Home » , , » ဝက်အူချောင်းလို ပြုပြင်ထားတဲ့ အသားတွေက ကင်ဆာဖြစ်စေနိုင်

ဝက်အူချောင်းလို ပြုပြင်ထားတဲ့ အသားတွေက ကင်ဆာဖြစ်စေနိုင်

Written By လြင္႕ေမာင္ေမာင္ on Wednesday, November 25, 2015 | 11:16 AM


ဝက်အူချောင်း၊ ဝက်ပေါင်ခြောက်၊ ဟော့ဒေ့ါ၊ အသားခြောက်၊ အသားဗူးနဲ့salami လို ပြုပြင်ထားတဲ့ အသားတွေကို အစားများရင် ကင်ဆာရောဂါဖြစ်နိုင်တယ်လို့ ကမ္ဘာ့ကျန်းမာရေး အဖွဲ့ WHO က ပြောပါတယ်။ 

Processed meat လို့ ခေါ်တဲ့ ပြုပြင်ထားတဲ့ အသားတွေကို နေ့စဉ် ၅၀ဂရမ် ဒါမှမဟုတ် ၁.၈ အောင်စ ပုံမှန်စားရင် အူမကြီး ကင်ဆာဖြစ်ဖို့၁၈% ပိုများတယ်လို့ ဖော်ပြထားပါတယ်။

ကမ္ဘာတလွှားမှာ လေ့လာမှု အခုပေါင်း ၈၀၀ လောက် ပြုလုပ်ပြီးတဲ့နောက် သိပ္ပံနည်းကျကျ တွေ့ရှိတာ ဖြစ်တယ်လို့ ပြောပါတယ်။

ပြုပြင်ထားတဲ့ အသားတွေမှာ အနံ့ကောင်းမွန်အောင်၊အထားခံအောင်လုပ်ဆောင်ရတဲ့အတွက် ဆားနဲ့ ဓာတုပစ္စည်း တချို့ကိုအသုံးပြုရတာ ဖြစ်ပါတယ်။

အဲဒါကြောင့် အမဲသား၊ ဝက်သား ရိုးရိုးကို စားသုံးတာထက် ပြုပြင်ထားတဲ့အသားတွေကို စားတာက ပိုအန္တာရာယ် များတယ်လို့ ဖော်ပြထားပါတယ်။
အူမကြီးကင်ဆာသာမက သရက်ရွက်ကင်ဆာနဲ့ ဆီးကျိတ်ကင်ဆာတွေ ဖြစ်နိုင်တယ်လို့လည်း ဆိုပါတယ်။
အဲဒီလို ပြုပြင်ထားတဲ့ အသားတွေကြောင့် တစ်နှစ်ကို ကမ္ဘာတဝှမ်းက လူပေါင်း ငါးသောင်းလောက် သေဆုံးရနိုင်တယ်လို့ ပြောပါတယ်။

အသားဟာ လူတွေအတွက် အရေးကြီးတဲ့ အာဟာရ ဖြစ်တာကြောင့် စားသုံးသင့်ပေမယ့်အာဟာရ ရရှိမှုနဲ့ အန္တာရာယ်ကို ချိန်ဆဖို့ ကျန်းမာရေးအဖွဲ့ကတိုက်တွန်းထားပါတယ်။

သြစတြေးလျနိုင်ငံမှာလည်း အမျိုးသားတွေက အမျိုးသမီးတွေထက်အသားစားသုံးနှုန်း ပိုများတဲ့အတွက် ကိုယ်လက်လေ့ကျင့်ခန်းတွေအပြင် အသီး၊အနှံတွေလည်း စားသုံးပေးဖို့ လိုအပ်တယ်လို့ ကျန်းမာရေး ပညာရှင်တွေကသတိပေးလိုက်ပါတယ်။

ပြုပြင်ထားတဲ့ အသားတွေကို ထုတ်လုပ်တဲ့ ကုမ္ပဏီတွေကတော့ ဒီတွေ့ရှိချက်ဟာ မဟုတ်မမှန်ဘူးလို့ ငြင်းဆိုထားပါတယ်။

ဆေးလိပ်သောက်တာကနေ ကင်ဆာရောဂါ ဖြစ်နိုင်တဲ့နှုန်းကတော့ အသားစားတာထက် အဆ ၂၀ ပိုများတယ်လို့လည်း သိရပါတယ်။

 ABC Radio Australia
http://www.radioaustralia.net.au/burmese
Zawgyi
ဝက္အူေခ်ာင္း၊ ​ဝက္ေပါင္ေျခာက္၊ ​ေဟာ့ေဒ့ါ၊ ​အသားေျခာက္၊ ​အသားဗူးနဲ႔ ​salami ​လို ​ျပဳျပင္ထားတဲ့ ​အသားေတြကို ​အစားမ်ားရင္ ​ကင္ဆာေရာဂါ ​ျဖစ္ႏိုင္တယ္လို႔ ​ကမာၻ႔က်န္းမာေရး ​အဖြဲ႔ ​WHO ​က ​ေျပာပါတယ္။ ​

Processed ​meat ​လို႔ ​ေခၚတဲ့ ​ျပဳျပင္ထားတဲ့ ​အသားေတြကို ​ေန႔စဥ္ ​၅၀ ​ဂရမ္ ​ဒါမွမဟုတ္ ​၁.၈ ​ေအာင္စ ​ပုံမွန္စားရင္ ​အူမႀကီး ​ကင္ဆာျဖစ္ဖို႔ ​၁၈% ​ပိုမ်ားတယ္လို႔ ​ေဖာ္ျပထားပါတယ္။

ကမာၻတလႊားမွာ ​ေလ့လာမႈ ​အခုေပါင္း ​၈၀၀ ​ေလာက္ ​ျပဳလုပ္ၿပီးတဲ့ေနာက္ ​သိပၸံနည္းက်က် ​ေတြ႔ရွိတာ ​ျဖစ္တယ္လို႔ ​ေျပာပါတယ္။

ျပဳျပင္ထားတဲ့ ​အသားေတြမွာ ​အနံ႕ေကာင္းမြန္ေအာင္၊ ​အထားခံေအာင္လုပ္ေဆာင္ရတဲ့အတြက္ ​ဆားနဲ႔ ​ဓာတုပစၥည္း ​တခ်ဳိ႕ကို ​အသုံးျပဳရတာ ​ျဖစ္ပါတယ္။

အဲဒါေၾကာင့္ ​အမဲသား၊ ​ဝက္သား ​ရိုးရိုးကို ​စားသုံးတာထက္ ​ျပဳျပင္ထားတဲ့ ​အသားေတြကို ​စားတာက ​ပိုအႏၱာရာယ္ ​မ်ားတယ္လို႔ ​ေဖာ္ျပထားပါတယ္။
အူမႀကီးကင္ဆာသာမက ​သရက္ရြက္ကင္ဆာနဲ႔ ​ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာေတြ ​ျဖစ္ႏိုင္တယ္လို႔လည္း ​ဆိုပါတယ္။
အဲဒီလို ​ျပဳျပင္ထားတဲ့ ​အသားေတြေၾကာင့္ ​တစ္ႏွစ္ကို ​ကမာၻတဝွမ္းက ​လူေပါင္း ​ငါးေသာင္းေလာက္ ​ေသဆုံးရႏိုင္တယ္လို႔ ​ေျပာပါတယ္။

အသားဟာ ​လူေတြအတြက္ ​အေရးႀကီးတဲ့ ​အာဟာရ ​ျဖစ္တာေၾကာင့္ ​စားသုံးသင့္ေပမယ့္ ​အာဟာရ ​ရရွိမႈနဲ႔ ​အႏာၱရာယ္ကို ​ခ်ိန္ဆဖို႔ ​က်န္းမာေရးအဖြဲ႔က ​တိုက္တြန္းထားပါတယ္။

ၾသစေၾတးလ်ႏိုင္ငံမွာလည္း ​အမ်ဳိးသားေတြက ​အမ်ဳိးသမီးေတြထက္ ​အသားစားသုံးႏွဳန္း ​ပိုမ်ားတဲ့အတြက္ ​ကိုယ္လက္ေလ့က်င့္ခန္းေတြအျပင္ ​အသီး၊ ​အႏွံေတြလည္း ​စားသုံးေပးဖို႔ ​လိုအပ္တယ္လို႔ ​က်န္းမာေရး ​ပညာရွင္ေတြက ​သတိေပးလိုက္ပါတယ္။

ျပဳျပင္ထားတဲ့ ​အသားေတြကို ​ထုတ္လုပ္တဲ့ ​ကုမၸဏီေတြကေတာ့ ​ဒီေတြ႔ရွိခ်က္ဟာ ​မဟုတ္မမွန္ဘူးလို႔ ​ျငင္းဆိုထားပါတယ္။

ေဆးလိပ္ေသာက္တာကေန ​ကင္ဆာေရာဂါ ​ျဖစ္ႏိုင္တဲ့ႏွဳန္းကေတာ့ ​အသားစားတာထက္ ​အဆ ​၂၀ ​ပိုမ်ားတယ္လို႔လည္း ​သိရပါတယ္။

 ABC Radio Australia
http://www.radioaustralia.net.au/burmese
Share this article :

Post a Comment

 
Support : Copyright © 2011. လြင္႔ေမာင္ေမာင္(ထား၀ယ္) - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger