Home » , » စာေမးပြဲကာလ က်န္းမာ ေနေစရန္ ေရွာင္သင့္၊ ေဆာင္သင့္ေသာ အစာ အာဟာရ

စာေမးပြဲကာလ က်န္းမာ ေနေစရန္ ေရွာင္သင့္၊ ေဆာင္သင့္ေသာ အစာ အာဟာရ

Written By လြင္႕ေမာင္ေမာင္ on Thursday, February 19, 2015 | 7:06 PM


စာေမးပြဲ ကာလ က်န္းမာ ေနေစရန္ ေရွာင္သင့္၊ ေဆာင္သင့္ေသာ အစာ အာဟာရ အခုဆိုရင္ ေက်ာင္းသား၊ ေက်ာင္းသူ အမ်ားစုအတြက္ အတန္းတင္ စာေမးပြဲ ေျဖဆိုဖို႔ နီးကပ္လာပါၿပီ။

စာေမးပြဲမွာ ေကာင္းေကာင္း ေျဖဆိုႏိုင္ဖို႔ဆိုရင္ သင္ ခန္းစာေတြကို ေၾကညက္ေအာင္ ေလ့လာထားဖို႔ လိုသလို က်န္းမာေရးလည္း ေကာင္းမြန္ေနဖို႔ လိုပါတယ္။ ေက်ာင္းသား၊ ေက်ာင္းသူေတြ က်န္းမာဖို ႔ရာအတြက္ အာဟာရ ျပည့္ဝေနသင့္ပါတယ္။ စာေမး ပြဲကာလ တစ္ေလွ်ာက္လံုးေရာ သင္ခန္းစာေတြကို အျပင္းအထန္ မွတ္သားေန သူေတြအေနနဲ႔ပါ က်န္းမာေနေစဖို႔ စားသင့္၊ ေရွာင္သင့္တဲ့ အစား အေသာက္ေတြကို ေရးသားလိုက္ ရပါတယ္။

ဥအမ်ိဳးမ်ိဳး ဘာေၾကာင့့္္ စားသင့္တာလဲ

ဘဲဥ၊ ၾကက္ဥစားရင္ စာေမးပြဲမွာ သုညပဲ ရလိမ့္မယ္ ဆိုၿပီး စေနာက္ကာ ဥအမ်ိဳးမ်ိဳးကို တခ်ိဳ႕က ေရွာင္ေလ့ ရွိပါတယ္။ တကယ္ေတာ့ ဥအမ်ိဳးမ်ိဳးမွာ မရွိ မျဖစ္ ေဖာ့စ္ဖိုလစ္ပစ္၊ ကိုလင္း၊ သံဓာတ္နဲ႔ အရည္အေသြးျမင့္ ပ႐ိုတင္းဓာတ္တို႔ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ဦးေႏွာက္အတြက္ အေကာင္းဆံုး အစာျဖစ္ကာ စာေမးပြဲကာ လအတြင္း စားသင့္ပါတယ္။

ဗီတာမင္စီပါေသာ အစားအစာ ဘာေၾကာင့့္္ စားသင့္တာလဲ

ဗီတာမင္ စီပါတဲ့ အစာကို တစ္ေန႔ ႏွစ္ႀကိမ္-သံုးႀကိမ္ စားတာေၾကာင့္ ကိုယ္ခံ စြမ္းအားကို ျမင့္တက္ ေစၿပီး ခႏၶာကိုယ္ ကေန သံဓာတ္ စုပ္ယူမႈကို အားေကာင္း ေစကာ ဦးေႏွာက္ဆီသို႔ ေအာက္ဆီဂ်င္ ေရာက္ရွိမႈ မ်ားေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဉာဏ္ရႊင္လန္းေစဖို႔ ခ်ဥ္တဲ့အသီးေတြ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ အစိမ္းရင့္ေရာင္ ဟင္းသီးဟင္း ရြက္္ေတြ၊ င႐ုတ္သီးစိမ္း၊ င႐ုတ္သီးမွည့္၊ မာလကာ သီးနဲ႔ ကၫြတ္တို႔လို ဗီတာမင္စီ ပါတဲ့ အစာေတြကို စားေပးသင့္ပါတယ္။

ငါး ဘာေၾကာင့့္္ စားသင့္တာလဲ

တစ္ပတ္မွာ အနည္းဆံုး ငါးသံုးႀကိမ္ စားေပးပါ။ ဆာဒင္းနဲ႔ ဆယ္လ္မြန္တို႔လို အဆီမ်ားတဲ့ ငါးေတြမွာ မွတ္ဥာဏ္ အားေကာင္းေစတဲ့ အိုမီဂါ ၃ ဖက္တီး အက္စစ္မ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။

ေထာပတ္သီး ဘာေၾကာင့္္ စားသင့္တာလဲ

ေထာပတ္သီး၊ အခြံမာတဲ့ အေစ့အ ဆန္ လက္တစ္ဆုပ္စာနဲ႔ သံလြင္ဆီတို႔ ဟာ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္တဲ့ အဆီေတြ ျဖစ္တာေၾကာင့္ ဦးေႏွာက္ကို က်န္းမာေစ ပါတယ္။

ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား ဘာေၾကာင့့္္ စားသင့္တာလဲ

ဗီတာမင္ေအနဲ႔ ဘီတာကယ္႐ိုတင္း အမ်ားအျပား ပါဝင္တဲ့ လိေမၼာ္ေရာင္နဲ႔ အဝါေရာင္ရင့္ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ေတြက ကိုယ္ခံ စြမ္းအား စနစ္ကို ေကာင္းမြန္ေစ သလို မ်က္စိ အျမင္အာ႐ံုကို ေကာင္းမြန္ ေစတာေၾကာင့္ သင္ခန္းစာေတြကို ဖတ္ ႐ႈေလ့လာေနရသူေတြ စားသင့္ပါတယ္။

အမွ်င္ပါေသာ ေကာက္ႏွံစာ ဘာေၾကာင့့္္ စားသင့္တာလဲ

အခြံခြ်တ္ မထားတဲ့ ေကာက္ႏွံစာမွာ အမွ်င္ဓာတ္ အမ်ားအျပား ပါဝင္တာေၾကာင့္ အူလႈပ္ရွား မႈကို ေကာင္းေစကာ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ကို တည္ၿငိမ္ ေစပါတယ္။ စိတ္ဖိစီးမႈ တြန္းလွန္ ေပးႏိုင္တဲ့ ဗီတာမင္ဘီလည္း မ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ စိတ္တည္ၿငိမ္ ေစၿပီး အရာရာကို ရွင္းရွင္း လင္းလင္း၊ ၾကည္ၾကည္ လင္လင္ ေတြးေခၚ ႏိုင္ေစပါတယ္။ ဗီတာမင္ဘီက သင္ခန္းစာ ေတြကို ေလ့လာမွတ္သားေန ခ်ိန္အတြင္း စြမ္းအင္ တိုးေစပါတယ္။ ဗီတာမင္ ဘီမ်ားစြာ ပါဝင္တဲ့ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳးမွာ ပ႐ိုတင္း ဓာတ္လည္း ပါဝင္တာေၾကာင့္ အသားမ်ားမ်ား မစားျဖစ္တဲ့ ေက်ာင္းသား၊ ေက်ာင္းသူေတြ အဓိက စားသင့္ပါတယ္။

ဒိန္ခ်ဥ္ ဘာေၾကာင့့္္ စားသင့္တာလဲ

ဒိန္ခ်ဥ္ အလြတ္ကို စားတာက အစာ ေၾကညက္ေစၿပီး အူထဲမွာ အက်ိဳးျပဳ ဘက္တီး ရီးယားကို တိုးေစတာေၾကာင့္ ေက်ာင္းသား၊ ေက်ာင္းသူေတြ အတြက္ သင့္ေတာ္ပါတယ္။

အခ်ိဳရည္ႏွင့္ သၾကားပါေသာ ေဖ်ာ္ရည္မ်ား ဘာေၾကာင့္ ေရွာင္သင့္တာလဲ

ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ကို ျမင့္တက္ ေစႏိုင္တဲ့ အခ်ိဳရည္နဲ႔ သၾကားပါတဲ့ အရည္ေတြက အာ႐ံု စူးစိုက္ႏိုင္ဖို႔ ခက္ခဲ တတ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အခ်ိဳစားခ်င္ စိတ္ျပင္းျပေနရင္ အစာစားၿပီး အနည္းငယ္ပဲ ေသာက္ပါ။ ဒါဆိုရင္ စားတဲ့ အစာနဲ႔ ေရာၿပီး အစာေၾက ႏွုန္းေႏွးကာ ေသြးေၾကာ ထဲ ေရာက္ရွိႏႈန္း ေလ်ာ့နည္း သြား ႏိုင္ပါတယ္။

ေကာ္ဖီျပင္းျပင္း ဘာေၾကာင့္ ေရွာင္သင့္တာလဲ

တစ္ေန႔တာ အတြင္း ေကာ္ဖီ အနည္းငယ္ ေသာက္တာနဲ႔ အိပ္ရာ မဝင္ခင္ အခ်ိန္ ေလးနာရီ အတြင္း ေကာ္ဖီ မေသာက္ဘဲ ေနတာက အဆင္ေျပေပမယ့္ ေကာ္ဖီျပင္းျပင္း ကိုေတာ့ မေသာက္မိဖို႔ လိုပါတယ္။ အေၾကာင္းကေတာ့ ကဖင္းဓာတ္က ဦးေႏွာက္ကို တက္ၾကြလြန္ ေအာင္ လံႈ႔ေဆာ္ ေပးႏိုင္ၿပီး အိပ္မေပ်ာ္ ျဖစ္ေစလို႔ပါ။ တစ္ေန႔တာ ေလ့လာသင္ ယူခဲ့သမွ် မွတ္မိ ေနေစဖို႔ ညဘက္မွာ ႏွစ္ႏွစ္ၿခိဳက္ၿခိဳက္ အိပ္ေမာက်ဖို႔ လိုပါတယ္။

ဆီေၾကာ္ထားေသာ အျမန္စာမ်ား ဘာေၾကာင့္ ေရွာင္သင့္တာလဲ

ဆီေၾကာ္ထားတဲ့ အျမန္စာ ထဲမွာပါတဲ့ ထရန္႔စ္ဖတ္စ္ ေတြက ဦးေႏွာက္ထဲမွာ လိုအပ္တဲ့ အိုမီဂါ ၃ ဖက္တီး အက္စစ္ကို အစားျပန္မထိုးႏိုင္တဲ့အျပင္ စိတ္ဓာတ္ က်တာလို စိတ္ေဝဒနာကို ျဖစ္ေစ ႏိုင္ပါတယ္။ အဆီမ်ားတဲ့ အစာေတြမွာ ကယ္လိုရီ ပါဝင္မႈ လြန္ကဲၿပီး အာဟာရ ဓာတ္နည္း တာေၾကာင့္ တစ္ေန႔လံုး ပင္ပန္းေန ႏိုင္ပါတယ္။ အဲဒီအခါ ကိုယ္တြင္းရွိ ေအာက္ဆီဂ်င္ ေတြကို ဦးေႏွာက္က အာ႐ံု စူးစိုက္ႏိုင္ဖို႔ မသံုး ႏိုင္ေတာ့ဘဲ အစာေခ် ဖ်က္ဖို႔ အတြက္ သံုးေနရတာေၾကာင့္ ေလ့လာ သင္ယူ ႏိုင္စြမ္း ေလ်ာ့က် တတ္ပါတယ္။

ဇြန္ခိုင္ဦး(ေဆး၀ါးတကၠသိုလ္)

ျမ၀တီ
Share this article :

Post a Comment

 
Support : Copyright © 2011. လြင္႔ေမာင္ေမာင္(ထား၀ယ္) - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger