Latest Post
6:33 AM
ၾုကက္ဥခြံထဲက ကိတ္မုန္႔ (Cake in the Egg Shell)
Written By လြင္႕ေမာင္ေမာင္ on Wednesday, October 23, 2013 | 6:33 AM
Living
Fashion ရဲ႕ Food က႑ကေနၿပီးေတာ့ အားလပ္ရက္ေတြ အိမ္မွာ မုန္႔လုပ္စားတတ္တဲ့
ပရိသတ္ေတြအတြက္ ခ်စ္စရာေကာင္းတဲ့ ကိတ္မုန္႔ေလး လုပ္စားဖုိ႔
နည္းလမ္းေပးမယ္ေနာ္။ ဒီလ ေအာက္တုိဘာ ပိတ္ရက္ေတြမွာ စမ္းၾကည့္ေပါ့။ အဲဒီနည္းေလး ကေတာ့ ၾကက္ဥထဲက ကိတ္မုန႔္လုပ္နည္းပဲျဖစ္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းေတြကေတာ႕
ဂ်ဳံမႈန္႔ မုန္႔ဖုတ္ေပါင္ဒါ
မုန္႔ဖုတ္ေဆာ္ဒါ ဆား
သၾကား ေထာပတ္ (Unsalted)
လီမြန္အႏွစ္ ၾကက္ဥအႀကီး ၉ လံုး
(ကိုယ္လုိခ်င္သေလာက္ သံုးႏိုင္ပါတယ္)
၁။ ၾကက္ဥထိပ္ကို အေပါက္ကေလးျဖစ္ေအာင္ ဝိုင္ပုလင္းဆို႔ေတြကို ထုတ္တဲ့ ဝက္အူလွည့္ကို အသံုး ျပဳၿပီး ေဖာက္လိုက္ပါ။ အဲဒီ ဝက္အူလွည့္ကို အလြယ္ တကူရွာမေတြ႕၊ မရွိရင္ ၾကက္ဥထိပ္ကို ဇြန္းနဲ႔ ခပ္ ဆတ္ဆတ္ကေလး အက္႐ံု ေခါက္ေပးလိုက္ပါ။
၂။ ဝက္အူလွည့္နဲ႔ေဖာက္လို႔ ေပါက္သြားတဲ့ အေပါက္ကေလး (သို႔) ဇြန္းနဲ႔ ေဖာက္လို႔ အက္သြား တဲ့ ၾကက္ဥထိပ္ကို အေပါက္ေလးနည္းနည္းက်ယ္သြား ေအာင္ ေဘးအခြံေလးေတြကို နည္းနည္းေလး ခြာေပး လိုက္ပါ။
၃။ ေပါက္သြားတဲ့ ၾကက္ဥထိပ္ကေန အထဲက ၾကက္ဥ အကာနဲ႔အႏွစ္ကို
သြန္ခ်လိုက္ပါ။ အဲဒီ အႏွစ္ေတြ အကာေတြကို အလကားျဖစ္သြားၿပီဆိုၿပီး
မစိုးရိမ္လိုက္ ပါနဲ႔၊
ကိတ္မုန္႔လုပ္ရာမွာ ျပန္သံုးေပးလိုက္ရင္ ၿပီးၿပီ ေပါ့။
၄။ ၾကက္ဥေတြထဲက အကာနဲ႔ အႏွစ္ေတြအားလံုး သြန္လို႔ ကုန္သြားၿပီဆိုရင္ ၾကက္ဥေတြကို နာရီဝက္ ေလာက္ ဆားရည္ထဲမွာစိမ္ၿပီး ေဆးေၾကာလိုက္ပါ။ ဒီလို ေဆးရာမွာ
ၾကက္ဥ အတြင္းေရာ အျပင္ကိုပါ စင္ေအာင္ ေဆးေပးရမယ္ေနာ္။ ေဆးၿပီးရင္ အဝတ္ တစ္ခုေပၚမွာ ၾကက္ဥေတြကို ေမွာက္ၿပီး ေရစစ္ထားလိုက္ ပါ။ ဒါဆိုရင္ေတာ့ ၾကက္ဥအခြံကို ျပင္ဆင္တာ ၿပီးသြား ပါၿပီ။ ဒီတစ္ခါ ကိတ္မုန္႔လုပ္ဖို႔ ျပင္ဆင္ၾကမယ္။
► ဂ်ဳံမုန္႔၊ မုန္႔ဖုတ္ေပါင္ဒါ၊ ေဆာ္ဒါနဲ႔ ဆားေတြကို ပန္းကန္လံုး အလတ္စားထဲမွာ ေရာနယ္ထားလိုက္ပါ။
► ပန္းကန္လံုးအႀကီးထဲမွာ ၾကက္ဥနဲ႔ သၾကားကို အေရာင္ေဖ်ာ့လာတဲ့အထိ ေခါက္ေမႊေပးရပါတယ္။
►ဒီအတိုင္းပဲ ေထာပတ္၊ လီမြန္အႏွစ္ (လီမြန္ယို) ကိုလည္း နယ္ေပးပါ။
ၿပီးရင္ ေစာေစာက ေရာထားတဲ့အမႈန္႔ေတြနဲ႔ ၾကက္ဥ၊ ေထာပတ္၊ သၾကား၊ လီမြန္ယုိေတြကို သမေအာင္ ေရာနယ္ေပးလိုက္ပါ။ လီမြန္ယိုအစား venilla cream ကိုလည္း
သံုးလို႔ရပါတယ္။ အားလံုးသမသြားၿပီဆိုရင္ ခဏေလာက္ ႏွပ္ထားလိုက္ပါ။
► Piping bagလို႔ေခၚတဲ့ အိတ္ထဲကို မုန္႔ႏွစ္ေတြ ကို ေရစစ္ထားတဲ့ ၾကက္ဥေတြထဲ လိုက္ျဖည့္ေပးပါ။
► ဒီလိုျဖည့္တဲ့အခါမွာ ၾကက္ဥရဲ႕ ေလးပံုသံုးပံု ေလာက္ပဲ ျဖည့္ေပးရပါမယ္။ ေလ်ာ့ျဖည့္မိရင္ ျပည့္စံု တဲ့ ၾကက္ဥကိတ္လွလွပပေလး မရေတာ့သလို ပိုျဖည့္ မိရင္လည္း မုန္႔ဖုတ္ေနတဲ့အခ်ိန္မွာ လွ်ံထြက္ၿပီး ၾကက္ဥကြဲတတ္ပါတယ္။
►အားလံုးျပင္ဆင္ၿပီးရင္ oven ထဲမွာ ၃၅ဝ ဒီဂရီ ဖာရင္ဟိုက္နဲ႔ ၂၃ မိနစ္ေလာက္ ထည့္ဖုတ္ေပးလိုက္ရင္ ရပါၿပီ။ပံုကိုၾကည့္ရတာေတာ့ တစ္မ်ဳိးျဖစ္ေနမွာပါ။ ႐ုပ္ဆိုးတယ္မဟုတ္လား။ ဒါေပမဲ့ ကိစၥမရွိပါဘူး အျပင္ ကိုထြက္ေနတဲ့ ကိတ္သားေတြကို ဖယ္လိုက္ၿပီး ၾကက္ဥကို ေရစိုဝတ္နဲ႔
သုတ္ေပးလိုက္ပါ။
ကဲ ဒါေတြအားလံုး အေခ်ာသတ္ၿပီးစီးသြားၿပီဆို ရင္ ၾကက္ဥကိုခြာၿပီး အထဲက ကိတ္မုန္႔ကို စားလို႔ရပါ ၿပီ။ သူငယ္ခ်င္းေတြကို အလုပ္႐ႈပ္ခံ စားခ်င္တဲ့သူေတြ စမ္းၾကည့္ေပါ့။
အခ်ဳိပြဲ ထူးဆန္းတာေလးအေနနဲ႔ သံုးခ်င္ရင္လည္း ရပါတယ္။ ကေလးေတြကိုလည္း ေက်ာင္းကို ထည့္ေပးလို႔ရတာေပါ့။
MILO(LivingFashion)
နည္းလမ္းေပးမယ္ေနာ္။ ဒီလ ေအာက္တုိဘာ ပိတ္ရက္ေတြမွာ စမ္းၾကည့္ေပါ့။ အဲဒီနည္းေလး ကေတာ့ ၾကက္ဥထဲက ကိတ္မုန႔္လုပ္နည္းပဲျဖစ္ပါတယ္။
ပါဝင္ပစၥည္းေတြကေတာ႕
ဂ်ဳံမႈန္႔ မုန္႔ဖုတ္ေပါင္ဒါ
မုန္႔ဖုတ္ေဆာ္ဒါ ဆား
သၾကား ေထာပတ္ (Unsalted)
လီမြန္အႏွစ္ ၾကက္ဥအႀကီး ၉ လံုး
(ကိုယ္လုိခ်င္သေလာက္ သံုးႏိုင္ပါတယ္)
၁။ ၾကက္ဥထိပ္ကို အေပါက္ကေလးျဖစ္ေအာင္ ဝိုင္ပုလင္းဆို႔ေတြကို ထုတ္တဲ့ ဝက္အူလွည့္ကို အသံုး ျပဳၿပီး ေဖာက္လိုက္ပါ။ အဲဒီ ဝက္အူလွည့္ကို အလြယ္ တကူရွာမေတြ႕၊ မရွိရင္ ၾကက္ဥထိပ္ကို ဇြန္းနဲ႔ ခပ္ ဆတ္ဆတ္ကေလး အက္႐ံု ေခါက္ေပးလိုက္ပါ။
၂။ ဝက္အူလွည့္နဲ႔ေဖာက္လို႔ ေပါက္သြားတဲ့ အေပါက္ကေလး (သို႔) ဇြန္းနဲ႔ ေဖာက္လို႔ အက္သြား တဲ့ ၾကက္ဥထိပ္ကို အေပါက္ေလးနည္းနည္းက်ယ္သြား ေအာင္ ေဘးအခြံေလးေတြကို နည္းနည္းေလး ခြာေပး လိုက္ပါ။
ကိတ္မုန္႔လုပ္ရာမွာ ျပန္သံုးေပးလိုက္ရင္ ၿပီးၿပီ ေပါ့။
၄။ ၾကက္ဥေတြထဲက အကာနဲ႔ အႏွစ္ေတြအားလံုး သြန္လို႔ ကုန္သြားၿပီဆိုရင္ ၾကက္ဥေတြကို နာရီဝက္ ေလာက္ ဆားရည္ထဲမွာစိမ္ၿပီး ေဆးေၾကာလိုက္ပါ။ ဒီလို ေဆးရာမွာ
ၾကက္ဥ အတြင္းေရာ အျပင္ကိုပါ စင္ေအာင္ ေဆးေပးရမယ္ေနာ္။ ေဆးၿပီးရင္ အဝတ္ တစ္ခုေပၚမွာ ၾကက္ဥေတြကို ေမွာက္ၿပီး ေရစစ္ထားလိုက္ ပါ။ ဒါဆိုရင္ေတာ့ ၾကက္ဥအခြံကို ျပင္ဆင္တာ ၿပီးသြား ပါၿပီ။ ဒီတစ္ခါ ကိတ္မုန္႔လုပ္ဖို႔ ျပင္ဆင္ၾကမယ္။
► ဂ်ဳံမုန္႔၊ မုန္႔ဖုတ္ေပါင္ဒါ၊ ေဆာ္ဒါနဲ႔ ဆားေတြကို ပန္းကန္လံုး အလတ္စားထဲမွာ ေရာနယ္ထားလိုက္ပါ။
► ပန္းကန္လံုးအႀကီးထဲမွာ ၾကက္ဥနဲ႔ သၾကားကို အေရာင္ေဖ်ာ့လာတဲ့အထိ ေခါက္ေမႊေပးရပါတယ္။
►ဒီအတိုင္းပဲ ေထာပတ္၊ လီမြန္အႏွစ္ (လီမြန္ယို) ကိုလည္း နယ္ေပးပါ။
ၿပီးရင္ ေစာေစာက ေရာထားတဲ့အမႈန္႔ေတြနဲ႔ ၾကက္ဥ၊ ေထာပတ္၊ သၾကား၊ လီမြန္ယုိေတြကို သမေအာင္ ေရာနယ္ေပးလိုက္ပါ။ လီမြန္ယိုအစား venilla cream ကိုလည္း
သံုးလို႔ရပါတယ္။ အားလံုးသမသြားၿပီဆိုရင္ ခဏေလာက္ ႏွပ္ထားလိုက္ပါ။
► Piping bagလို႔ေခၚတဲ့ အိတ္ထဲကို မုန္႔ႏွစ္ေတြ ကို ေရစစ္ထားတဲ့ ၾကက္ဥေတြထဲ လိုက္ျဖည့္ေပးပါ။
► ဒီလိုျဖည့္တဲ့အခါမွာ ၾကက္ဥရဲ႕ ေလးပံုသံုးပံု ေလာက္ပဲ ျဖည့္ေပးရပါမယ္။ ေလ်ာ့ျဖည့္မိရင္ ျပည့္စံု တဲ့ ၾကက္ဥကိတ္လွလွပပေလး မရေတာ့သလို ပိုျဖည့္ မိရင္လည္း မုန္႔ဖုတ္ေနတဲ့အခ်ိန္မွာ လွ်ံထြက္ၿပီး ၾကက္ဥကြဲတတ္ပါတယ္။
►အားလံုးျပင္ဆင္ၿပီးရင္ oven ထဲမွာ ၃၅ဝ ဒီဂရီ ဖာရင္ဟိုက္နဲ႔ ၂၃ မိနစ္ေလာက္ ထည့္ဖုတ္ေပးလိုက္ရင္ ရပါၿပီ။ပံုကိုၾကည့္ရတာေတာ့ တစ္မ်ဳိးျဖစ္ေနမွာပါ။ ႐ုပ္ဆိုးတယ္မဟုတ္လား။ ဒါေပမဲ့ ကိစၥမရွိပါဘူး အျပင္ ကိုထြက္ေနတဲ့ ကိတ္သားေတြကို ဖယ္လိုက္ၿပီး ၾကက္ဥကို ေရစိုဝတ္နဲ႔
သုတ္ေပးလိုက္ပါ။
ကဲ ဒါေတြအားလံုး အေခ်ာသတ္ၿပီးစီးသြားၿပီဆို ရင္ ၾကက္ဥကိုခြာၿပီး အထဲက ကိတ္မုန္႔ကို စားလို႔ရပါ ၿပီ။ သူငယ္ခ်င္းေတြကို အလုပ္႐ႈပ္ခံ စားခ်င္တဲ့သူေတြ စမ္းၾကည့္ေပါ့။
အခ်ဳိပြဲ ထူးဆန္းတာေလးအေနနဲ႔ သံုးခ်င္ရင္လည္း ရပါတယ္။ ကေလးေတြကိုလည္း ေက်ာင္းကို ထည့္ေပးလို႔ရတာေပါ့။
MILO(LivingFashion)
Labels:
မုန္႔လုပ္နည္း
9:13 PM
Tuesday, October 22, 2013
ဒီပာင္းကေတာ့...တရုတ္စတိုင္လ္လို.ေၿပာလဲရပါတယ္....ခ်က္ၿပဳတ္နည္းက
လြယ္ကူပါတယ္....။
ပါ၀င္ပစၥည္းေတြကေတာ့...
၁။ ၾကက္ေပါင္............( ၆) ခု
၂။ တိုပာူးၿဖဴ(ပဲၿပား)...............၂တုံး
၃။ ဘဲဥ......................( ၆) လုံး
၄။ပာင္းခတ္အေမႊးအၾကိဳင္(ငရုတ္ေကာင္းေစ့၊နံနံပင္အၿမစ္၊ၾကက္
ၿဖဴ၊ နာနတ္ပြင့္...)
ၾကက္ေပါင္ကိုဆီပူပူၿဖင့္၅မိနစ္ေလာက္ေၾကာ္ထားပါ..တိုပာူးၿဖဴ(ပဲၿပား)ကို
လည္းအနည္းငယ္ၾကြပ္ေအာင္..ေၾကာ္ထားၿပီး..ဘဲဥကိုေတာ့ၿပဳတ္ၿပီးအခြံခြါထားပါ...။
ပာင္းခတ္အေမႊးအၾကိဳင္ေတြကို...ခပ္ၾကမ္းၾကမ္းေထာင္းထားပါ..။
ဒယ္အိုးတစ္လုံးမွာ..ဆီအနည္းငယ္ၿဖင့္ပာင္းခတ္အေမႊးအၾကိဳင္ေတြကိုဆီ
သတ္ပါ...အနံ.ေမႊးလာလ်ွင္...ၾကက္ေပါင္၊ဘဲဥၿပဳတ္၊ပဲၿပားတုံးေတြကိုထည့္
ေမႊေပးရပါမယ္..။
ပဲငံၿပာရည္အပ်စ္(အေနာက္၇ည္)ပဲငံၿပာရည္အၾကည္ရည္
သၾကားအနည္းငယ္..ၾကက္သားမွဳန္.ေတြကို..အရာသာအၿဖစ္ၿဖည့္စြက္ပါ။
နာရီ၀က္ေလာက္ၾကာလို.ပာင္းခတ္အေမႊးနံ.မ်ား...စြဲကပ္ေနၿပီဆိုရင္ေတာ့..
ဇကာတစ္ခုနဲ.ပာင္းခတ္အေမႊးအၾကိုင္ေတြကို..စစ္ထုတ္ပစ္လိုက္ပါ..။
နံနံပင္ေလးအုပ္ၿပီး...ေမႊးေမႊးခ်ိဳခ်ိဳ...ပာင္းရည္တၿဖစ္လဲဒီပာင္းခ်ိဳေလးကို
ဆူကီေဆာ့စ္ေလးနဲ.တြဲဖက္သုံးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ.....
Myanmar Online News
Chicken Drumstick Soup with Fried Tofu and Duck Egg..
Written By လြင္႕ေမာင္ေမာင္ on Monday, October 21, 2013 | 9:13 PM
Tuesday, October 22, 2013
ဒီပာင္းကေတာ့...တရုတ္စတိုင္လ္လို.ေၿပာလဲရပါတယ္....ခ်က္ၿပဳတ္နည္းက
လြယ္ကူပါတယ္....။
ပါ၀င္ပစၥည္းေတြကေတာ့...
၁။ ၾကက္ေပါင္............( ၆) ခု
၂။ တိုပာူးၿဖဴ(ပဲၿပား)...............၂တုံး
၃။ ဘဲဥ......................( ၆) လုံး
၄။ပာင္းခတ္အေမႊးအၾကိဳင္(ငရုတ္ေကာင္းေစ့၊နံနံပင္အၿမစ္၊ၾကက္
ၿဖဴ၊ နာနတ္ပြင့္...)
ၾကက္ေပါင္ကိုဆီပူပူၿဖင့္၅မိနစ္ေလာက္ေၾကာ္ထားပါ..တိုပာူးၿဖဴ(ပဲၿပား)ကို
လည္းအနည္းငယ္ၾကြပ္ေအာင္..ေၾကာ္ထားၿပီး..ဘဲဥကိုေတာ့ၿပဳတ္ၿပီးအခြံခြါထားပါ...။
ပာင္းခတ္အေမႊးအၾကိဳင္ေတြကို...ခပ္ၾကမ္းၾကမ္းေထာင္းထားပါ..။
ဒယ္အိုးတစ္လုံးမွာ..ဆီအနည္းငယ္ၿဖင့္ပာင္းခတ္အေမႊးအၾကိဳင္ေတြကိုဆီ
သတ္ပါ...အနံ.ေမႊးလာလ်ွင္...ၾကက္ေပါင္၊ဘဲဥၿပဳတ္၊ပဲၿပားတုံးေတြကိုထည့္
ေမႊေပးရပါမယ္..။
ပဲငံၿပာရည္အပ်စ္(အေနာက္၇ည္)ပဲငံၿပာရည္အၾကည္ရည္
သၾကားအနည္းငယ္..ၾကက္သားမွဳန္.ေတြကို..အရာသာအၿဖစ္ၿဖည့္စြက္ပါ။
နာရီ၀က္ေလာက္ၾကာလို.ပာင္းခတ္အေမႊးနံ.မ်ား...စြဲကပ္ေနၿပီဆိုရင္ေတာ့..
ဇကာတစ္ခုနဲ.ပာင္းခတ္အေမႊးအၾကိုင္ေတြကို..စစ္ထုတ္ပစ္လိုက္ပါ..။
နံနံပင္ေလးအုပ္ၿပီး...ေမႊးေမႊးခ်ိဳခ်ိဳ...ပာင္းရည္တၿဖစ္လဲဒီပာင္းခ်ိဳေလးကို
ဆူကီေဆာ့စ္ေလးနဲ.တြဲဖက္သုံးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ.....
Myanmar Online News
Labels:
ပာင္းခ်က္နည္းမ်ား
9:07 AM
ခါးပတ္ကို က်ပ္တည္းစြာ ၀တ္ဆင္ျခင္းဟာ လည္ေခ်ာင္းကင္ဆာ (throat cancer)
ျဖစ္ပြားေစဖို႔ အခြင့္အလမ္းမ်ားတယ္လို႔ သုေတ သနတစ္ရပ္မွာ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။
အထူးသျဖင့္ အ၀လြန္သူေတြမွာ ပိုျဖစ္ပြားႏိုင္တယ္လို႔လဲ သိရပါတယ္။
ခါးကို ထိန္းခ်ဳပ္ထားမႈမ်ားျခင္းဟာ အစာအိမ္ကေန အက္ဆစ္ေတြကို အေပၚကိုပိုၿပီး ဆန္တက္ေစႏိုင္ၿပီး လည္ေခ်ာင္းကင္ဆာနဲ႔ အစာေရမ်ိဳ ကင္ဆာေတြကို အျဖစ္မ်ားေစႏိုင္တယ္လို႔ ဂလက္စဂိုျမိဳ႕မွ စေကာ့တလန္လူမ်ိဳး သုေတသီေတြက ေဖာ္ထုတ္ႏိုင္ခဲ့ပါတယ္။ ဒီေလ့လာမႈမွာ ယခင္က အဲဒီလို အစာေျခအက္ဆစ္ေတြ ျပန္ဆန္တက္မႈ ေရာဂါရာဇ၀င္မရွိသူ ၂၄ဦးကို ေလ့လာခဲ့ပါတယ္။ ထက္၀က္ေသာသူေတြဟာ ပံုမွန္ခါးဆိုဒ္ရွိသူမ်ားျဖစ္ၿပီး က်န္သူမ်ားကေတာ့ အ၀လြန္သူမ်ားျဖစ္ပါတယ္။
ဂလက္စဂိုတကၠသိုလ္မွ ပါေမာကၡ Dr.Kenneth McColl က “ခါးပတ္က်ပ္က်ပ္၀တ္ျခင္းဟာ အ၀လြန္သူေတြမွာဆိုရင္ အစာအိမ္နဲ႔ လည္ေခ်ာင္း ၾကားမွာဖိအားေတြ ျဖစ္ေစပါတယ္။
ဒါဟာအစာေျခအက္ဆစ္ေတြျပန္ဆန္တက္ျခင္းနဲ႔ၾကံဳရင္ လည္ေခ်ာင္းကင္ဆာ နဲ႔အစာေရမ်ိဳကင္ဆာေတြျဖစ္ဖို႔ risk ေတာ္ေတာ္ မ်ားေစပါတယ္”လို႔ ရွင္းျပထားပါတယ္။
ဒါဟာအစာအိမ္နဲ႔မတူဘဲနဲ႔ အစာေရမ်ိဳရဲ႕ ဖြဲ႕စည္းတည္ေဆာက္ပံုဟာ အက္ဆစ္ရဲ႕ဒဏ္ကို ခံႏိုင္ရည္ မရွိတာေၾကာင့္ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။အဲဒါေၾကာင့္မို႔လို႔ ရင္ပူျခင္း၊ ဗိုက္ေအာင့္ျခင္းေတြကို ခါးပတ္က်ပ္က်ပ္ ၀တ္ရင္ခံစားရတာျဖစ္ၿပီး အခုေလ့လာမႈေၾကာင့္ အစာေရမ်ိဳကင္ဆာေတာင္ ျဖစ္ႏိုင္တယ္ဆိုတာကို သိရွိႏိုင္ခဲ့ပါ တယ္။
ဒီေလ့လာမႈကို Journal of Gut မွာ ေဖာ္ျပထားတာျဖစ္ပါတယ္။
ၿငိမ္းေအး
ref;PTI
Health Updates Journal
ခါးပတ္က်ပ္က်ပ္ ၀တ္သူမ်ား လည္ေခ်ာင္းကင္ဆာ ျဖစ္ပြားႏိုင္
ခါးကို ထိန္းခ်ဳပ္ထားမႈမ်ားျခင္းဟာ အစာအိမ္ကေန အက္ဆစ္ေတြကို အေပၚကိုပိုၿပီး ဆန္တက္ေစႏိုင္ၿပီး လည္ေခ်ာင္းကင္ဆာနဲ႔ အစာေရမ်ိဳ ကင္ဆာေတြကို အျဖစ္မ်ားေစႏိုင္တယ္လို႔ ဂလက္စဂိုျမိဳ႕မွ စေကာ့တလန္လူမ်ိဳး သုေတသီေတြက ေဖာ္ထုတ္ႏိုင္ခဲ့ပါတယ္။ ဒီေလ့လာမႈမွာ ယခင္က အဲဒီလို အစာေျခအက္ဆစ္ေတြ ျပန္ဆန္တက္မႈ ေရာဂါရာဇ၀င္မရွိသူ ၂၄ဦးကို ေလ့လာခဲ့ပါတယ္။ ထက္၀က္ေသာသူေတြဟာ ပံုမွန္ခါးဆိုဒ္ရွိသူမ်ားျဖစ္ၿပီး က်န္သူမ်ားကေတာ့ အ၀လြန္သူမ်ားျဖစ္ပါတယ္။
ဂလက္စဂိုတကၠသိုလ္မွ ပါေမာကၡ Dr.Kenneth McColl က “ခါးပတ္က်ပ္က်ပ္၀တ္ျခင္းဟာ အ၀လြန္သူေတြမွာဆိုရင္ အစာအိမ္နဲ႔ လည္ေခ်ာင္း ၾကားမွာဖိအားေတြ ျဖစ္ေစပါတယ္။
ဒါဟာအစာေျခအက္ဆစ္ေတြျပန္ဆန္တက္ျခင္းနဲ႔ၾကံဳရင္ လည္ေခ်ာင္းကင္ဆာ နဲ႔အစာေရမ်ိဳကင္ဆာေတြျဖစ္ဖို႔ risk ေတာ္ေတာ္ မ်ားေစပါတယ္”လို႔ ရွင္းျပထားပါတယ္။
ဒါဟာအစာအိမ္နဲ႔မတူဘဲနဲ႔ အစာေရမ်ိဳရဲ႕ ဖြဲ႕စည္းတည္ေဆာက္ပံုဟာ အက္ဆစ္ရဲ႕ဒဏ္ကို ခံႏိုင္ရည္ မရွိတာေၾကာင့္ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။အဲဒါေၾကာင့္မို႔လို႔ ရင္ပူျခင္း၊ ဗိုက္ေအာင့္ျခင္းေတြကို ခါးပတ္က်ပ္က်ပ္ ၀တ္ရင္ခံစားရတာျဖစ္ၿပီး အခုေလ့လာမႈေၾကာင့္ အစာေရမ်ိဳကင္ဆာေတာင္ ျဖစ္ႏိုင္တယ္ဆိုတာကို သိရွိႏိုင္ခဲ့ပါ တယ္။
ဒီေလ့လာမႈကို Journal of Gut မွာ ေဖာ္ျပထားတာျဖစ္ပါတယ္။
ၿငိမ္းေအး
ref;PTI
Health Updates Journal
Labels:
က်န္းမာေရး
8:52 AM
ေဆးပညာရွင္မ်ား၊သိပၸံပညာရွင္ မ်ားစြာ ေရာဂါကာကြယ္ေဆး၊ ကုသ
ေဆးမ်ိဳးစံုတီထြင္ဖန္တီးလ်က္ရိွၾက သည္။ ဆံပင္ကြ်တ္ျခင္း၊ ထိပ္ေျပာင္
ျခင္းအတြက္ ထိထိေရာက္ေရာက္ ကုသနိုင္မည့္နည္းလမ္းမရိွေသး။
ထူထဲ ေတာက္ေျပာင္ေသာ ဆံေကသာသည္ ငယ္ရြယ္ျခင္း၏ ဝိေသသတစ္ခု ျဖစ္သည္။ ဆံပင္ကြ်တ္ ျခင္းေၾကာင့္ စိတ္ဖိစီးမႈနွင့္ စိတ္က် ေဝဒနာတို့ ခံစားရတတ္သည္။
ေနထိုင္ မႈပံုစံေျပာင္းလဲျခင္း၊ ပတ္ဝန္းက်င္ညစ္ ညမ္းမႈနွင့္ က်န္းမာေရး ျပႆနာမ်ား ေၾကာင့္ ဆံပင္ကြ်တ္ေလ့ရိွသည္။ အံ့အားသင့္ဖြယ္ ေကာင္းေသာ အခ်က္မွာ စီးပြားျဖစ္ေရာင္းခ်ေန ေသာ ဆံပင္ေပါက္ေဆး မ်ားတြင္ ၾကက္သြန္နီ ပါဝင္ေလ့ရိွသည္။ ၾကက္ သြန္နီကို ဆံပင္ျပန္ေပါက္ ေဆးတြင္ ထည့္သြင္းသည္မွာ ေၾကာင္ေတာင္ ေတာင္နိုင္ေသာ္လည္း ဆံပင္ကြ်တ္ ျခင္း၊ ထိပ္ေျပာင္ျခင္းတို့ကိုကုသ ရာတြင္ အဓိကေဆးပစၥည္း အျဖစ္ အသံုးျပဳေလ့ရိွသည္။
ၾကက္သြန္နီတြင္ ဆာလဖာဓါတ္ ၾကြယ္ဝစြာပါဝင္ေသာေၾကာင့္ ဆံပင္ ကြ်တ္ျခင္းမွ ကာကြယ္နိုင္သည္။ ဆာလဖာဓါတ္သည္ ေသြးလည္ပတ္မႈ ေကာင္းေစျပီး အေရျပားေရာင္ရမ္း နာမ်ား သက္သာေစသည္။ ဆာလဖာ ေၾကာင့္ ကိုလာဂ်င္ပရိုတိန္းမ်ားထုတ္ လုပ္မႈေကာင္းေစျပီး ထိုပရိုတိန္းမ်ား ေၾကာင့္ အေရျပားေျပျပစ္ျခင္း၊ ဆံပင္ ေမြးေတာင့္တင္းျခင္းစသည့္ အက်ိဳး ေက်းဇူးမ်ားခံစားရသည္။ ထို့ေၾကာင့္ၾကက္သြန္နီသည္ ဆံပင္ေမြးကိုခိုင္မာ ေစသည္။ ဦးေရျပားမိႈစဲြ (ေဗာက္ထ) ျခင္းကိုကာကြယ္ေပးသည္။ ပိတ္ဆို့ ေနေသာ ေမြးညင္းေပါက္မ်ားအား ပြင့္ေစသည္။
