Latest Post
10:58 PM
ကေလးဖ်ားေနစဥ္ မိဘအခ်ိဳ႕၏ မွားယြင္း လုပ္ေဆာင္ေနမႈမ်ား "ကေလးငယ္ကို
ေဆးတိုက္လိုက္ရင္ အဖ်ားက က်သြားေပမယ့္ ျပီးရင္ ျပန္တက္ လာတာပဲ ဆရာ"လို႔
ကေလးမိဘအ ေတာ္မ်ားမ်ားက ေျပာတတ္ၾကတယ္။ ဒါအမွန္ပါပဲ၊ ဒီအတိုင္းပဲ
ျဖစ္ေနမွာပဲ။ ကေလးကို ပါရာစီတေမာတိုက္ရင္ ေဆး ရဲ႕ အာနိသင္က ငါးနာရီ၊
ေျခာက္နာရီ ေလာက္ပဲ ခံပါတယ္။ ေဆးအာနိသင္ ကုန္သြားရင္ အဖ်ားက ျပန္တက္လာပါ
တယ္။ ေနာက္တစ္ခါ ေဆးျပန္တိုက္ လိုက္ရင္ ကေလးက အဖ်ားျပန္က်သြား ျပန္ေရာ။
အဲဒါက ဝင္တဲ့ ဗိုင္းရပ္စ္ပိုး အ မ်ိဳးအစားေပၚမူတည္ၿပီး(ဥပမာ တစ္ရက္
ဖ်ားမွာလား၊ သံုးရက္ဖ်ား မွာလား) အဖ်ား က်တာ၊ မက်တာက အေရးမႀကီးဘူး။ ကေလးကို
ဘာပိုးဝင္ၿပီး ဘယ္လိုဒုကၡေပး ႏိုင္သလဲဆိုတာက ပိုအေရးႀကီး ပါတယ္။
ပိုးဝင္ျခင္း
ပိုးေတြေၾကာင့္ ႐ုတ္တရက္ ကိုယ္ပူ ႀကီးလာတဲ့ အခ်ိန္မွာ ကေလးေတြက ႐ုတ္ တရက္ တက္တတ္ပါတယ္။ အဲဒါမ်ိဳး ေတြျဖစ္ရင္ အေမေတြက ပိုၿပီးေတာ့ ေတာင္ စိတ္ပူၾကပါတယ္။ အဲဒီလို ကိုယ္ ပူၿပီး တက္တတ္တဲ့ ကေလးေတြနဲ႔ မ်ိဳး႐ိုး ထဲမွာ အဲဒီလိုမ်ိဳး တက္ဖူးတဲ့သူေတြ ရွိ တတ္ပါတယ္။ ဥပမာ-အေဖ၊ အေမတို႔ က သူတို႔ငယ္ငယ္တုန္းကလည္း တက္ တတ္တယ္ဆိုရင္ သူရဲ႕ သားသမီး၊ ေျမး၊ ျမစ္ေတြမွာ တက္တတ္တာကို ေတြ႕ရပါ တယ္။ ဖ်ားမွတက္တယ္။ အသက္အရြယ္ အပိုင္းအျခားကလည္း အနည္းဆံုး ေျခာက္လကေန ငါးႏွစ္-ေျခာက္ႏွစ္အထိ ပဲ။ အဲဒီအသက္အပိုင္းအျခားထက္ ေက်ာ္သြားရင္ေတာ့ အဖ်ားႀကီးၿပီး တက္ တယ္ဆိုတာ သိပ္မရွိေတာ့ဘူး။
ကိုပႈၾကီးျပီး တက္လွ်င္
အေရးႀကီးတာက ကိုယ္ပူႀကီးၿပီး ႐ုတ္တရက္တက္တယ္ဆိုရင္ အဖ်ားကို ျပန္က်ေအာင္ လုပ္လိုက္ရင္ တက္တာ လည္းျပန္က် သြားပါတယ္၊ သတိေကာင္း တယ္၊ နဂိုပံုမွန္အတိုင္း ျပန္ျဖစ္သြား တယ္။ အဖ်ားကေတာ့ ဆက္ရွိရင္ ရွိေန မယ္။ နဂိုပံုမွန္နဲ႔ ထူးမျခားနားျဖစ္ရင္ လည္း ျဖစ္ေနမယ္။ အဲဒါမ်ိဳးဆိုရင္ အဖ်ား ႀကီးလို႔ တက္တာမ်ိဳးက ဘာမွ ေၾကာက္ လန္႔စရာအေၾကာင္းမရွိပါဘူး။ ေဆးတစ္ မ်ိဳးတည္းနဲ႔ ကိုယ္ပူႀကီးတာကို ခ်မရရင္၊ ႏွစ္မ်ိဳးတြဲေပးၿပီး ခ်ခ်င္လည္း ခ်ရမယ္။ ေရပတ္တိုက္တာ ဒါမွမဟုတ္ ေအးတဲ့အ ခန္း (Air-condition)ထဲ ထားတာ စတဲ့ ေရာဂါေပၚမွာ မူတည္ၿပီး အဖ်ားကိုက် ေအာင္ လုပ္ရတာေတြလည္း ရွိပါတယ္။ ကေလးက ဖ်ားတာ၊ မဖ်ားတာထက္စာ ရင္ အစာစားလား၊ မစားဘူးလား၊ အရည္ ဝင္လား မဝင္ဘူးလား၊ လန္းလန္းဆန္း ဆန္းရွိလား၊ မလန္းဘူးလား၊ အဲဒါေတြ က ပိုၿပီး အေရးႀကီးပါတယ္။
ေရပတ္တိုက္သင့္၊ မသင့္
တခ်ိဳ႕မိဘေတြက အဖ်ားၾကီးရင္ အေႏြးထည္ မဝတ္ရဘူး၊ ေစာင္မၿခံဳရဘူး၊ ေရပတ္တိုက္ရမယ္လို႔ ေျပာတတ္ၾကပါ တယ္။ အၾကမ္းဖ်င္းေတာ့ မွန္တယ္လို႔ ေျပာလို႔ရပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ အေအးမိၿပီး နမိုးနီးယားဝင္ေနတဲ့ လူနာဆိုရင္ေတာ့ ေႏြးေႏြးေထြးေထြးထားဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္၊ ခဏခဏ ေရပတ္တိုက္တာ၊ ေရေလာင္း နည္းျဖစ္တဲ့ ပါရာစီတေမာတို႔၊ ဘာတို႔ တိုက္ျပီးေတာ့ အဖ်ားက်ေအာင္ လုပ္တာက ပိုသင့္ေတာ္ပါတယ္။ မိဘေတြ အေနနဲ႔ လုပ္သင့္တာက တတ္ႏိုင္သမွ် ကေလးကို အစာဝင္ေအာင္ ေကြ်းရမယ္။ အဖတ္မဝင္ရင္ေတာင္မွ အရည္ဝင္ ေအာင္ တိုက္ရပါမယ္။
အစားအစာ ေကြ်းသင့္၊ မသင့္
မိဘအေတာ္မ်ားမ်ားက ကေလး ေတြ ဖ်ားၿပီဆိုတာနဲ႔ ဆန္ျပဳတ္ပဲ တိုက္ တာ၊ ၾကက္ေပါင္းရည္ေလးပဲ တိုက္တာ မ်ိဳးေတြ ေတြ႕ရပါတယ္။ တကယ္တမ္း ကေလးက ထမင္းစားခ်င္စိတ္ရွိရင္ ေကြ်း လို႔ ရပါတယ္။ အဲဒီအခါမွာပထမအေစာ ပိုင္း ခုနစ္ရက္ေလာက္ ဖ်ားရင္ ဘယ္အ သက္အရြယ္ပဲျဖစ္ျဖစ္ သာမန္အားျဖင့္ အစာျဖတ္ထားစရာ မလိုပါဘူး။ ထမင္း ေကြ်းလို႔ရပါတယ္၊ ထမင္းမဝင္ရင္ အ ရည္ တစ္ခုခုဝင္ေအာင္ တိုက္လို႔ရပါ မယ္။ ေရခ်ည္းပဲေတာ့ မဟုတ္ပါဘူး။ ဖ်ား တိုင္း ဓာတ္ဆားရည္ ေသာက္ရမယ္ဆို တာလည္း မဟုတ္ပါဘူး။ ေရာဂါေပၚမွာ မူတည္ၿပီး ဓာတ္ဆားရည္ ေသာက္သင့္ တဲ့ ေရာဂါရွိသလို၊ ဓာတ္ဆားရည္ မ ေသာက္သင့္တဲ့ ေရာဂါေတြလည္း ရွိပါ တယ္။
မက္ကေလာင္ေဖာက္ျခင္း
