Unicode
ကိုက်လန်ကို အစိမ်းရောင် ဟင်းရွက်တို့ရဲ့ ဘုရင်မလို့ တင်စား တတ်ကြသလို အာဟာရ စုပေါင်းရာ အိမ်တစ်လုံးလို့လည်း ခေါ်ဆို တတ်ကြပါတယ်။
သင်စားတဲ့ အစားအသောက်ထဲကို ကိုက်လန် ထည့်စား ပေးမယ်ဆိုရင် အောက်ပါ အကျိုးကျေးဇူး ၁၀ မျိုးကို ရရှိပါလိမ့်မယ်။
(1) အစာခြေ လမ်းကြောင်း စနစ်ကို ကျန်းမာစေပါတယ်
ကိုက်လန်မှာ ကယ်လိုရီ ပါဝင်မှု နည်းပါးပြီး အဆီဓာတ်လည်း လုံးဝ မပါပါဘူး။ အမျှင်ဓာတ် များစွာ ပါဝင် ပါတယ်။ ကိုက်လန် တစ်ခွက်မှာ ၃၆ ကယ်လိုရီနဲ့ အမျှင်ဓာတ် ငါးဂရမ်တို့ ပါဝင်ပါတယ်။
(2) အထွေထွေ ကျန်းမာရေးကို ကောင်းမွန်စေပါတယ်
ကိုက်လန်မှာ သံဓာတ်များစွာ ပါဝင်ပါတယ်။ ကယ်လိုရီတူတဲ့ ကိုက်လန်နဲ့ အမဲသားတို့ကို နှိုင်းယှဉ်ကြည့်ရာ ကိုက်လန်မှာ သံဓာတ် ပိုမိုပါဝင်တာကို တွေ့ရပါတယ်။ သံဓာတ်ဟာ ဟေမိုဂလိုဘင်နဲ့ အင်ဇိုင်း ဖြစ်ပေါ်စေတာ၊ ခန္ဓာကိုယ် အစိတ်အပိုင်း အသီးသီးကို အောက်ဆီဂျင် ပို့ပေးတာ၊ ဆဲလ်ကြီးထွားတာ၊ အသည်းရဲ့ လုပ်ငန်း ဆောင်တာကို ကောင်းမွန် စေတာ စတဲ့ အာနိသင်တွေ ရရှိစေပြီး အထွေထွေ ကျန်းမာရေးကို ကောင်းမွန်စေပါတယ်။
(3) ဗီတာမင်ကေ များစွာ ပါဝင်ပါတယ် ကိုက်လန်မှာ များစွာ ပါဝင်တဲ့ ဗီတာမင်ကေဟာ ကင်ဆာရောဂါ အမျိုးမျိုးကို ကာကွယ် ပေးနိုင်ပါတယ်။ အရိုးကျန်းမာရေးကို ကောင်းစေတဲ့ အပြင် သွေးခဲတာမျိုး မဖြစ်အောင်လည်း ကာကွယ် ပေးနိုင်ပါတယ်။ အယ်လ်ဇိုင်းမား ရောဂါ ခံစား နေရသူတွေကို သက်သာအောင် ဗီတာမင်ကေနဲ့ ကုသနိုင်ပါတယ်။
(4)ကင်ဆာ အမျိုးမျိုးကို ကာကွယ် ပေးပါတယ် ကိုက်လန်မှာ ကာရိုတီးနွိုက်နဲ့ ဖလေဗိုးနွိုက် တို့လို အင်တီ အောက်ဆီးဒင့်များစွာ ပါဝင်ပါတယ်။ ဒီအင်တီ အောက်ဆီးဒင့် တွေက ကင်ဆာရောဂါ အမျိုးမျိုးကို မဖြစ်အောင် ကာကွယ် ပေးနိုင်ပါတယ်။
(5)ရောင်ရမ်းမှုကို လျော့ကျစေပါတယ် ကိုက်လန်ဟာ ရောင်ရမ်းမှု လျော့ကျစေတဲ့ အစာ တစ်မျိုးပါ။ ကိုက်လန် တစ်ခွက်စာ ပမာဏမှာ တစ်နေ့တာ မှီဝဲသင့်တဲ့ အိုမီဂါ ၃ ဖက်တီး အက်စစ် ပမာဏ ၁၀ ရာခိုင်နှုန်းခန့် ပါဝင်တာကြောင့် ရိုးဆစ် ရောင်ရမ်းနာ၊ ပန်းနာ ရင်ကျပ် ရောဂါနဲ့ Autoimmune Disorder တို့ကို တွန်းလှန် ပေးနိုင်စွမ်း ရှိပါတယ်။
(6) နှလုံးသွေးကြောကို ကျန်းမာစေပါတယ် ကိုက်လန်မှာ နှလုံးသွေးကြော စနစ်ကို ကျန်းမာ စေတဲ့ အစွမ်း ရှိပါတယ်။ ကိုက်လန်ကို များများ စားပေးရင် သွေးတွင်း မကောင်းတဲ့ ကိုလက် စထရောကို လျော့ကျ စေနိုင် ပါတယ်။
(7) အမြင်အာရုံကို ကောင်းမွန် စေပါတယ် ကိုက်လန်မှာ ဗီတာမင်အေ များစွာ ပါဝင်တာကြောင့် အမြင်အာရုံကို ကောင်းမွန် စေတဲ့အပြင် အဆုတ်နဲ့ ခံတွင်းကင်ဆာတို့ မဖြစ်အောင်လည်း ကာကွယ် ပေးပါတယ်။
(8) ကိုယ်ခံစွမ်းအား စနစ်ကို ကောင်းမွန် စေပါတယ် ကိုက်လန်မှာ ဗီတာမင်စီ ပမာဏများစွာ ပါဝင် တာကြောင့် ကိုယ်ခံ စွမ်းအားစနစ်၊ ဇီဝရုပ် ဖြစ်ပျက်မှုနဲ့ ရေဓာတ် ပြည့်ဝမှုတို့ကို အားပေး ထောက်ပံ့နိုင်စွမ်း ရှိပါတယ်။
(9) အရိုး၊ အဆစ် ကျန်းမာစေပါတယ် ကိုက်လန်မှာ ကယ်လ်စီယမ် ပမာဏများစွာ ပါဝင်ပါတယ်။ ကယ်လိုရီ ပမာဏတူတဲ့ နွားနို့နဲ့ ယှဉ်ရင် ကိုက်လန်မှာ ကယ်လ်စီယမ် ပိုမို ပါဝင် တာကြောင့် အရိုးထုထည် ဆုံးရှုံးမှု မဖြစ်အောင်နဲ့ အရိုးပါးရောဂါ မဖြစ်အောင် ကာကွယ် ပေးနိုင်စွမ်း ရှိပါတယ်။ ဒါ့အပြင် ကိုက်လန်မှာပါတဲ့ ဗီတာမင်စီဟာ အရိုးနုနဲ့ အဆစ်တွေ သန်စွမ်း ပျော့ပျောင်းအောင် ကူညီနိုင်ပါတယ်။
(10) ကိုယ်တွင်း အဆိပ်တွေကို ကင်းစင် စေပါတယ် ကိုက်လန်ကို အဆိပ် ဖယ်ရှား ပေးနိုင်တဲ့ အစာလို့ တင်စား ခေါ်ဝေါ်ကြပါတယ်။ ကိုက်လန်မှာ အမျှင်ဓာတ်နဲ့ ဆာလဖာတို့ အပြည့်အဝ ပါဝင် နေတာကြောင့် ကိုယ်ခန္ဓာတွင်း ရှိ အဆိပ်တွေကို ကင်းစင်စေပြီး အသည်းကို ကျန်းမာ စေပါတယ်။
ကြယ်စင်
jမြဝတီnicode
Zawgyi
ကိုက္လန္ကို အစိမ္းေရာင္ ဟင္းရြက္တို႔ရဲ႕ ဘုရင္မလို႔ တင္စား တတ္ၾကသလို အာဟာရ စုေပါင္းရာ အိမ္တစ္လံုးလို႔လည္း ေခၚဆို တတ္ၾကပါတယ္။သင္စားတဲ့ အစားအေသာက္ထဲကို ကိုက္လန္ ထည့္စား ေပးမယ္ဆိုရင္ ေအာက္ပါ အက်ဳိးေက်းဇူး ၁၀ မ်ဳိးကို ရရွိပါလိမ့္မယ္။
(1) အစာေျခ လမ္းေၾကာင္း စနစ္ကုိ က်န္းမာေစပါတယ္
ကိုက္လန္မွာ ကယ္လိုရီ ပါဝင္မႈ နည္းပါးၿပီး အဆီဓာတ္လည္း လံုးဝ မပါပါဘူး။ အမွ်င္ဓာတ္ မ်ားစြာ ပါဝင္ ပါတယ္။ ကိုက္လန္ တစ္ခြက္မွာ ၃၆ ကယ္လိုရီနဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္ ငါးဂရမ္တို႔ ပါဝင္ပါတယ္။
(2) အေထြေထြ က်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္
ကိုက္လန္မွာ သံဓာတ္မ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ ကယ္လိုရီတူတဲ့ ကိုက္လန္နဲ႔ အမဲသားတို႔ကို ႏႈိင္းယွဥ္ၾကည့္ရာ ကိုက္လန္မွာ သံဓာတ္ ပိုမိုပါဝင္တာကို ေတြ႕ရပါတယ္။ သံဓာတ္ဟာ ေဟမိုဂလိုဘင္နဲ႔ အင္ဇိုင္း ျဖစ္ေပၚေစတာ၊ ခႏၶာကိုယ္ အစိတ္အပိုင္း အသီးသီးကို ေအာက္ဆီဂ်င္ ပို႔ေပးတာ၊ ဆဲလ္ႀကီးထြားတာ၊ အသည္းရဲ႕ လုပ္ငန္း ေဆာင္တာကို ေကာင္းမြန္ ေစတာ စတဲ့ အာနိသင္ေတြ ရရွိေစၿပီး အေထြေထြ က်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။
(3) ဗီတာမင္ေက မ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္ ကိုက္လန္မွာ မ်ားစြာ ပါဝင္တဲ့ ဗီတာမင္ေကဟာ ကင္ဆာေရာဂါ အမ်ဳိးမ်ဳိးကို ကာကြယ္ ေပးႏိုင္ပါတယ္။ အ႐ိုးက်န္းမာေရးကို ေကာင္းေစတဲ့ အျပင္ ေသြးခဲတာမ်ဳိး မျဖစ္ေအာင္လည္း ကာကြယ္ ေပးႏိုင္ပါတယ္။ အယ္လ္ဇိုင္းမား ေရာဂါ ခံစား ေနရသူေတြကို သက္သာေအာင္ ဗီတာမင္ေကနဲ႔ ကုသႏိုင္ပါတယ္။
(4)ကင္ဆာ အမ်ဳိးမ်ဳိးကို ကာကြယ္ ေပးပါတယ္ ကိုက္လန္မွာ ကာ႐ိုတီးႏြိဳက္နဲ႔ ဖေလဗိုးႏြိဳက္ တို႔လို အင္တီ ေအာက္ဆီးဒင့္မ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ ဒီအင္တီ ေအာက္ဆီးဒင့္ ေတြက ကင္ဆာေရာဂါ အမ်ဳိးမ်ဳိးကို မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ ေပးႏိုင္ပါတယ္။
(5)ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္ ကိုက္လန္ဟာ ေရာင္ရမ္းမႈ ေလ်ာ့က်ေစတဲ့ အစာ တစ္မ်ဳိးပါ။ ကိုက္လန္ တစ္ခြက္စာ ပမာဏမွာ တစ္ေန႔တာ မွီဝဲသင့္တဲ့ အိုမီဂါ ၃ ဖက္တီး အက္စစ္ ပမာဏ ၁၀ ရာခိုင္ႏႈန္းခန္႔ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ႐ိုးဆစ္ ေရာင္ရမ္းနာ၊ ပန္းနာ ရင္က်ပ္ ေရာဂါနဲ႔ Autoimmune Disorder တို႔ကို တြန္းလွန္ ေပးႏိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။
(6) ႏွလံုးေသြးေၾကာကို က်န္းမာေစပါတယ္ ကိုက္လန္မွာ ႏွလံုးေသြးေၾကာ စနစ္ကို က်န္းမာ ေစတဲ့ အစြမ္း ရွိပါတယ္။ ကိုက္လန္ကို မ်ားမ်ား စားေပးရင္ ေသြးတြင္း မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္ စထေရာကို ေလ်ာ့က် ေစႏိုင္ ပါတယ္။
(7) အျမင္အာ႐ံုကို ေကာင္းမြန္ ေစပါတယ္ ကိုက္လန္မွာ ဗီတာမင္ေအ မ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ အျမင္အာ႐ံုကို ေကာင္းမြန္ ေစတဲ့အျပင္ အဆုတ္နဲ႔ ခံတြင္းကင္ဆာတို႔ မျဖစ္ေအာင္လည္း ကာကြယ္ ေပးပါတယ္။
(8) ကိုယ္ခံစြမ္းအား စနစ္ကို ေကာင္းမြန္ ေစပါတယ္ ကိုက္လန္မွာ ဗီတာမင္စီ ပမာဏမ်ားစြာ ပါဝင္ တာေၾကာင့္ ကိုယ္ခံ စြမ္းအားစနစ္၊ ဇီဝ႐ုပ္ ျဖစ္ပ်က္မႈနဲ႔ ေရဓာတ္ ျပည့္ဝမႈတို႔ကို အားေပး ေထာက္ပံ့ႏိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။
(9) အ႐ိုး၊ အဆစ္ က်န္းမာေစပါတယ္ ကိုက္လန္မွာ ကယ္လ္စီယမ္ ပမာဏမ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ ကယ္လိုရီ ပမာဏတူတဲ့ ႏြားႏို႔နဲ႔ ယွဥ္ရင္ ကိုက္လန္မွာ ကယ္လ္စီယမ္ ပိုမို ပါဝင္ တာေၾကာင့္ အ႐ိုးထုထည္ ဆံုး႐ႈံးမႈ မျဖစ္ေအာင္နဲ႔ အ႐ိုးပါးေရာဂါ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ ေပးႏိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ကိုက္လန္မွာပါတဲ့ ဗီတာမင္စီဟာ အ႐ိုးႏုနဲ႔ အဆစ္ေတြ သန္စြမ္း ေပ်ာ့ေပ်ာင္းေအာင္ ကူညီႏိုင္ပါတယ္။
(10) ကိုယ္တြင္း အဆိပ္ေတြကို ကင္းစင္ ေစပါတယ္ ကိုက္လန္ကို အဆိပ္ ဖယ္ရွား ေပးႏိုင္တဲ့ အစာလို႔ တင္စား ေခၚေဝၚၾကပါတယ္။ ကိုက္လန္မွာ အမွ်င္ဓာတ္နဲ႔ ဆာလဖာတို႔ အျပည့္အဝ ပါဝင္ ေနတာေၾကာင့္ ကိုယ္ခႏၶာတြင္း ရွိ အဆိပ္ေတြကို ကင္းစင္ေစၿပီး အသည္းကို က်န္းမာ ေစပါတယ္။
ၾကယ္စင္
jျမ၀တီ
https://www.facebook.com/mwdmedia