အီရတ္ သုေတသီမ်ား၏ ေလ့ လာခ်က္အရ ထိပ္ေျပာင္ဦးေရျပားေပၚ ၾကက္သြန္နီ အရည္ လိမ္းေဆးထားလွ်င္ အာနိသင္မဲ့ လိမ္းေဆး လိမ္းသူမ်ားထက္ ဆံပင္ေပါက္နႈန္း ျမန္ဆန္လာသည္ကို ေတြ ့ရသည္။
အေမရိကန္ အစားအေသာက္ နွင့္ ေဆးဝါးကြပ္ကဲမႈဌာန (FDA) က ၾကက္သြန္နီအား ဆံပင္ကြ်တ္ျခင္းမွ ကာကြယ္နိုင္ေၾကာင္း အသိအမွတ္ျပဳ ထားသည္။
အျခားအသိအမွတ္ျပဳ ေဆးတစ္မ်ိဳးမွာ minoxidol လိမ္းေဆးျဖစ္သည္။ minoxidol လိမ္း ေဆးသည္လည္း ဦးေရျပားေသြး လည္ပတ္မႈ ေကာင္းေစ သည္။ ဆံပင္အလြန္အမင္း ကြ်တ္ေန သူမ်ားအေနနွင့္ ၾကက္သြန္နီၾကိတ္ ထားသည့္ အရည္လိမ္းေပးသင့္ ေၾကာင္း FDA က မွတ္ခ်က္ျပဳထားသည္။ ၾကက္သြန္နီ အရည္ကို မိနစ္ (၄ဝ) ခန့္လိမ္းထား၍ ေခါင္းေလွ်ာ္ရည္ေပ်ာ့ ေပ်ာ့နွင့္ ေဆးေၾကာေပးသင့္သည္။
ေဇာ္ကို
Source: MDI
Good Health
ထိပ္ေျပာင္သူမ်ား အတြက္ ၾကက္သြန္နီ
ထူထဲ ေတာက္ေျပာင္ေသာ ဆံေကသာသည္ ငယ္ရြယ္ျခင္း၏ ဝိေသသတစ္ခု ျဖစ္သည္။ ဆံပင္ကြ်တ္ ျခင္းေၾကာင့္ စိတ္ဖိစီးမႈနွင့္ စိတ္က် ေဝဒနာတို့ ခံစားရတတ္သည္။
ေနထိုင္ မႈပံုစံေျပာင္းလဲျခင္း၊ ပတ္ဝန္းက်င္ညစ္ ညမ္းမႈနွင့္ က်န္းမာေရး ျပႆနာမ်ား ေၾကာင့္ ဆံပင္ကြ်တ္ေလ့ရိွသည္။ အံ့အားသင့္ဖြယ္ ေကာင္းေသာ အခ်က္မွာ စီးပြားျဖစ္ေရာင္းခ်ေန ေသာ ဆံပင္ေပါက္ေဆး မ်ားတြင္ ၾကက္သြန္နီ ပါဝင္ေလ့ရိွသည္။ ၾကက္ သြန္နီကို ဆံပင္ျပန္ေပါက္ ေဆးတြင္ ထည့္သြင္းသည္မွာ ေၾကာင္ေတာင္ ေတာင္နိုင္ေသာ္လည္း ဆံပင္ကြ်တ္ ျခင္း၊ ထိပ္ေျပာင္ျခင္းတို့ကိုကုသ ရာတြင္ အဓိကေဆးပစၥည္း အျဖစ္ အသံုးျပဳေလ့ရိွသည္။
ၾကက္သြန္နီတြင္ ဆာလဖာဓါတ္ ၾကြယ္ဝစြာပါဝင္ေသာေၾကာင့္ ဆံပင္ ကြ်တ္ျခင္းမွ ကာကြယ္နိုင္သည္။ ဆာလဖာဓါတ္သည္ ေသြးလည္ပတ္မႈ ေကာင္းေစျပီး အေရျပားေရာင္ရမ္း နာမ်ား သက္သာေစသည္။ ဆာလဖာ ေၾကာင့္ ကိုလာဂ်င္ပရိုတိန္းမ်ားထုတ္ လုပ္မႈေကာင္းေစျပီး ထိုပရိုတိန္းမ်ား ေၾကာင့္ အေရျပားေျပျပစ္ျခင္း၊ ဆံပင္ ေမြးေတာင့္တင္းျခင္းစသည့္ အက်ိဳး ေက်းဇူးမ်ားခံစားရသည္။ ထို့ေၾကာင့္ၾကက္သြန္နီသည္ ဆံပင္ေမြးကိုခိုင္မာ ေစသည္။ ဦးေရျပားမိႈစဲြ (ေဗာက္ထ) ျခင္းကိုကာကြယ္ေပးသည္။ ပိတ္ဆို့ ေနေသာ ေမြးညင္းေပါက္မ်ားအား ပြင့္ေစသည္။
အီရတ္ သုေတသီမ်ား၏ ေလ့ လာခ်က္အရ ထိပ္ေျပာင္ဦးေရျပားေပၚ ၾကက္သြန္နီ အရည္ လိမ္းေဆးထားလွ်င္ အာနိသင္မဲ့ လိမ္းေဆး လိမ္းသူမ်ားထက္ ဆံပင္ေပါက္နႈန္း ျမန္ဆန္လာသည္ကို ေတြ ့ရသည္။
အေမရိကန္ အစားအေသာက္ နွင့္ ေဆးဝါးကြပ္ကဲမႈဌာန (FDA) က ၾကက္သြန္နီအား ဆံပင္ကြ်တ္ျခင္းမွ ကာကြယ္နိုင္ေၾကာင္း အသိအမွတ္ျပဳ ထားသည္။
အျခားအသိအမွတ္ျပဳ ေဆးတစ္မ်ိဳးမွာ minoxidol လိမ္းေဆးျဖစ္သည္။ minoxidol လိမ္း ေဆးသည္လည္း ဦးေရျပားေသြး လည္ပတ္မႈ ေကာင္းေစ သည္။ ဆံပင္အလြန္အမင္း ကြ်တ္ေန သူမ်ားအေနနွင့္ ၾကက္သြန္နီၾကိတ္ ထားသည့္ အရည္လိမ္းေပးသင့္ ေၾကာင္း FDA က မွတ္ခ်က္ျပဳထားသည္။ ၾကက္သြန္နီ အရည္ကို မိနစ္ (၄ဝ) ခန့္လိမ္းထား၍ ေခါင္းေလွ်ာ္ရည္ေပ်ာ့ ေပ်ာ့နွင့္ ေဆးေၾကာေပးသင့္သည္။
ေဇာ္ကို
Source: MDI
Good Health
Labels:
က်န္းမာေရး,
အစားအစာ
8:40 AM
ေက်ာက္ကပ္ေရအိတ္တည္ျခင္းကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ဖို႔ ဗီတာမင္စီႂကြယ္၀တဲ့ သစ္သီးေတြကို စားသံုးေပးသင့္ေၾကာင္း သုေတသနတစ္ခု မွာ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။ ဒီသုေတသနကို Royal Holloway University, St George’s University, လန္ဒန္ တကၠသိုလ္နဲ႔ Kingston University London တို႔က ပူးေပါင္းေလ့လာမႈ ျပဳခဲ့တာျဖစ္ပါတယ္။
ဗီတာမင္စီႂကြယ္၀တဲ့ သစ္သီးေတြမွာ ကြ်ဲေကာသီး၊
ဂရိတ္ဖ႐ုသီး၊ လိေမၼာ္သီး၊ ကမၺလာသီး၊ ေရွာက္သီး၊ လီမြန္သီးေတြလို အခ်ဥ္ကဲတဲ့
အသီးေတြအျပင္ ကီ၀ီသီး၊ စေတာ္ဘယ္ရီ၊ နဲ႔ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြ ပါ၀င္ပါတယ္။
ဗီတာမင္စီႂကြယ္၀တဲ့ သစ္သီးေတြမွာပါ၀င္တဲ့ naringenin ဟာ ေက်ာက္ကပ္ေရအိတ္တည္ျခင္းကို ကာကြယ္ႏိုင္ၿပီး PKD2 ဆိုတဲ့ ပ႐ို တင္းကိုတားဆီးေပးႏိုင္ပါတယ္။ အဲဒီ PKD2ဟာ ေက်ာက္ကပ္ေရအိတ္တည္ျခင္းကို ျဖစ္ေပၚေစပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ Polycystic Kidney့ လို႔ေခၚတဲ့ ေက်ာက္ကပ္မွာ ေရအိတ္၊ ျပည္ေတြနဲ႔ ျပည့္ႏွက္ၿပီး ေက်ာက္ကပ္လုပ္ငန္းေဆာင္တာ ပ်က္ယြင္းသြားမယ့္ အေျခအေနကို ဗီတာမင္စီႂကြယ္၀တဲ့ အသီးေတြ စားသံုးေပးၿပီး ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္။
ဒီေလ့လာမႈမွာ ေက်ာက္ကပ္ေရအိတ္တည္ေနတဲ့ ႂကြက္ေတြကို သုေတသနျပဳခဲ့ၿပီး naringenin ကို ထိုးသြင္းခဲ့ပါတယ္။ အဲဒီေနာက္မွာ ေတာ့ PKD2 ပမာဏ သိသိသာသာ ေလ်ာ့က်လာတာကို ေတြ႕ရၿပီး ေက်ာက္ကပ္မွာရွိေနတဲ့ ေရအိတ္ေတြ လဲေလ်ာ့က်သြားပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အသစ္ျဖစ္ေပၚလာမယ့္ ေရအိတ္အေျခအေနကိုလည္း ကာကြယ္ႏိုင္တယ္လို႔သိရပါတယ္။
Kingston University ရဲ႕ေဆး၀ါးေဗဒဆိုင္ရာ ပါေမာကၡ Dr.Mark Carewuna ringenin ရဲ႕အာနိသင္ကို ဆက္လက္ေလ့လာေနၿပီး ေဆး၀ါးအျဖစ္ ထြက္ေပၚလာဖို႔ ႀကိဳးပမ္းေနတယ္လို႔ ဆိုထားပါတယ္။
အခုေလ့လာမႈကို British Journal of Pharmacology မွာ ေဖာ္ျပထားတာျဖစ္ပါတယ္။
သက္ကို
ref: ANI
Health Updates Journal
ေက်ာက္ကပ္ေရအိတ္တည္ျခင္းကို ကာကြယ္ဖို႔ ဗီတာမင္စီႂကြယ္၀တဲ့ သစ္သီးေတြကို စားသံုးေပး
ေက်ာက္ကပ္ေရအိတ္တည္ျခင္းကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ဖို႔ ဗီတာမင္စီႂကြယ္၀တဲ့ သစ္သီးေတြကို စားသံုးေပးသင့္ေၾကာင္း သုေတသနတစ္ခု မွာ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။ ဒီသုေတသနကို Royal Holloway University, St George’s University, လန္ဒန္ တကၠသိုလ္နဲ႔ Kingston University London တို႔က ပူးေပါင္းေလ့လာမႈ ျပဳခဲ့တာျဖစ္ပါတယ္။
ဗီတာမင္စီႂကြယ္၀တဲ့ သစ္သီးေတြမွာပါ၀င္တဲ့ naringenin ဟာ ေက်ာက္ကပ္ေရအိတ္တည္ျခင္းကို ကာကြယ္ႏိုင္ၿပီး PKD2 ဆိုတဲ့ ပ႐ို တင္းကိုတားဆီးေပးႏိုင္ပါတယ္။ အဲဒီ PKD2ဟာ ေက်ာက္ကပ္ေရအိတ္တည္ျခင္းကို ျဖစ္ေပၚေစပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ Polycystic Kidney့ လို႔ေခၚတဲ့ ေက်ာက္ကပ္မွာ ေရအိတ္၊ ျပည္ေတြနဲ႔ ျပည့္ႏွက္ၿပီး ေက်ာက္ကပ္လုပ္ငန္းေဆာင္တာ ပ်က္ယြင္းသြားမယ့္ အေျခအေနကို ဗီတာမင္စီႂကြယ္၀တဲ့ အသီးေတြ စားသံုးေပးၿပီး ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္။
ဒီေလ့လာမႈမွာ ေက်ာက္ကပ္ေရအိတ္တည္ေနတဲ့ ႂကြက္ေတြကို သုေတသနျပဳခဲ့ၿပီး naringenin ကို ထိုးသြင္းခဲ့ပါတယ္။ အဲဒီေနာက္မွာ ေတာ့ PKD2 ပမာဏ သိသိသာသာ ေလ်ာ့က်လာတာကို ေတြ႕ရၿပီး ေက်ာက္ကပ္မွာရွိေနတဲ့ ေရအိတ္ေတြ လဲေလ်ာ့က်သြားပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အသစ္ျဖစ္ေပၚလာမယ့္ ေရအိတ္အေျခအေနကိုလည္း ကာကြယ္ႏိုင္တယ္လို႔သိရပါတယ္။
Kingston University ရဲ႕ေဆး၀ါးေဗဒဆိုင္ရာ ပါေမာကၡ Dr.Mark Carewuna ringenin ရဲ႕အာနိသင္ကို ဆက္လက္ေလ့လာေနၿပီး ေဆး၀ါးအျဖစ္ ထြက္ေပၚလာဖို႔ ႀကိဳးပမ္းေနတယ္လို႔ ဆိုထားပါတယ္။
အခုေလ့လာမႈကို British Journal of Pharmacology မွာ ေဖာ္ျပထားတာျဖစ္ပါတယ္။
သက္ကို
ref: ANI
Health Updates Journal
Labels:
က်န္းမာေရး,
အစားအစာ
တစ်ပတ်အတွင်းဒိုင်ယာရီ
-
►
2022
(1)
- ► 12/04 - 12/11 (1)
-
►
2021
(6)
- ► 08/15 - 08/22 (1)
- ► 08/08 - 08/15 (1)
- ► 07/25 - 08/01 (1)
- ► 07/11 - 07/18 (3)
-
►
2016
(8)
- ► 05/08 - 05/15 (1)
- ► 03/27 - 04/03 (1)
- ► 03/13 - 03/20 (2)
- ► 02/21 - 02/28 (2)
- ► 02/07 - 02/14 (1)
- ► 01/31 - 02/07 (1)
-
►
2015
(32)
- ► 12/27 - 01/03 (1)
- ► 12/13 - 12/20 (4)
- ► 11/22 - 11/29 (2)
- ► 07/19 - 07/26 (1)
- ► 04/19 - 04/26 (3)
- ► 04/12 - 04/19 (2)
- ► 04/05 - 04/12 (2)
- ► 03/08 - 03/15 (3)
- ► 03/01 - 03/08 (1)
- ► 02/22 - 03/01 (3)
- ► 02/15 - 02/22 (3)
- ► 02/01 - 02/08 (4)
- ► 01/25 - 02/01 (3)
-
►
2014
(10)
- ► 09/21 - 09/28 (1)
- ► 07/13 - 07/20 (1)
- ► 05/25 - 06/01 (1)
- ► 04/13 - 04/20 (2)
- ► 03/30 - 04/06 (1)
- ► 02/16 - 02/23 (2)
- ► 02/09 - 02/16 (2)
-
▼
2013
(70)
- ► 12/29 - 01/05 (1)
- ► 11/17 - 11/24 (1)
- ► 11/03 - 11/10 (3)
- ► 10/27 - 11/03 (5)
- ▼ 10/20 - 10/27 (5)
- ► 10/13 - 10/20 (12)
- ► 10/06 - 10/13 (9)
- ► 09/29 - 10/06 (10)
- ► 09/22 - 09/29 (5)
- ► 09/15 - 09/22 (5)
- ► 09/08 - 09/15 (1)
- ► 09/01 - 09/08 (1)
- ► 07/28 - 08/04 (3)
- ► 07/21 - 07/28 (1)
- ► 06/16 - 06/23 (1)
- ► 06/02 - 06/09 (4)
- ► 05/26 - 06/02 (1)
- ► 04/07 - 04/14 (1)
- ► 03/10 - 03/17 (1)
-
►
2012
(43)
- ► 12/23 - 12/30 (1)
- ► 11/04 - 11/11 (5)
- ► 10/28 - 11/04 (1)
- ► 10/21 - 10/28 (3)
- ► 10/07 - 10/14 (2)
- ► 09/30 - 10/07 (11)
- ► 09/09 - 09/16 (1)
- ► 07/29 - 08/05 (2)
- ► 07/22 - 07/29 (2)
- ► 07/15 - 07/22 (4)
- ► 07/08 - 07/15 (3)
- ► 07/01 - 07/08 (2)
- ► 06/24 - 07/01 (1)
- ► 06/17 - 06/24 (1)
- ► 06/03 - 06/10 (1)
- ► 05/27 - 06/03 (1)
- ► 04/15 - 04/22 (2)
-
►
2011
(3)
- ► 10/02 - 10/09 (3)
-
►
2010
(1)
- ► 06/20 - 06/27 (1)