မွားယြင္း လုပ္ေဆာင္ တတ္တာေတြ ကေတာ့ ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ ေတြ႕ရမ်ား တာက မက္ကေလာင္ ေဖာက္တယ္ဆို တဲ့ ဓေလ့ရွိၾကပါတယ္။ ကေလးေတြ ေတာ္ေတာ္နဲ႔ အဖ်ားမက်ရင္ မက္က ေလာင္ ေဖာက္ရတယ္ ဆိုၿပီး လက္ထိပ္ ေတြေဖာက္၊ ေျခထိပ္ေတြေဖာက္ လုပ္ တတ္ၾကပါတယ္။ ဒီထက္ပိုဆိုးတာက ေတာ့ စအိုနားကိုပါ ေဖာက္တတ္ၾကပါ တယ္။ အဲဒီလိုေဖာက္တဲ့ အခါ တခ်ိဳ႕က ဘူးလို႔ပဲ ေျပာခ်င္ပါတယ္။ အညစ္အ ေၾကးစြန္႔တဲ့ စအိုနားမွာ ပိုးေတြက အမ်ား ႀကီးပဲ။ သူ႔ဘာသာသူ အျပင္မွာ ေနေနတဲ့ ပိုးေတြက အပ္နဲ႔ေဖာက္လိုက္ေတာ့မွ ေသြးထြက္ၿပီး အဲဒီအေပါက္ကေန ခႏၶာ ကိုယ္ထဲ ပိုးေတြဝင္ သြားပါတယ္။ ေသြးက တစ္ကိုယ္လံုးကို လွည့္ပတ္ေနတာဆို ေတာ့ အဲဒီက်မွ ေသြးဆိပ္တက္ၿပီး ကေလးက ကိုယ္ပူေနရာက ေအးသြား တတ္ပါတယ္။ အဲဒါကို လူႀကီးေတြက အဖ်ားက်သြားၿပီ။ ထင္ေနၾကတာ။ တကယ္က အဖ်ားက်တာမဟုတ္ဘူး၊ ေသြးဆိပ္တက္ၿပီး မၾကာခင္ အသက္ အႏၱရာယ္ျဖစ္ႏိုင္တယ္ဆိုတာ သိထားဖို႔ လိုပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ မက္ကေလာင္ ေဖာက္တယ္ဆိုတာ မလုပ္သင့္ဘူးလို႔ပဲ အႀကံျပဳခ်င္ပါတယ္။
ပါေမာကၡ ေဒါက္တာေက်ာ္ဇင္ေဝ
By Good Health
ကေလးဖ်ားေနစဥ္ မိဘအခ်ိဳ႕၏ မွားယြင္း လုပ္ေဆာင္ေနမႈမ်ား
Written By လြင္႕ေမာင္ေမာင္ on Thursday, March 12, 2015 | 10:58 PM
ပါေမာကၡ ေဒါက္တာေက်ာ္ဇင္ေဝ |
ပိုးဝင္ျခင္း
ပိုးေတြေၾကာင့္ ႐ုတ္တရက္ ကိုယ္ပူ ႀကီးလာတဲ့ အခ်ိန္မွာ ကေလးေတြက ႐ုတ္ တရက္ တက္တတ္ပါတယ္။ အဲဒါမ်ိဳး ေတြျဖစ္ရင္ အေမေတြက ပိုၿပီးေတာ့ ေတာင္ စိတ္ပူၾကပါတယ္။ အဲဒီလို ကိုယ္ ပူၿပီး တက္တတ္တဲ့ ကေလးေတြနဲ႔ မ်ိဳး႐ိုး ထဲမွာ အဲဒီလိုမ်ိဳး တက္ဖူးတဲ့သူေတြ ရွိ တတ္ပါတယ္။ ဥပမာ-အေဖ၊ အေမတို႔ က သူတို႔ငယ္ငယ္တုန္းကလည္း တက္ တတ္တယ္ဆိုရင္ သူရဲ႕ သားသမီး၊ ေျမး၊ ျမစ္ေတြမွာ တက္တတ္တာကို ေတြ႕ရပါ တယ္။ ဖ်ားမွတက္တယ္။ အသက္အရြယ္ အပိုင္းအျခားကလည္း အနည္းဆံုး ေျခာက္လကေန ငါးႏွစ္-ေျခာက္ႏွစ္အထိ ပဲ။ အဲဒီအသက္အပိုင္းအျခားထက္ ေက်ာ္သြားရင္ေတာ့ အဖ်ားႀကီးၿပီး တက္ တယ္ဆိုတာ သိပ္မရွိေတာ့ဘူး။
ကိုပႈၾကီးျပီး တက္လွ်င္
အေရးႀကီးတာက ကိုယ္ပူႀကီးၿပီး ႐ုတ္တရက္တက္တယ္ဆိုရင္ အဖ်ားကို ျပန္က်ေအာင္ လုပ္လိုက္ရင္ တက္တာ လည္းျပန္က် သြားပါတယ္၊ သတိေကာင္း တယ္၊ နဂိုပံုမွန္အတိုင္း ျပန္ျဖစ္သြား တယ္။ အဖ်ားကေတာ့ ဆက္ရွိရင္ ရွိေန မယ္။ နဂိုပံုမွန္နဲ႔ ထူးမျခားနားျဖစ္ရင္ လည္း ျဖစ္ေနမယ္။ အဲဒါမ်ိဳးဆိုရင္ အဖ်ား ႀကီးလို႔ တက္တာမ်ိဳးက ဘာမွ ေၾကာက္ လန္႔စရာအေၾကာင္းမရွိပါဘူး။ ေဆးတစ္ မ်ိဳးတည္းနဲ႔ ကိုယ္ပူႀကီးတာကို ခ်မရရင္၊ ႏွစ္မ်ိဳးတြဲေပးၿပီး ခ်ခ်င္လည္း ခ်ရမယ္။ ေရပတ္တိုက္တာ ဒါမွမဟုတ္ ေအးတဲ့အ ခန္း (Air-condition)ထဲ ထားတာ စတဲ့ ေရာဂါေပၚမွာ မူတည္ၿပီး အဖ်ားကိုက် ေအာင္ လုပ္ရတာေတြလည္း ရွိပါတယ္။ ကေလးက ဖ်ားတာ၊ မဖ်ားတာထက္စာ ရင္ အစာစားလား၊ မစားဘူးလား၊ အရည္ ဝင္လား မဝင္ဘူးလား၊ လန္းလန္းဆန္း ဆန္းရွိလား၊ မလန္းဘူးလား၊ အဲဒါေတြ က ပိုၿပီး အေရးႀကီးပါတယ္။
ေရပတ္တိုက္သင့္၊ မသင့္
တခ်ိဳ႕မိဘေတြက အဖ်ားၾကီးရင္ အေႏြးထည္ မဝတ္ရဘူး၊ ေစာင္မၿခံဳရဘူး၊ ေရပတ္တိုက္ရမယ္လို႔ ေျပာတတ္ၾကပါ တယ္။ အၾကမ္းဖ်င္းေတာ့ မွန္တယ္လို႔ ေျပာလို႔ရပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ အေအးမိၿပီး နမိုးနီးယားဝင္ေနတဲ့ လူနာဆိုရင္ေတာ့ ေႏြးေႏြးေထြးေထြးထားဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္၊ ခဏခဏ ေရပတ္တိုက္တာ၊ ေရေလာင္း နည္းျဖစ္တဲ့ ပါရာစီတေမာတို႔၊ ဘာတို႔ တိုက္ျပီးေတာ့ အဖ်ားက်ေအာင္ လုပ္တာက ပိုသင့္ေတာ္ပါတယ္။ မိဘေတြ အေနနဲ႔ လုပ္သင့္တာက တတ္ႏိုင္သမွ် ကေလးကို အစာဝင္ေအာင္ ေကြ်းရမယ္။ အဖတ္မဝင္ရင္ေတာင္မွ အရည္ဝင္ ေအာင္ တိုက္ရပါမယ္။
အစားအစာ ေကြ်းသင့္၊ မသင့္
မိဘအေတာ္မ်ားမ်ားက ကေလး ေတြ ဖ်ားၿပီဆိုတာနဲ႔ ဆန္ျပဳတ္ပဲ တိုက္ တာ၊ ၾကက္ေပါင္းရည္ေလးပဲ တိုက္တာ မ်ိဳးေတြ ေတြ႕ရပါတယ္။ တကယ္တမ္း ကေလးက ထမင္းစားခ်င္စိတ္ရွိရင္ ေကြ်း လို႔ ရပါတယ္။ အဲဒီအခါမွာပထမအေစာ ပိုင္း ခုနစ္ရက္ေလာက္ ဖ်ားရင္ ဘယ္အ သက္အရြယ္ပဲျဖစ္ျဖစ္ သာမန္အားျဖင့္ အစာျဖတ္ထားစရာ မလိုပါဘူး။ ထမင္း ေကြ်းလို႔ရပါတယ္၊ ထမင္းမဝင္ရင္ အ ရည္ တစ္ခုခုဝင္ေအာင္ တိုက္လို႔ရပါ မယ္။ ေရခ်ည္းပဲေတာ့ မဟုတ္ပါဘူး။ ဖ်ား တိုင္း ဓာတ္ဆားရည္ ေသာက္ရမယ္ဆို တာလည္း မဟုတ္ပါဘူး။ ေရာဂါေပၚမွာ မူတည္ၿပီး ဓာတ္ဆားရည္ ေသာက္သင့္ တဲ့ ေရာဂါရွိသလို၊ ဓာတ္ဆားရည္ မ ေသာက္သင့္တဲ့ ေရာဂါေတြလည္း ရွိပါ တယ္။
မက္ကေလာင္ေဖာက္ျခင္း
မွားယြင္း လုပ္ေဆာင္ တတ္တာေတြ ကေတာ့ ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ ေတြ႕ရမ်ား တာက မက္ကေလာင္ ေဖာက္တယ္ဆို တဲ့ ဓေလ့ရွိၾကပါတယ္။ ကေလးေတြ ေတာ္ေတာ္နဲ႔ အဖ်ားမက်ရင္ မက္က ေလာင္ ေဖာက္ရတယ္ ဆိုၿပီး လက္ထိပ္ ေတြေဖာက္၊ ေျခထိပ္ေတြေဖာက္ လုပ္ တတ္ၾကပါတယ္။ ဒီထက္ပိုဆိုးတာက ေတာ့ စအိုနားကိုပါ ေဖာက္တတ္ၾကပါ တယ္။ အဲဒီလိုေဖာက္တဲ့ အခါ တခ်ိဳ႕က ဘူးလို႔ပဲ ေျပာခ်င္ပါတယ္။ အညစ္အ ေၾကးစြန္႔တဲ့ စအိုနားမွာ ပိုးေတြက အမ်ား ႀကီးပဲ။ သူ႔ဘာသာသူ အျပင္မွာ ေနေနတဲ့ ပိုးေတြက အပ္နဲ႔ေဖာက္လိုက္ေတာ့မွ ေသြးထြက္ၿပီး အဲဒီအေပါက္ကေန ခႏၶာ ကိုယ္ထဲ ပိုးေတြဝင္ သြားပါတယ္။ ေသြးက တစ္ကိုယ္လံုးကို လွည့္ပတ္ေနတာဆို ေတာ့ အဲဒီက်မွ ေသြးဆိပ္တက္ၿပီး ကေလးက ကိုယ္ပူေနရာက ေအးသြား တတ္ပါတယ္။ အဲဒါကို လူႀကီးေတြက အဖ်ားက်သြားၿပီ။ ထင္ေနၾကတာ။ တကယ္က အဖ်ားက်တာမဟုတ္ဘူး၊ ေသြးဆိပ္တက္ၿပီး မၾကာခင္ အသက္ အႏၱရာယ္ျဖစ္ႏိုင္တယ္ဆိုတာ သိထားဖို႔ လိုပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ မက္ကေလာင္ ေဖာက္တယ္ဆိုတာ မလုပ္သင့္ဘူးလို႔ပဲ အႀကံျပဳခ်င္ပါတယ္။
ပါေမာကၡ ေဒါက္တာေက်ာ္ဇင္ေဝ
By Good Health
Labels:
က်န္းမာေရး
7:43 PM
အမ်ဳိးသား အမ်ားစုက အစာကို စနစ္တက် ေရြးခ်ယ္ၿပီး စားေလ့ မရွိၾကပါဘူး။
ဒါ့အျပင္ က်န္းမာေရးကိုလည္း ဂ႐ုမစိုက္ဘဲ လ်စ္လ်ဴ႐ႈထားေလ့ ရွိၾကပါတယ္။
ဒီအခ်က္ဟာ အမ်ဳိးသားေတြရဲ႕ သက္ရွည္ က်န္းမာေရးကို အဟန္႔အတား ျဖစ္ေစတဲ့
အခ်က္တစ္ခု ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဇနီးမယားေတြကပဲ သင့္အမ်ဳိးသား အတြက္
က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္တဲ့အစာေတြ ပါဝင္ေအာင္ ျပင္ဆင္ေပးသင့္ပါတယ္။
(၁) ဂ်ဳံမႈန္႔အၾကမ္း
အမ်ဳိးသားေတြအတြက္ အေကာင္းဆံုးနံနက္စာမွာ ဂ်ဳံမႈန္႔အၾကမ္း ပါဝင္သင့္ပါတယ္။ ဒါမွသာ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ႏႈန္း ေလ်ာ့က်မႈ ရွိမွာပါ။ ခ်က္ၿပီးသား ဂ်ဳံမႈန္႔အၾကမ္း တစ္ခြက္မွာ ေပ်ာ္ဝင္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ သံုးဂရမ္ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ၾကာၾကာ ဗိုက္ျပည့္ေစၿပီး ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ တည္ၿငိမ္ကာ ေသြးတြင္းကို လက္စထေရာအဆင့္ ေလ်ာ့က်မႈ ရွိေစပါတယ္။ ဂ်ဳံမႈန္႔အၾကမ္းမွာ ကိုယ္ခံစြမ္းအား ေကာင္းေစတဲ့ သြပ္ဓာတ္၊ စိတ္ဖိစီးမႈ တြန္းလွန္ေပးတဲ့ ဗီတာမင္ဘီနဲ႔ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ အစြမ္းရွိတဲ့ တျခား ဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳဓာတ္ေတြ ပါဝင္ပါတယ္။
(၂) ငွက္ေပ်ာသီး
ငွက္ေပ်ာသီးမွာ ပိုတက္စီယမ္ အမ်ားအျပား ပါဝင္တဲ့အတြက္ အမ်ဳိးသားေတြရဲ႕ ေသြးဖိအားကို ထိန္းညႇိေပးႏိုင္သလို ႂကြက္တက္တာမ်ဳိး မျဖစ္ေအာင္လည္း ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ငွက္ေပ်ာသီးမွာ ေရာင္ရမ္းမႈ ေလ်ာ့က်ေစတဲ့ အစြမ္းရွိတာေၾကာင့္ အဆစ္နဲ႔ ႂကြက္သားေတြကို တစ္ေန႔လံုး နာက်င္ကိုက္ခဲမႈ ကင္းေဝးေစပါတယ္။ အမွ်င္ဓာတ္ပါဝင္မႈ ျမင့္မားတာေၾကာင့္ ငွက္ေပ်ာသီးကို စားေပးရင္ကို လက္စထေရာ ေလ်ာ့က်ေစၿပီး အူမႀကီးကင္ဆာ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ မဂၢနီဆီယမ္ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ေလျဖတ္တဲ့ အႏၲရာယ္ကိုလည္း ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
(၃) ခရမ္းခ်ဥ္သီး
ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာ လိုင္ကိုပင္း ပါဝင္ၿပီး ဆီးက်ိတ္က်န္းမာေရး ေကာင္းမြန္ေစတဲ့အတြက္ အမ်ဳိးသားေတြအတြက္ စံျပ အစာပါ။ အစြမ္းထက္ ကာ႐ိုတီးႏြိဳက္ ျဖစ္တာေၾကာင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အနီေရာင္ ျဖစ္ေစတဲ့အျပင္ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ ျဖစ္ႏႈန္းကိုပါ ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို မစားခင္ အရင္ခ်က္ပါ။ အပူေပးလိုက္တဲ့အခါ လိုင္ကိုပင္းကို စုပ္ယူအား ပိုေကာင္းေစလို႔ပါ။
(၄) ဘလူးဘယ္ရီသီး
ဘလူးဘယ္ရီသီး တစ္ေအာင္စမွာ ဗီတာမင္၊ သတၱဳဓာတ္နဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္ မ်ားမ်ား ပါဝင္ပါတယ္။ ဘလူးဘယ္ရီသီးကို အျပာေရာင္ ျဖစ္ေစတဲ့ အစြမ္းထက္ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ဟာ အန္သိုဆိုင္ယာနင္ ခႏၶာကိုယ္ထဲက အစြမ္းထက္ ဖရီးရယ္ဒီကယ္ေတြကို တြန္းလွန္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
(၅) သံလြင္ဆီ
တစ္ေန႔ သံလြင္ဆီ ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္းစား႐ံုနဲ႔ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က်ေစၿပီး စိတ္ခံစားမႈ ေကာင္းမြန္ေစကာ ေရာဂါေဝဒနာကို တြန္းလွန္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ သံလြင္ဆီမွာ မျပည့္ဝဆီအျပင္ ဗီတာမင္အီးနဲ႔ ကာ႐ိုတီးႏြိဳက္ေတြလို အစြမ္းထက္ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ေတြလည္း ပါဝင္တာေၾကာင့္ ေသြးတိုး က်ေစၿပီး ကင္ဆာေရာဂါ ႀကီးထြားႏႈန္းကို ခ်ဳိးႏွိမ္ေပးကာ ပန္းနာရင္က်ပ္ ေရာဂါနဲ႔ အဆစ္ေရာင္နာ ျဖစ္ႏႈန္းကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ သံလြင္ဆီမွာ ေရာင္ရမ္းမႈက်ေစတဲ့ အာနိသင္ရွိၿပီး နာက်င္ကိုက္ခဲမႈနဲ႔ ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
(၆) သစ္ၾကားသီး
သစ္ၾကားသီးမွာပါတဲ့ ပ႐ိုတင္းဓာတ္၊ အမွ်င္ဓာတ္၊ ဆီလီနီယမ္၊ မဂၢနီဆီယမ္နဲ႔ ဗီတာမင္အီးတို႔ဟာ ဆီးက်ိတ္ကို အကာအကြယ္ ေပးႏိုင္ပါတယ္။ သစ္ၾကားသီးကို ပံုမွန္စားသူေတြဟာ ေသြးတြင္းစုစုေပါင္း ကုိလက္စထေရာအဆင့္ ၅ ဒသမ ၄ ရာခိုင္ႏႈန္း၊ မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စေရာ ၉ ဒသမ ၈ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလ်ာ့က်မႈ ရွိေၾကာင္း အေမရိကန္ အာဟာရ ဂ်ာနယ္ရဲ႕ ေလ့လာမႈအရ သိရပါတယ္။
(၇) ပန္းေဂၚဖီစိမ္း
ပန္းေဂၚဖီစိမ္းမွာ ကိုယ္ခံစြမ္းအား ေကာင္းေစတဲ့ ဗီတာမင္ေအ၊ စီနဲ႔ အီးတို႔အျပင္ မဂၢနီဆီယမ္နဲ႔ ပိုတက္စီယမ္စတဲ့ သတၱဳဓာတ္ေတြလည္း ပါဝင္တာေၾကာင့္ ေသြးဖိအားကို ထိန္းႏိုင္တဲ့အျပင္ ႏွလံုးေရာဂါနဲ႔ ကင္ဆာျဖစ္ႏႈန္းကို ေလ်ာ့က် ေစပါတယ္။
(၈) အဆီမ်ားေသာငါး
အဆီမ်ားတဲ့ ငါးမွာ အိုမီဂါ ၃ ဖက္တီးအက္စစ္ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ႏႈန္းကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ထရစ္ပတိုဖန္ အာဟာရဓာတ္လည္း ပါဝင္တဲ့အတြက္ တစ္ေန႔လံုး စိတ္တည္ၿငိမ္ လန္းဆန္းေစၿပီး အိပ္ေရးဝဝ အိပ္ေပ်ာ္ေစပါတယ္။
(၉) ပဲမည္း
ဆိုဒီယမ္၊ အဆီနဲ႔ ကိုလက္စထေရာ ပါဝင္မႈ နည္းၿပီး အမွ်င္ဓာတ္မ်ားတဲ့ ပဲမည္းကို စားတာေၾကာင့္ တစ္ေန႔လံုး စြမ္းအင္ ျပည့္ဝေစပါတယ္။ ပဲက အေရာင္ပိုရင့္ ေလေလ၊ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ပမာဏ ပိုမ်ားေလေလ ျဖစ္ပါတယ္။ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ပါဝင္မႈမ်ားတဲ့ အစာေတြကို စားတာေၾကာင့္ ကင္ဆာနဲ႔ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ႏႈန္းကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
(၁၀) လက္ဖက္စိမ္း လက္ဖက္ရည္
လက္ဖက္စိမ္း လက္ဖက္ရည္ ေသာက္တာေၾကာင့္ ကက္တီခ်င္လို အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ရရွိေစၿပီး ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကို ဟန္႔တားေပးႏိုင္ကာ ကိုယ္ခံစြမ္း အားေကာင္းေစတဲ့ အင္ဇိုင္းထုတ္လုပ္မႈကို အားေပးပါတယ္။
ေကအမ္
GOOD HEALTH
သင့္အမ်ဳိးသားကို ေကၽြးသင့္ေသာ အစာ ၁၀ မ်ဳိး
(၁) ဂ်ဳံမႈန္႔အၾကမ္း
အမ်ဳိးသားေတြအတြက္ အေကာင္းဆံုးနံနက္စာမွာ ဂ်ဳံမႈန္႔အၾကမ္း ပါဝင္သင့္ပါတယ္။ ဒါမွသာ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ႏႈန္း ေလ်ာ့က်မႈ ရွိမွာပါ။ ခ်က္ၿပီးသား ဂ်ဳံမႈန္႔အၾကမ္း တစ္ခြက္မွာ ေပ်ာ္ဝင္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ သံုးဂရမ္ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ၾကာၾကာ ဗိုက္ျပည့္ေစၿပီး ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ တည္ၿငိမ္ကာ ေသြးတြင္းကို လက္စထေရာအဆင့္ ေလ်ာ့က်မႈ ရွိေစပါတယ္။ ဂ်ဳံမႈန္႔အၾကမ္းမွာ ကိုယ္ခံစြမ္းအား ေကာင္းေစတဲ့ သြပ္ဓာတ္၊ စိတ္ဖိစီးမႈ တြန္းလွန္ေပးတဲ့ ဗီတာမင္ဘီနဲ႔ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ အစြမ္းရွိတဲ့ တျခား ဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳဓာတ္ေတြ ပါဝင္ပါတယ္။
(၂) ငွက္ေပ်ာသီး
ငွက္ေပ်ာသီးမွာ ပိုတက္စီယမ္ အမ်ားအျပား ပါဝင္တဲ့အတြက္ အမ်ဳိးသားေတြရဲ႕ ေသြးဖိအားကို ထိန္းညႇိေပးႏိုင္သလို ႂကြက္တက္တာမ်ဳိး မျဖစ္ေအာင္လည္း ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ငွက္ေပ်ာသီးမွာ ေရာင္ရမ္းမႈ ေလ်ာ့က်ေစတဲ့ အစြမ္းရွိတာေၾကာင့္ အဆစ္နဲ႔ ႂကြက္သားေတြကို တစ္ေန႔လံုး နာက်င္ကိုက္ခဲမႈ ကင္းေဝးေစပါတယ္။ အမွ်င္ဓာတ္ပါဝင္မႈ ျမင့္မားတာေၾကာင့္ ငွက္ေပ်ာသီးကို စားေပးရင္ကို လက္စထေရာ ေလ်ာ့က်ေစၿပီး အူမႀကီးကင္ဆာ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ မဂၢနီဆီယမ္ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ေလျဖတ္တဲ့ အႏၲရာယ္ကိုလည္း ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
(၃) ခရမ္းခ်ဥ္သီး
ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာ လိုင္ကိုပင္း ပါဝင္ၿပီး ဆီးက်ိတ္က်န္းမာေရး ေကာင္းမြန္ေစတဲ့အတြက္ အမ်ဳိးသားေတြအတြက္ စံျပ အစာပါ။ အစြမ္းထက္ ကာ႐ိုတီးႏြိဳက္ ျဖစ္တာေၾကာင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အနီေရာင္ ျဖစ္ေစတဲ့အျပင္ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ ျဖစ္ႏႈန္းကိုပါ ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို မစားခင္ အရင္ခ်က္ပါ။ အပူေပးလိုက္တဲ့အခါ လိုင္ကိုပင္းကို စုပ္ယူအား ပိုေကာင္းေစလို႔ပါ။
(၄) ဘလူးဘယ္ရီသီး
ဘလူးဘယ္ရီသီး တစ္ေအာင္စမွာ ဗီတာမင္၊ သတၱဳဓာတ္နဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္ မ်ားမ်ား ပါဝင္ပါတယ္။ ဘလူးဘယ္ရီသီးကို အျပာေရာင္ ျဖစ္ေစတဲ့ အစြမ္းထက္ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ဟာ အန္သိုဆိုင္ယာနင္ ခႏၶာကိုယ္ထဲက အစြမ္းထက္ ဖရီးရယ္ဒီကယ္ေတြကို တြန္းလွန္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
(၅) သံလြင္ဆီ
တစ္ေန႔ သံလြင္ဆီ ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္းစား႐ံုနဲ႔ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က်ေစၿပီး စိတ္ခံစားမႈ ေကာင္းမြန္ေစကာ ေရာဂါေဝဒနာကို တြန္းလွန္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ သံလြင္ဆီမွာ မျပည့္ဝဆီအျပင္ ဗီတာမင္အီးနဲ႔ ကာ႐ိုတီးႏြိဳက္ေတြလို အစြမ္းထက္ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ေတြလည္း ပါဝင္တာေၾကာင့္ ေသြးတိုး က်ေစၿပီး ကင္ဆာေရာဂါ ႀကီးထြားႏႈန္းကို ခ်ဳိးႏွိမ္ေပးကာ ပန္းနာရင္က်ပ္ ေရာဂါနဲ႔ အဆစ္ေရာင္နာ ျဖစ္ႏႈန္းကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ သံလြင္ဆီမွာ ေရာင္ရမ္းမႈက်ေစတဲ့ အာနိသင္ရွိၿပီး နာက်င္ကိုက္ခဲမႈနဲ႔ ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
(၆) သစ္ၾကားသီး
သစ္ၾကားသီးမွာပါတဲ့ ပ႐ိုတင္းဓာတ္၊ အမွ်င္ဓာတ္၊ ဆီလီနီယမ္၊ မဂၢနီဆီယမ္နဲ႔ ဗီတာမင္အီးတို႔ဟာ ဆီးက်ိတ္ကို အကာအကြယ္ ေပးႏိုင္ပါတယ္။ သစ္ၾကားသီးကို ပံုမွန္စားသူေတြဟာ ေသြးတြင္းစုစုေပါင္း ကုိလက္စထေရာအဆင့္ ၅ ဒသမ ၄ ရာခိုင္ႏႈန္း၊ မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စေရာ ၉ ဒသမ ၈ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလ်ာ့က်မႈ ရွိေၾကာင္း အေမရိကန္ အာဟာရ ဂ်ာနယ္ရဲ႕ ေလ့လာမႈအရ သိရပါတယ္။
(၇) ပန္းေဂၚဖီစိမ္း
ပန္းေဂၚဖီစိမ္းမွာ ကိုယ္ခံစြမ္းအား ေကာင္းေစတဲ့ ဗီတာမင္ေအ၊ စီနဲ႔ အီးတို႔အျပင္ မဂၢနီဆီယမ္နဲ႔ ပိုတက္စီယမ္စတဲ့ သတၱဳဓာတ္ေတြလည္း ပါဝင္တာေၾကာင့္ ေသြးဖိအားကို ထိန္းႏိုင္တဲ့အျပင္ ႏွလံုးေရာဂါနဲ႔ ကင္ဆာျဖစ္ႏႈန္းကို ေလ်ာ့က် ေစပါတယ္။
(၈) အဆီမ်ားေသာငါး
အဆီမ်ားတဲ့ ငါးမွာ အိုမီဂါ ၃ ဖက္တီးအက္စစ္ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ႏႈန္းကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ထရစ္ပတိုဖန္ အာဟာရဓာတ္လည္း ပါဝင္တဲ့အတြက္ တစ္ေန႔လံုး စိတ္တည္ၿငိမ္ လန္းဆန္းေစၿပီး အိပ္ေရးဝဝ အိပ္ေပ်ာ္ေစပါတယ္။
(၉) ပဲမည္း
ဆိုဒီယမ္၊ အဆီနဲ႔ ကိုလက္စထေရာ ပါဝင္မႈ နည္းၿပီး အမွ်င္ဓာတ္မ်ားတဲ့ ပဲမည္းကို စားတာေၾကာင့္ တစ္ေန႔လံုး စြမ္းအင္ ျပည့္ဝေစပါတယ္။ ပဲက အေရာင္ပိုရင့္ ေလေလ၊ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ပမာဏ ပိုမ်ားေလေလ ျဖစ္ပါတယ္။ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ပါဝင္မႈမ်ားတဲ့ အစာေတြကို စားတာေၾကာင့္ ကင္ဆာနဲ႔ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ႏႈန္းကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
(၁၀) လက္ဖက္စိမ္း လက္ဖက္ရည္
လက္ဖက္စိမ္း လက္ဖက္ရည္ ေသာက္တာေၾကာင့္ ကက္တီခ်င္လို အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ရရွိေစၿပီး ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကို ဟန္႔တားေပးႏိုင္ကာ ကိုယ္ခံစြမ္း အားေကာင္းေစတဲ့ အင္ဇိုင္းထုတ္လုပ္မႈကို အားေပးပါတယ္။
ေကအမ္
GOOD HEALTH
Labels:
က်န္းမာေရး,
အစားအစာ
11:42 PM
Item Name --------- Myrobalan (ဖန္ခါးသီး)
Category ------------ Raw Material
Botany Term ------- Terminalia chebula Retz
Species Family----- Combretaceae
ျမန္မာ ႏိုင္ငံ အလယ္ ပိုင္းႏွင့္ ေတာင္ေပၚ ေဒသ မ်ားတြင္ ေပါက္ေရာက္သည္။သဘာ၀ အေလ်ာက္ ေပါက္ေရာက္ သည္။ျမန္မာႏိုင္ငံအႏွံႚအျပားတြင္ စိုက္ပ်ိဳးႏိုင္သည္။ ျမန္မာ ႏိုင္ငံ အလယ္ပိုင္း ေဒသတြင္ သဘာ၀အေလ်ာက္ ပိုမို ျဖစ္ထြန္း ေပါက္ေရာက္သည္ Appearance : အပူပိုင္းအရိပ္ရ အပင္ႀကီးမ်ိဳးျဖစ္သည္။ ပင္စည္ေျဖာင့္မတ္သည္။ အေခါက္ထူသည္။ ႐ြက္လႊဲ ထြက္သည္။႐ြက္ေၾကာမ်ားထင္႐ွားၿပီး ဘဲဥပံုျဖစ္သည္။ ႐ြက္ထိပ္ခၽြန္သည္။ ပြင့္ညွာမဲပန္းခိုင္ျဖစ္ၿပီး ၿဖဴ၀ါေရာင္ ႐ွိသည္။ အသီးမွာ ဘဲဥပံုဆန္၍ ညိဳ၀ါေရာင္ ႐ွိၿပီးမာေက်ာသည္။ ေျခာက္ေသြ႕ေသာ အခါတြင္ ေျမာင္းမ်ားျဖစ္လာသည္။ အသားထူ၍ အေစ့တစ္ေစ့သာ ႐ွိသည္။ အေစ့မွာ အ၀ါေဖ်ာ့ေရာင္ ျဖစ္သည္။
♥ အပင္
႐ြက္ေၾကြ ပင္ႀကီးမ်ိဳး ျဖစ္၍ ေပ ၇၀-၈၀ ထိ ျမင့္၏။ ပင္စည္ ႐ွည္၍ ေျဖာင့္မတ္၏။ အေခါက္ ထူ၏။ အေပြး အနက္ ေရာင္ ႐ွိ၏။ အက္ေၾကာင္း မ်ား ေသးငယ္ သည္။
♥ အ႐ြက္
႐ြက္ဆိုင္ နီးပါး ထြက္သည္။ ႐ွည္ေမ်ာ ေမ်ာ ဘဲဥပံု ႐ွိ၍ ႐ြက္ထိပ္ ခၽြန္ၿပီး ႐ြက္ရင္း ၀ိုင္း၏။ ႐ြက္ျပား ၃ လက္မ ၄ လက္မ ခန္႕ က်ယ္ျပန္႕ သည္။ ႐ြက္ညြန္႕ ကတၱီပါညိဳ ေရာင္႐ွိ သည္။ ႐ြက္ေၾကာ မ်ား ထင္႐ွား သည္။
♥ အပြင့္
ပြင့္ညွာ မဲ့ ပန္းခိုင္ ေပၚတြင္ အျဖဴ သို႕မဟုတ္ အ၀ါေရာင္ ပန္းပြင့္ေလး မ်ား ပြင့္၏။ ပြင့္ဖတ္ မ႐ွိ ပြင့္ခ်ပ္ ႏွင့္ ပြင့္ေသာ ပန္းပြင့္ ျဖစ္သည္။ကဆုန္လ မွ ၀ါဆို ၀ါေခါင္ လအတြင္း ဖူးပြင့္ သည္။
♥ အသီး
တစ္ေစ့ သီး ျဖစ္သည္။အသား ထူ၍ အရသာ ဖန္သည္။ျပာသို တပို႕တြဲ လတြင္ အသီး ရင့္မွည့္ သည္။
► အသံုးဝင္ပံု
အသီး၊ အေစ့ ၊ အ႐ြက္ ၊ အေခါက္။
♥ အာနိသင္
ျမန္မာ ေဆးက်မ္း မ်ားအလို အရ ဖန္ခါးသီး သည္ ဖန္၏။ ခ်ဥ၏။ ခါး၏။ စပ္၏။ ပူ၏။ ၀မ္းမီးကုိ ေတာက္ေစ၏။ ေသြးသား ကုိ စင္ၾကယ္ေစ ၏။ မ်က္စိ ကို ေကာင္းေစ၏။ အထူးသျဖင့္ အူႏွင့္ စပ္ေသာ ေရာဂါ မ်ား ၊ အေရျပား ေရာဂါ၊ ကုိယ္ေရ၀ါ ျမင္းသ႐ိုက္၊ ေညာင္းက်၊ ႀကိဳ႕ထုိး၊ ၀မ္းဗိုက္ ေအာင့္၊ အစာ မေၾက ေရာဂါ တို႕၌ သံုးရ၏။
► အသီးအသံုးျပဳပံု
၁။ ဖန္ခါးသီး ျပဳတ္ရည္ကို ႏို႕ႏွင့္ ေရာတိုက္ ပါက အရက္မူး ျခင္း ေပ်ာက္၏။
၂။ဖန္ခါးသီး အေျခာက္မႈန္႕ ႏွင့္ အုန္းဆီ ေရာ၍ မီးေလာင္ ဖု မ်ားကို လိမ္းေပး ေသာ္ အနာ သက္သာ ေစသည္။
၃။ဖန္ခါးသီး ကုိ ထု၍ တစ္ည ေရစိမ္ ၿပီး ထို ေရၾကည္ ျဖင့္ မ်က္စိ ကုိ ေဆးေပး ပါက မ်က္စိ နာက်င္ ကုိက္ခဲ ျခင္း ေပ်ာက္၏။
၄။ဖန္ခါးသီး ကုိ အမႈန္႕ ႀကိတ္ၿပီး ႏုိ႕ႏွင့္ ေသာက္ပါက အနာ ေရာဂါ ကင္း၍ အသက္ ႐ွည္ေစသည္။ အၿမဲ တမ္း မမွီ၀ဲ ေသာ္မွ ၇ ရက္ တစ္ႀကိမ္ မွီ၀ဲ ႏုိင္ပါသည္။
၅။အသီး ကုိ ၀မ္းႏုတ္ေဆး ေဖာ္စပ္ ရာတြင္ ထည့္သြင္း အသံုးျပဳ၏။
► အေစ့အသံုးျပဳပံု
၁။ ၀က္ျခံ အျမစ္ မထြက္ ေသာ္ ဖန္ခါးသီး ေစ့ကုိ ဆန္ေဆး ရည္ ႏွင့္ ေသြးလိမ္း ရ၏။
► အ႐ြက္အသံုးျပဳပံု
၁။ ဖန္ခါး ႐ြက္႐ွိ အသီး ကဲ့သို႕ ဖုေဖာင္း ေနေသာ ကၾတ သေခ်ၤကို ၀မ္းႏုတ္ေဆး ၊ ေသြးေဆး၊ ေလေဆး၊ မ်က္စိ နာ ေပ်ာက္ေဆး စသည္တို႕ ေဖာ္စပ္ အသံုး ျပဳ သည္။
၂။မီးယပ္ေဆး၊ ဒူလာေဆး၊ လိပ္ေခါင္းေဆး မ်ား ေဖာ္စပ္ ရာတြင္လည္း ထည့္သြင္း အသံုး ျပဳသည္။
► အေခါက္အသံုးျပဳပံု
၁။ အေခါက္ ကုိ ျပဳတ္ေသာက္ ေသာ္ ၀မ္းေလွ်ာ ၀မ္းကုိက္ ေရာဂါ မ်ားကို ေပ်ာက္ကင္း ေစသည္။
၂။႐ုတ္တရက္ ရ႐ွိေသာ ထိခုိက္ ဒဏ္ရာ မ်ား ေပၚတြင္ အေခါက္ကုိ ႀကိတ္၍ အံုေပး ေသာ္ ေသြးထြက္ လြန္ျခင္း ကုိ ရပ္တန္႕ ေစသည္။
ျမန္မာ႔ေဆးဖက္ဝင္အပင္မ်ား
ျမန္မာ႔ေဆးဖက္ဝင္ ဖန္ခါးသီးပင္
Written By လြင္႕ေမာင္ေမာင္ on Wednesday, March 11, 2015 | 11:42 PM
Item Name --------- Myrobalan (ဖန္ခါးသီး)
Category ------------ Raw Material
Botany Term ------- Terminalia chebula Retz
Species Family----- Combretaceae
ျမန္မာ ႏိုင္ငံ အလယ္ ပိုင္းႏွင့္ ေတာင္ေပၚ ေဒသ မ်ားတြင္ ေပါက္ေရာက္သည္။သဘာ၀ အေလ်ာက္ ေပါက္ေရာက္ သည္။ျမန္မာႏိုင္ငံအႏွံႚအျပားတြင္ စိုက္ပ်ိဳးႏိုင္သည္။ ျမန္မာ ႏိုင္ငံ အလယ္ပိုင္း ေဒသတြင္ သဘာ၀အေလ်ာက္ ပိုမို ျဖစ္ထြန္း ေပါက္ေရာက္သည္ Appearance : အပူပိုင္းအရိပ္ရ အပင္ႀကီးမ်ိဳးျဖစ္သည္။ ပင္စည္ေျဖာင့္မတ္သည္။ အေခါက္ထူသည္။ ႐ြက္လႊဲ ထြက္သည္။႐ြက္ေၾကာမ်ားထင္႐ွားၿပီး ဘဲဥပံုျဖစ္သည္။ ႐ြက္ထိပ္ခၽြန္သည္။ ပြင့္ညွာမဲပန္းခိုင္ျဖစ္ၿပီး ၿဖဴ၀ါေရာင္ ႐ွိသည္။ အသီးမွာ ဘဲဥပံုဆန္၍ ညိဳ၀ါေရာင္ ႐ွိၿပီးမာေက်ာသည္။ ေျခာက္ေသြ႕ေသာ အခါတြင္ ေျမာင္းမ်ားျဖစ္လာသည္။ အသားထူ၍ အေစ့တစ္ေစ့သာ ႐ွိသည္။ အေစ့မွာ အ၀ါေဖ်ာ့ေရာင္ ျဖစ္သည္။
♥ အပင္
႐ြက္ေၾကြ ပင္ႀကီးမ်ိဳး ျဖစ္၍ ေပ ၇၀-၈၀ ထိ ျမင့္၏။ ပင္စည္ ႐ွည္၍ ေျဖာင့္မတ္၏။ အေခါက္ ထူ၏။ အေပြး အနက္ ေရာင္ ႐ွိ၏။ အက္ေၾကာင္း မ်ား ေသးငယ္ သည္။
♥ အ႐ြက္
႐ြက္ဆိုင္ နီးပါး ထြက္သည္။ ႐ွည္ေမ်ာ ေမ်ာ ဘဲဥပံု ႐ွိ၍ ႐ြက္ထိပ္ ခၽြန္ၿပီး ႐ြက္ရင္း ၀ိုင္း၏။ ႐ြက္ျပား ၃ လက္မ ၄ လက္မ ခန္႕ က်ယ္ျပန္႕ သည္။ ႐ြက္ညြန္႕ ကတၱီပါညိဳ ေရာင္႐ွိ သည္။ ႐ြက္ေၾကာ မ်ား ထင္႐ွား သည္။
♥ အပြင့္
ပြင့္ညွာ မဲ့ ပန္းခိုင္ ေပၚတြင္ အျဖဴ သို႕မဟုတ္ အ၀ါေရာင္ ပန္းပြင့္ေလး မ်ား ပြင့္၏။ ပြင့္ဖတ္ မ႐ွိ ပြင့္ခ်ပ္ ႏွင့္ ပြင့္ေသာ ပန္းပြင့္ ျဖစ္သည္။ကဆုန္လ မွ ၀ါဆို ၀ါေခါင္ လအတြင္း ဖူးပြင့္ သည္။
♥ အသီး
တစ္ေစ့ သီး ျဖစ္သည္။အသား ထူ၍ အရသာ ဖန္သည္။ျပာသို တပို႕တြဲ လတြင္ အသီး ရင့္မွည့္ သည္။
► အသံုးဝင္ပံု
အသီး၊ အေစ့ ၊ အ႐ြက္ ၊ အေခါက္။
♥ အာနိသင္
ျမန္မာ ေဆးက်မ္း မ်ားအလို အရ ဖန္ခါးသီး သည္ ဖန္၏။ ခ်ဥ၏။ ခါး၏။ စပ္၏။ ပူ၏။ ၀မ္းမီးကုိ ေတာက္ေစ၏။ ေသြးသား ကုိ စင္ၾကယ္ေစ ၏။ မ်က္စိ ကို ေကာင္းေစ၏။ အထူးသျဖင့္ အူႏွင့္ စပ္ေသာ ေရာဂါ မ်ား ၊ အေရျပား ေရာဂါ၊ ကုိယ္ေရ၀ါ ျမင္းသ႐ိုက္၊ ေညာင္းက်၊ ႀကိဳ႕ထုိး၊ ၀မ္းဗိုက္ ေအာင့္၊ အစာ မေၾက ေရာဂါ တို႕၌ သံုးရ၏။
► အသီးအသံုးျပဳပံု
၁။ ဖန္ခါးသီး ျပဳတ္ရည္ကို ႏို႕ႏွင့္ ေရာတိုက္ ပါက အရက္မူး ျခင္း ေပ်ာက္၏။
၂။ဖန္ခါးသီး အေျခာက္မႈန္႕ ႏွင့္ အုန္းဆီ ေရာ၍ မီးေလာင္ ဖု မ်ားကို လိမ္းေပး ေသာ္ အနာ သက္သာ ေစသည္။
၃။ဖန္ခါးသီး ကုိ ထု၍ တစ္ည ေရစိမ္ ၿပီး ထို ေရၾကည္ ျဖင့္ မ်က္စိ ကုိ ေဆးေပး ပါက မ်က္စိ နာက်င္ ကုိက္ခဲ ျခင္း ေပ်ာက္၏။
၄။ဖန္ခါးသီး ကုိ အမႈန္႕ ႀကိတ္ၿပီး ႏုိ႕ႏွင့္ ေသာက္ပါက အနာ ေရာဂါ ကင္း၍ အသက္ ႐ွည္ေစသည္။ အၿမဲ တမ္း မမွီ၀ဲ ေသာ္မွ ၇ ရက္ တစ္ႀကိမ္ မွီ၀ဲ ႏုိင္ပါသည္။
၅။အသီး ကုိ ၀မ္းႏုတ္ေဆး ေဖာ္စပ္ ရာတြင္ ထည့္သြင္း အသံုးျပဳ၏။
► အေစ့အသံုးျပဳပံု
၁။ ၀က္ျခံ အျမစ္ မထြက္ ေသာ္ ဖန္ခါးသီး ေစ့ကုိ ဆန္ေဆး ရည္ ႏွင့္ ေသြးလိမ္း ရ၏။
► အ႐ြက္အသံုးျပဳပံု
၁။ ဖန္ခါး ႐ြက္႐ွိ အသီး ကဲ့သို႕ ဖုေဖာင္း ေနေသာ ကၾတ သေခ်ၤကို ၀မ္းႏုတ္ေဆး ၊ ေသြးေဆး၊ ေလေဆး၊ မ်က္စိ နာ ေပ်ာက္ေဆး စသည္တို႕ ေဖာ္စပ္ အသံုး ျပဳ သည္။
၂။မီးယပ္ေဆး၊ ဒူလာေဆး၊ လိပ္ေခါင္းေဆး မ်ား ေဖာ္စပ္ ရာတြင္လည္း ထည့္သြင္း အသံုး ျပဳသည္။
► အေခါက္အသံုးျပဳပံု
၁။ အေခါက္ ကုိ ျပဳတ္ေသာက္ ေသာ္ ၀မ္းေလွ်ာ ၀မ္းကုိက္ ေရာဂါ မ်ားကို ေပ်ာက္ကင္း ေစသည္။
၂။႐ုတ္တရက္ ရ႐ွိေသာ ထိခုိက္ ဒဏ္ရာ မ်ား ေပၚတြင္ အေခါက္ကုိ ႀကိတ္၍ အံုေပး ေသာ္ ေသြးထြက္ လြန္ျခင္း ကုိ ရပ္တန္႕ ေစသည္။
ျမန္မာ႔ေဆးဖက္ဝင္အပင္မ်ား
Labels:
က်န္းမာေရး,
ႏြယ္ျမက္သစ္ပင္ေဆးဘက္၀င္
တစ်ပတ်အတွင်းဒိုင်ယာရီ
-
►
2022
(1)
- ► 12/04 - 12/11 (1)
-
►
2021
(6)
- ► 08/15 - 08/22 (1)
- ► 08/08 - 08/15 (1)
- ► 07/25 - 08/01 (1)
- ► 07/11 - 07/18 (3)
-
►
2016
(8)
- ► 05/08 - 05/15 (1)
- ► 03/27 - 04/03 (1)
- ► 03/13 - 03/20 (2)
- ► 02/21 - 02/28 (2)
- ► 02/07 - 02/14 (1)
- ► 01/31 - 02/07 (1)
-
▼
2015
(32)
- ► 12/27 - 01/03 (1)
- ► 12/13 - 12/20 (4)
- ► 11/22 - 11/29 (2)
- ► 07/19 - 07/26 (1)
- ► 04/19 - 04/26 (3)
- ► 04/12 - 04/19 (2)
- ► 04/05 - 04/12 (2)
- ▼ 03/08 - 03/15 (3)
- ► 03/01 - 03/08 (1)
- ► 02/22 - 03/01 (3)
- ► 02/15 - 02/22 (3)
- ► 02/01 - 02/08 (4)
- ► 01/25 - 02/01 (3)
-
►
2014
(10)
- ► 09/21 - 09/28 (1)
- ► 07/13 - 07/20 (1)
- ► 05/25 - 06/01 (1)
- ► 04/13 - 04/20 (2)
- ► 03/30 - 04/06 (1)
- ► 02/16 - 02/23 (2)
- ► 02/09 - 02/16 (2)
-
►
2013
(70)
- ► 12/29 - 01/05 (1)
- ► 11/17 - 11/24 (1)
- ► 11/03 - 11/10 (3)
- ► 10/27 - 11/03 (5)
- ► 10/20 - 10/27 (5)
- ► 10/13 - 10/20 (12)
- ► 10/06 - 10/13 (9)
- ► 09/29 - 10/06 (10)
- ► 09/22 - 09/29 (5)
- ► 09/15 - 09/22 (5)
- ► 09/08 - 09/15 (1)
- ► 09/01 - 09/08 (1)
- ► 07/28 - 08/04 (3)
- ► 07/21 - 07/28 (1)
- ► 06/16 - 06/23 (1)
- ► 06/02 - 06/09 (4)
- ► 05/26 - 06/02 (1)
- ► 04/07 - 04/14 (1)
- ► 03/10 - 03/17 (1)
-
►
2012
(43)
- ► 12/23 - 12/30 (1)
- ► 11/04 - 11/11 (5)
- ► 10/28 - 11/04 (1)
- ► 10/21 - 10/28 (3)
- ► 10/07 - 10/14 (2)
- ► 09/30 - 10/07 (11)
- ► 09/09 - 09/16 (1)
- ► 07/29 - 08/05 (2)
- ► 07/22 - 07/29 (2)
- ► 07/15 - 07/22 (4)
- ► 07/08 - 07/15 (3)
- ► 07/01 - 07/08 (2)
- ► 06/24 - 07/01 (1)
- ► 06/17 - 06/24 (1)
- ► 06/03 - 06/10 (1)
- ► 05/27 - 06/03 (1)
- ► 04/15 - 04/22 (2)
-
►
2011
(3)
- ► 10/02 - 10/09 (3)
-
►
2010
(1)
- ► 06/20 - 06/27 (1)