့္ ဒါအမွန္တရားပါ။ တစ္ညတာလံုးမွာ ဘာမွမစားဘဲ အိပ္ေနတာေၾကာင့္ ဟာေနတဲ့ အစာအိမ္ အတြက္ အိပ္ရာႏိုးခ်ိန္မွာစားတဲ့ မနက္စာက အေရးႀကီးပါတယ္။ မနက္စာဆိုတဲ့ အဂၤလိပ္စာလံုး Break fastရဲ႕ အဓိပၸာယ္ ကလည္း ဥပုသ္ (fast)ကို ျဖတ္တယ္ဆိုတဲ့ အဓိပၸာယ္ပါ။
မနက္တိုင္း မနက္စာ ပံုမွန္ စားေနသူ ေတြဟာ မစားသူေတြထက္ ပိုၿပီး က်န္းမာ ေနေၾကာင္းကုိ ေလ့လာခ်က္ ေျမာက္ျမားစြာ အရ ေတြ႔႐ွိ ရပါတယ္။ မနက္စာကေန ရ႐ွိတဲ့ အက်ိဳးထူး ေတြကေတာ့ အားအင္ေတြ ျပည့္ဝ ေနျခင္းနဲ႔ တစ္ေန႔တာလံုး အာ႐ုံစူးစုိက္မႈ ေကာင္းေနျခင္းတို႔ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ ေက်ာင္းသူ၊ ေက်ာင္းသားေတြ စာသင္ၾကားရာမွာ ပိုစိတ္ဝင္ စားၿပီး စာေတြ ပိုမွတ္မိလြယ္ ေစပါတယ္။
ဒါ့အျပင္ ေရာဂါဘယ ေတြမွလည္း ကာကြယ္ ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ကုိယ္အေလးခ်ိန္ ထိန္းသူေတြ အေနနဲ႔လည္း မနက္စာ စားသင့္ပါတယ္။ တခ်ိဳ႕က ဝိတ္ေလွ်ာ့ခ်င္လို႔ မနက္စာကုိ ေလွ်ာ့စားတတ္ၾကပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ မနက္စာကို ေလွ်ာ့စားျခင္းက မပိန္ေစတဲ့အျပင္ ပိုလို႔ေတာင္ ဝလာေစ ႏိုင္ပါတယ္။ ေလ့လာခ်က္ေတြအရ မနက္စာ မစားသူေတြက အဝလြန္ျခင္း ျဖစ္ႏိုင္ေျခ ပိုမ်ားတာ ေတြ႔ရပါတယ္။
ဒါဟာ ဘာေၾကာင့္လဲ ဆိုေတာ့ မနက္စာကို မစားဘဲ ေနလိုက္ျခင္းဟာ ေနာက္ပိုင္းစားတဲ့ ေန႔လယ္စာေတြ၊ ညစာေတြကို အဝအၿပဲ စားလိုစိတ္ ျဖစ္ေပၚ ေစလို႔ပါ။ ဒါ့အျပင္ က်န္းမာေရးနဲ႔ မညီၫြတ္တဲ့ Fast Food ေတြ ကုိလည္း ပိုစား မိတတ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ မနက္စာမစားသူေတြဟာ စားသူေတြထက္ စာရင္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ၊ ႏွလံုးေသြးေၾကာ က်ဥ္း ေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ မ်ားပါတယ္။
မနက္စာမွာ စားေလ့႐ွိတဲ့ ေကာက္ႏွံေတြပါတဲ့ ေပါင္မုန္႔ေတြ၊ Cereal ေတြကလည္း က်န္းမာေရး အတြက္ ေကာင္းေစပါတယ္။ Antioxidant သတၱဳဓာတ္နဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္ေတြ ပါ႐ွိတာေၾကာင့္ အဲဒီမနက္စာေတြကို ပံုမွန္စားေပးျခင္းျဖင့္ အသက္႐ွည္ က်န္းမာေစႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ က်န္းမာေရးအတြက္ အေရးႀကီးတဲ့ မနက္စာကို မနက္တိုင္း အခ်ိန္ေပးၿပီး စားေပး သင့္ပါတယ္။
( Paing A K )
#သစ္ထူးလြင္(က်န္းမာေရး)
တစ်ပတ်အတွင်းဒိုင်ယာရီ
-
►
2022
(1)
- ► 12/04 - 12/11 (1)
-
►
2021
(6)
- ► 08/15 - 08/22 (1)
- ► 08/08 - 08/15 (1)
- ► 07/25 - 08/01 (1)
- ► 07/11 - 07/18 (3)
-
▼
2016
(8)
- ► 03/13 - 03/20 (2)
- ► 02/21 - 02/28 (2)
-
►
2015
(32)
- ► 12/27 - 01/03 (1)
- ► 12/13 - 12/20 (4)
- ► 11/22 - 11/29 (2)
- ► 07/19 - 07/26 (1)
- ► 04/19 - 04/26 (3)
- ► 04/12 - 04/19 (2)
- ► 04/05 - 04/12 (2)
- ► 03/08 - 03/15 (3)
- ► 03/01 - 03/08 (1)
- ► 02/22 - 03/01 (3)
- ► 02/15 - 02/22 (3)
- ► 02/01 - 02/08 (4)
- ► 01/25 - 02/01 (3)
-
►
2014
(10)
- ► 09/21 - 09/28 (1)
- ► 07/13 - 07/20 (1)
- ► 05/25 - 06/01 (1)
- ► 04/13 - 04/20 (2)
- ► 03/30 - 04/06 (1)
- ► 02/16 - 02/23 (2)
- ► 02/09 - 02/16 (2)
-
►
2013
(70)
- ► 12/29 - 01/05 (1)
- ► 11/17 - 11/24 (1)
- ► 11/03 - 11/10 (3)
- ► 10/27 - 11/03 (5)
- ► 10/20 - 10/27 (5)
- ► 10/13 - 10/20 (12)
- ► 10/06 - 10/13 (9)
- ► 09/29 - 10/06 (10)
- ► 09/22 - 09/29 (5)
- ► 09/15 - 09/22 (5)
- ► 09/08 - 09/15 (1)
- ► 09/01 - 09/08 (1)
- ► 07/28 - 08/04 (3)
- ► 07/21 - 07/28 (1)
- ► 06/16 - 06/23 (1)
- ► 06/02 - 06/09 (4)
- ► 05/26 - 06/02 (1)
- ► 04/07 - 04/14 (1)
- ► 03/10 - 03/17 (1)
-
►
2012
(43)
- ► 12/23 - 12/30 (1)
- ► 11/04 - 11/11 (5)
- ► 10/28 - 11/04 (1)
- ► 10/21 - 10/28 (3)
- ► 10/07 - 10/14 (2)
- ► 09/30 - 10/07 (11)
- ► 09/09 - 09/16 (1)
- ► 07/29 - 08/05 (2)
- ► 07/22 - 07/29 (2)
- ► 07/15 - 07/22 (4)
- ► 07/08 - 07/15 (3)
- ► 07/01 - 07/08 (2)
- ► 06/24 - 07/01 (1)
- ► 06/17 - 06/24 (1)
- ► 06/03 - 06/10 (1)
- ► 05/27 - 06/03 (1)
- ► 04/15 - 04/22 (2)
-
►
2011
(3)
- ► 10/02 - 10/09 (3)
-
►
2010
(1)
- ► 06/20 - 06/27 (1)